آلزایمر

آلزایمر و نقش تغذیه

آلزایمر و نقش تغذیه

تصور می شود که زوال عقل و بیماری آلزایمر ناشی از ترکیب عوامل ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی از جمله رژیم غذایی و تغذیه است. بیماری هایی مثل فشارخون بالا، بیماری قلبی، دیابت و چاقی ممکن است باعث افت حافظه شود و این غالبا تحت تاثیر غذاهایی است که می خوریم. داشتن تغذیه خوب و خوردن غذاهای سالم به کاهش خطر زوال عقل و بیماری آلزایمر در سنین بالا و دوره سالمندی کمک می کند. 

دراینجا به مواد غذایی اشاره می کنیم که می تواند با آلزایمر مقابله می کنند:

سبزی های برگدار

کلم پیچ، کاهو، اسفناج و چغندر برگ برخی از سبزیجات برگدار هستند که غنی از ویتامین های گروه ب مثل فولات و B9 می باشند که می توانند به کاهش افسردگی و تقویت حافظه کمک کنند.  علاوه بر خوردن سبزیجات برگدار در سالاد، میتوان این سبزیجات را به سوپ ها و خوراک های آبپز اضافه کرد. شما می توانید آنها را پوره کنید و به سس ها، چاشنی ها و هوموس اضافه کنید.

بری ها

تمشک، بلوبری،توت سیاه و گیلاس همگی حاوی یک فلاونوئید بنام آنتوسیانین هستند که از پیشرفت آسیب مغزی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کند. این میوه ها و سایر بری ها سرشار از آنتی اکسیدان و انواع ویتامین ها هستند که به کاهش التهاب و حفظ سلامت مغز کمک می کنند. 

مغزها  

گردو، بادام، بادام هندی و بادام زمینی سرشار از چربی های سالم، منیزیم، ویتامین E و ویتامین های ب هستند که همگی باعث تقویت حافظه و مقابله با علایم زوال عقل می شوند. زنان بالاتر از 70 سال که دستکم 5 وعده مغزها را در هفته مصرف می کنند، در مقایسه با زنان همسن و سال که این مغزها را نمی خورند، از سلامت مغزی خوبی برخوردارند. مطالعه دیگر نشان می دهد که ترکیبات فیتوشیمیایی ضدالتهاب در گردو می تواند التهاب سلول های مغز را کاهش دهد و سلامت مغز را در طول دوره پیری و سالمندی حفظ کند.

امگا3 ها

روغن زیتون، دانه های کتان و ماهی چرب مثل ماهی تن، سالمون و قزل آلا نمونه هایی از غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا3 با DHA هستند که به سالم ماندن مغز کمک می کنند. بیشتر مطالعات ثابت کردند که امگا3 ها در مقابله و پیشگیری از زوال عقل موثر هستند بطوری که مصرف 200 میلی گرم DHA را هر روز برای حفظ سلامت مغز توصیه می کنند. با این حال متوسط مصرف روزانه DHA در امریکا تنها حدود 80 میلی گرم است. سعی کنید مقادیر زیادی از امگا3ها را مصرف کنید یا از پزشکتان بخواهید تا مکمل های DHA موثر و ایمنی را برای شما تجویز کنند. 

آشنا شویم با: سافت ژل امگا فلکس هلث برست

سبزیجات خانواده کلم

 بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل و دیگر سبزیجات از خانواده کلم غنی از ویتامین های ب و کاروتنوئیدها هستند که می توانند سطح هموسیستین را کاهش دهند. هموسیستین یک آمینواسید است که با افت حافظه، آتروفی مغز و زوال عقل ارتباط دارد. میتوانید کلم ها را با سیر و روغن زیتون تفت دهید یا با این خوراکی یک سوپ یا چاشنی درست کنید. 

