مولتی ویتامین

بهترین زمان مصرف مکمل ها

 بهترین زمان مصرف مکمل ها

بهترین زمان مصرف مکمل ها همیشه برای افراد جای بحث بوده است. به طور معمول اکثر ویتامین ها را می توان در هر زمان از روز مصرف کرد. با این حال برخی از ویتامین ها در شرایط خاص بهتر جذب می شوند، به همین دلیل خوب است بدانید که چگونه و چه موقع از مکمل برای افزایش جذب مطلوب استفاده کنید. 

بهترین زمان مصرف مکمل ها

ویتامین های محلول در آب

9 ویتامین محلول در آب وجود دارد که شامل ویتامین C و هشت ویتامین ب است. باید به طور مرتب ویتامین های محلول در آب را مصرف کنید زیرا برخلاف ویتامین های محلول در چربی، به راحتی در بافت های بدن ذخیره نشده و مقدار اضافی آنها از طریق ادرار دفع می شود.

ویتامین سی

ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و برای سلامت سیستم ایمنی، سنتز کلاژن و انتقال دهنده های عصبی مورد نیاز است. مکمل های اسید اسکوربیک دارای فراهمی زیستی مشابه اسید اسکوربیک موجود در میوه ها و سبزیجات هستند. می توانید مکمل های ویتامین C را در هر زمان از روز با یا بدون غذا مصرف کنید، اگرچه مصرف اسید اسکوربیک همراه با غذا می تواند به کاهش عوارض گوارشی ناشی از اسیدیته بالا کمک کند. مکمل ویتامین Cرا در یک مکان تاریک و خنک نگه دارید، زیرا این ماده مغذی به گرما و نور حساس است. به دوزهای بیش از 1000 میلی گرم نیازی نیست چرا که ویتامین C اضافی دفع می شود.

ویتامین های گروه ب

ویتامین های گروه ب به صورت جداگانه یا به عنوان مکمل های ب کمپلکس به فروش می رسند. از آنجا که محلول در آب هستند، می توانید آنها را با غذا یا بدون غذا و در هر زمان از روز مصرف کنید. اغلب توصیه می شود که ویتامین B را صبح بخورید زیرا نقش مهمی در متابولیسم مواد مغذی و تولید انرژی دارد. علاوه بر این برخی از افراد ممکن است ویتامین B با معده خالی استفاده کنند. به عنوان مثال توصیه می شود افراد مبتلا به کمبود B12 مکمل آن را با معده خالی با آب مصرف کنند تا حداکثر جذب را داشته باشد. 

بهترین زمان مصرف مکمل ها

ویتامین های محلول در چربی

ویتامین A

خانم های باردار و شیرده و کسانی که به فیبروز کیستیک مبتلا هستند در معرض خطر کمبود ویتامین A قرار دارند. بیشتر مکمل های ویتامین A حاوی ویتامین آ مشتق شده از روغن جگر ماهی یا به شکل ویتامین A کاروتنوئیدها هستند. برای افزایش جذب مطلوب، باید مکمل های ویتامین A را همراه با وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید. اگر رژیم غذایی متعادل دارید، مصرف مکمل های ویتامین A  ضروری نیست.

ویتامین دی

ویتامین D برای عملکرد سیستم ایمنی، سلامت استخوان و رشد سلولی مورد نیاز است. بیش از 1 میلیارد نفر در جهان دچار کمبود ویتامین دی هستند. بهترین زمان مصرف مکمل ها ی ویتامین دی  همراه با وعده غذایی حاوی چربی است تا بهتر جذب شود. فعال شدن ویتامینD به داشتن سطح کافی منیزیم بستگی دارد. بنابراین، برای حفظ سطح ویتامینD، مطمئن شوید که منیزیم کافی نیز دریافت می کنید. مصرف ویتامین K در کنار ویتامین D برای حفظ تراکم مواد معدنی استخوان مفید است.

آشنا شویم: کپسول ویتامین ای هلث برست

ویتامین E

ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند و برای جریان خون سالم و عملکرد سیستم ایمنی ضروری است. گفته می شود، افرادی که دچار فیبروز کیستیک و بیماری کرون هستند ممکن است مجبور شوند از ویتامین E استفاده کنند. معمولا توصیه می شود که مکمل های ویتامین E همراه با غذا مصرف شود. با این حال، یک مطالعه نشان داد اگر در طول روز چربی مصرف شود، ویتامین E به طور موثر جذب می شود. یعنی تا زمانی که در وعده های غذایی به اندازه کافی چربی مصرف می کنید، لازم نیست الزاما ویتامین E را با وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید.