ادویه ها

ادویه هایی مثل مریم گلی، زیره سبز و دارچین هنگام استفاده در غذاهای فصلی طعم و مزه خوبی به غذا می دهند و آنها حاوی پلی فنول ها هستند. پلی فنول ها ترکیباتی هستند که مزیت های زیادی برای حافظه و سلامت مغز دارند. این ادویه ها می توانند ضایعات مغزی را از بین ببرند و التهاب را کاهش دهند و از آسیب مغزی و بیماری آلزایمر پیشگیری کنند. قفسه ادویه را با انواع ادویه ها پر کنید تا بتوانید طعم و مزه خوبی به غذاهایتان بدهید و همزمان مغزتان را سالم نگه دارید.

دانه ها

دانه آفتابگردان، دانه کتان و تخمه کدو همگی حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی مثل ویتامین E، روی (زینک)، امگا3 ها و کولین هستند که افت حافظه را کاهش می دهند. از این دانه ها به عنوان اسنک (میان وعده) استفاده کنید و یا روی سالاد بریزید یا آنها را در دسرهایی مثل پودینگ و مافین استفاده کنید تا سلامت مغزتان را تضمین کنید.

آلزایمر

غذاهایی که برای بیماری آلزایمر مضر هستند

بیشتر غذاها در رژیم غذایی غربی به عنوان عوامل خطر ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر شناخته می شوند مثل گوشت های قرمز فرآوری شده، غلات بدون سبوس، شیرینی ها و دسرها. مصرف زیاد مشروبات الکلی، اسیدهای چرب اشباع و غذاهای پرکالری از عوامل خطر ابتلا به بیماری آلزایمر بحساب می آیند. اگر فکر می کنید که شما یا عزیزانتان ممکن است در معرض خطر بیماری آلزایمر باشید، با پزشکتان در مورد داشتن یک رژیم غذایی سالم و برنامه تغذیه که بتواند این خطر را کاهش دهد، مشورت کنید. 
            
تنظیم: زهرا محبی
منبع: healthcareassociates
 

برای درمان آلزایمر چه بخوریم؟

درمان آلزایمر 

درمان آلزایمر اهمیت ویژه ای دارد.آلزایمر یک بیماری مغزی با مشخصه اصلی رو به زوال گذاشتن تدریجی توانایی های ذهنی و اختلالات حافظه است. اختلال حافظه معمولا به تدریج ایجاد شده و پیشرفت می کند بطوری که در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموخته های اخیر محدود می شود ولی به تدریج خاطرات قدیمی هم آسیب می بینند. نوع سریعا پیشرونده این بیماری در سنین 36-45 سالگی بروز پیدا می کند. در نوع تدریجا پیشرونده آن علایم به کندی بروز کرده و حدودا در سنین 65-70 سالگی شروع می شود.

میزان شیوع بیماری آلزایمر

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر آلزایمر مهم ترین دلیل از کار افتادگی سالمندان در سراسر جهان است. این بیماری یکی از مشکلات عمده سلامتی است که با بالارفتن سن شیوع پیدا می کند. به طوری که طبق آمارها 16% بزرگسالان بالاتر از 70 سال به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری اغلب دیر تشخیص داده می شود. سه چهارم مبتلایان، خود از این بیماری آگاهی ندارند. 36 میلیون بیمار مبتلا به آلزایمر در کل جهان وجود دارد و این تعداد تا سال 2050 به 115 میلیون بیمار افزایش می یابد. به طوری که در سال 2050 از هر 85 نفر یک نفر مبتلا به بیماری آلزایمر خواهد بود. آماری نگران کننده حاکی از آن است که در ایران بیش از 400 هزار نفر مبتلا به آلزایمر هستند. شیوع بیماری آلزایمر به عوامل مختلفی مانند سابقه خانوادگی، استرس های روانی، آلودگی هوا و ... بستگی دارد که می توان نقش تغذیه را از همه ی عوامل ذکر شده مهم تر دانست.

علایم بیماری آلزایمر

برای درمان آلزایمز باید علائم آن را بشناسیم. علایم این بیماری با از دست رفتن قدرت حفظ اطلاعات به خصوص حافظه کوتاه مدت در دوران پیری آغاز شده و به تدریج با از دست دادن قدرت تشخیص زمان، افسردگی، از دست دادن قدرت تکلم، گوشه گیری و سرانجام مرگ در اثر ناراحتی های تنفسی به پایان می رسد.