ویتامین K

ویتامین K شامل ویتامین K1 و ویتامین K2 است. ویتامین K برای لخته شدن خون، سلامت استخوان و قلب ضروری است. می توانید مکمل های ویتامین K را در هر زمان از روز همراه با وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید. از آنجا که اکثر افراد از طریق رژیم غذایی خود به اندازه کافی ویتامین K دریافت می کنند، مصرف دوزهای بالای این ویتامین توصیه نمی شود. مکمل ویتامین K ممکن است با برخی داروهای ضد انعقاد تداخل داشته باشد. اگر از این داروها استفاده می کنید، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. در صورت امکان ویتامین K را با فاصله از ویتامین های محلول در چربی E و A مصرف کنید. از سوی دیگر، مصرف ویتامین D و K با هم می تواند برای استخوان مفید باشد.

مولتی ویتامین ها

مولتی ویتامین ها معمولا حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی هستند. برخی از افراد مولتی ویتامین ها را نسبت به تک ویتامین ترجیح می دهند. مصرف مولتی ویتامین می تواند به پر کردن شکاف مواد مغذی، به ویژه در افراد آسیب پذیر مانند افراد مسن و باردار کمک کند. از آنجا که این مکمل ها حاوی ویتامین های محلول در چربی و آب هستند، توصیه می شود که آنها را با وعده غذایی مصرف کنید. این عمل جذب برخی مواد مغذی را افزایش و مشکلات گوارشی را که در صورت مصرف مولتی ویتامین با معده خالی ممکن است رخ دهد، کاهش می دهد.
اگر دو یا چند قرص در روز مصرف می کنید، تقسیم دوز را در نظر بگیرید تا به بدن در جذب موثرتر برخی مواد مغذی کمک کند. به عنوان مثال یک قرص همراه صبحانه و یک عدد همراه ناهار میل کنید.

نویسنده: نگار رفیعی (کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: healthline

مکمل های غذایی سالمندان

مکمل های غذایی

مکمل های غذایی موادی هستند که ممکن است برای افزودن مواد مغذی به رژیم غذایی یا کاهش خطر بیماری هایی مانند پوکی استخوان یا آرتروز استفاده شوند. مکمل های غذایی به صورت قرص، کپسول، پودر، سافت ژل، عصاره یا مایعات در دسترس هستند. ممکن است حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر، اسیدهای آمینه، گیاهان یا آنزیم ها باشند. گاهی مواد تشکیل دهنده مکمل های غذایی به غذاها و نوشیدنی ها اضافه می شوند. برای خرید مکمل های غذایی به نسخه پزشک نیازی نیست.

آیا باید از مکمل های غذایی استفاده کنم؟

خوردن انواع غذاهای سالم بهترین راه برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز است. با این حال، برخی از افراد ممکن است ویتامین ها و مواد معدنی کافی از رژیم روزانه خود دریافت نکنند. در این صورت، پزشکان ممکن است یک مکمل غذایی برای تأمین مواد مغذی از دست رفته توصیه کنند.

اگر به فکر استفاده از مکمل های غذایی هستید:

در مورد هرگونه مکمل غذایی که ممکن است مصرف کنید، تا آنجا که می توانید اطلاعات کسب کنید. با پزشک، داروساز یا یک متخصص تغذیه صحبت کنید. مکملی که به نظر می رسد برای همسایه مناسب است، ممکن است برای شما مفید نباشد.

مکمل های غذایی برای سالمندان

افراد بالای 50 سال بیش از جوانان به برخی ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارند. پزشک یا متخصص تغذیه می تواند به شما بگوید که آیا برای دریافت کافی این موارد باید رژیم خود را تغییر دهید یا یک مکمل ویتامین یا مواد معدنی مصرف کنید. انواع ویتامین ها و مواد معدنی که ممکن است برای سالمندان توصیه شود در زیر آمده است.

کلسیم

کلسیم با کمک ویتامین D به حفظ و استحکام استخوان ها کمک می کند. از دست دادن استخوان می تواند منجر به شکستگی در سالمندان شود. کلسیم در شیر و فرآورده های شیری (بهترین نوع بدون چربی یا کم چرب)، ماهی کنسرو شده با استخوان های نرم و سبزیجات برگ سبز تیره مانند کلم پیچ وجود دارد.
زنان بالای 50 سال هر روز به 1200 میلی گرم و مردان بین 51 تا 70 سالگی به 1000 میلی گرم و بعد از 70 سال به 1200 میلی گرم کلسیم نیاز دارند.

مکمل های غذایی

ویتامین D

بیشتر مردم کمتر از مقدار توصیه شده ویتامینD مصرف می کنند. از آنجایی که منابع این ویتامین محدود هستند، می توان آن را از طریق مصرف مکمل ها به دست آورد. تولید ویتامین دی در سالمندان کاهش می یابد بنابراین نیاز به آن افزایش می یابد. میزان توصیه شده ویتامین دی 600 IU (واحدهای بین المللی) برای افراد 51 تا 70 سال و 800 IU برای افراد بالاتر از 70 است.