درمان آلزایمر

نقش تغذیه و مکمل های غذایی در درمان آلزایمر

امگا 3 موجود در ماهی های چرب، گردو، روغن زیتون، دانه های کتان، از جمله موادی است که می تواند در پیشگیری از بیماری آلزایمر موثر باشد.همچنین مکمل های غذایی حاوی امگا 3 و روغن ماهی نیز می تواند تاثیر بسزایی در پیشگیری از بیماری آلزایمر داشته باشند.
مواد غذایی سرشار از ویتامین های C و E مانند توت فرنگی، بادام زمینی و ... که سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند می توانند با خنثی کردن رادیکال های آزاد خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهند. همچنین ثابت شده است که مواد غذایی غنی از اسید فولیک نیز نقش بسزایی در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر دارند. این ویتامین در جگر، قلوه، گوشت بدون چربی، حبوبات (لوبیا قرمز، لوبیا سفید، سویا)، گندم، سبزیجات (اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه) و میوه ها (آب پرتقال تازه، موز) و مقدار کمی در زرده تخم مرغ و شیر موجود می باشد و مکمل های غذایی اسید فولیک نیز می تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر نیز استفاده شود.
رژیم مدیترانه ای یکی از راهکارهای معمول برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر است که حاوی مواد غذایی گیاهی فراوان مثل میوه و سبزیجات، نان ها و دیگر مواد تهیه شده از غلات کامل، سیب زمینی، حبوبات و دیگر دانه ها، غذاهایی با مواد اولیه تازه و فصلی، که در همان منطقه تولید شده و کمترین فرآیند در حین پخت روی آن صورت می گیرد، میوه های تازه به عنوان دسر روزانه، روغن زیتون به عنوان منبع اصلی تامین کننده چربی، مصرف صفر تا چهار عدد تخم مرغ در هفته و مصرف حداقلی از گوشت قرمز است.

روش های تشخیص و درمان آلزایمر

تشخیص بیماری آلزایمر توسط پزشک و با بررسی سابقه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمانی- روانی و آزمایشهایی مانند سیتی اسکن، ام آر آی مغز، نوارمغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمونهای روانشناسی انجام می گیرد.

بیشتر بدانیم: آلزایمر چیست؟

درمان آلزایمر

با پیشرفتهای علم پزشکی و تحقیقات جدید در سالهای اخیر، چشم اندازهای تازه ای از امید برای درمان آلزایمر به وجود آمده است. اما در حال حاضر فرآیند درمان بیشتر به معنای کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری و همچنین کنترل علائم و اختلالات روانی و رفتاری ناشی از این بیماری می باشد. مراجعه به دو پزشک متخصص یعنی روانپزشک (اعصاب و روان) و متخصص مغزواعصاب برای دریافت درمان آلزایمر به صورت دارویی توصیه می گردد. همچنین می توان در کنار درمان دارویی از درمان تکمیلی و روش های غیردارویی مثل روان درمانی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، ماساژدرمانی و .. استفاده نمود. انجام برخی فعالیتها نیز مانند ورزش، پیاده روی، آوازخواندن، تحریک حواس پنجگانه از طریق محرکهای خوشایند و … می توانند در تعدیل هر چه بیشتر علائم بیماری کمک کننده باشند.

نکته پایانی و مهم در درمان آلزایمر

به یاد داشته باشید که همیشه پیشگیری از درمان آسان تر است و پیشگیری از این بیماری با استفاده از رژیم غذایی سرشار از منابع غذایی امگا 3 و مواد آنتی اکسیدان و یا استفاده از مکمل غذایی حاوی امگا3 و آنتی اکسیدان های قوی مانند مکمل غذایی ویتامین C، ویتامین E می تواند نقش بسزایی در کاهش خطر ابتلا به این بیماری با شیوع بالا در سطح جهان کمک کننده باشد.

اشتراک در RSS - آلزایمر