ویتامین های گروه B

ویتامین B6: این ویتامین برای تشکیل گلبول های قرمز خون لازم است. این ویتامین در سیب زمینی، موز، سینه مرغ و غلات غنی شده یافت می شود. میزان توصیه شده این ویتامین ویتامین1.7 میلی گرم برای مردان و 1.5 میلی گرم برای زنان در روز است.
ویتامین B12: به سلامت گلبول های قرمز خون و اعصاب کمک می کند. جذب ویتامین B12 در افراد مسن کاهش می یابد و بنابراین باید میزان بیشتری از منابع این ویتامین مصرف کنند. میزان توصیه شده این ویتامین 2.4 میکروگرم در روز است. اگر دارویی برای ریفلاکس یا اسیدمعده مصرف می کنید، ممکن است به فرم دیگری به جز قرص یا کپسول احتیاج داشته باشید که پزشک می تواند در مورد آن اطلاعاتی به شما دهد.
پزشک ممکن است توصیه کند که از غذاهایی مانند غلات غنی شده با این ویتامین و از مکمل B12 استفاده کنید. گیاهخواران سختگیر بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند زیرا منابع غذایی طبیعی ویتامین B12 فقط به مواد غذایی حیوانی محدود می شود.

آنتی اکسیدان ها

ممکن است در اخبار یا مجلات درباره آنتی اکسیدان ها بشنوید که مواد طبیعی موجود در غذا هستند که در برابر برخی بیماری ها از بدن محافظت می کنند. در زیر برخی از آنتی اکسیدان های رایج ذکر شده که حتما باید در رژیم غذایی خود بگنجانید:
بتاکاروتن: در میوه ها و سبزیجاتی یافت می شود که به رنگ سبز تیره یا نارنجی تیره هستند.
سلنیوم: در غذاهای دریایی، جگر، گوشت و غلات یافت می شود.
ویتامین C: در مرکبات، فلفل، گوجه فرنگی و توت یافت می شود.
ویتامین E: در جوانه گندم، مغزها و دانه های کنجد، روغن های کلزا، زیتون و بادام زمینی یافت می شود.

آشنا شویم: کپسول ویتامین ای هلث برست

مکمل های گیاهی برای سالمندان

چند گیاهی که ممکن است در مورد آنها شنیده باشید عبارتند از جینکوبیلوبا، جینسینگ، اکیناسه و کوهوش سیاه. محققان به دنبال استفاده از مکمل های گیاهی برای پیشگیری یا درمان برخی از بیماری ها هستند. اما برای نتیجه گیری در مورد اثر آنها خیلی زود است و باید مطالعات زیادی در این زمینه انجام شود. لازم است بدانید که گیاهی یا طبیعی بودن یک محصول دلیل بر مناسب و بی خطر بودن آن نیست.
فارغ از اینکه مکمل های غذایی مصرف می کنید یا خیر، پیروی از یک سبک زندگی سالم همچنان اهمیت دارد. سعی کنید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید، از نظر جسمی تحرک داشته باشید، ذهن خود را فعال نگه دارید، سیگار نکشید و مرتبا به پزشک مراجعه کنید.

نویسنده: نگار رفیعی
منبع: nia.nih

13 ویژگی یک رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی سالم

رعایت یک رژیم غذایی سالم با توجه به توصیه های تغذیه ای که توسط متخصصان تغذیه ارائه می شود کمک بسزایی در حفظ سلامت ما و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها می شود. در مقاله زیر سعی برآن شده است که برخی از توصیه های ساده اما بسیار کاربردی را ارائه کنیم تا از این طریق بتوانیم بدن سالمی داشته باشیم.

1-سبزیجات در رژیم غذایی سالم

بهتر است از سبزیجات به عنوان پیش غذا استفاده کنید. حتی می توانید کل سبزیجات در بشقاب غذا را مصرف کنید و گرسنگی تان را با خوردن سبزیجات برطرف کنید که این کار میل شما به خوردن غذاهای دیگر را کمتر می کند. خوردن سبزیجات موجب کم شدن اشتها، حفظ سلامت بدن و درنهایت کاهش وزن می شود. به علاوه خوردن سبزیجات قبل از غذاهای غنی از کربوهیدرات اثرات مفیدی بر میزان قند خون دارد. خوردن سبزیجات، سرعت جذب کربوهیدرات را در خون کند کرده و اثرات کوتاه و بلندمدتی را بر کنترل قندخون افراد دیابتی بهمراه دارد.

2-میوه در رژیم غذایی سالم

میوه ها غذاهای بسیار سالمی هستند که سرشار از آب، فیبر، ویتامین ها و آنتی اکسیدان می باشند. مطالعات نشان دادند که خوردن میوه با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و سرطان ارتباط دارد. از آنجایی که میوه ها حاوی فیبر و ترکیبات مختلف گیاهی هستند لذا قند آنها به آرامی هضم می شود و باعث افزایش و نوسان قندخون نمی شود اما این توضیحات در مورد آب میوه صدق نمی کند. بیشتر آب میوه ها از میوه طبیعی تهیه نمی شوند بلکه به روش کنسانتره تهیه و تولید می شوند و همانند نوشیدنی های فاقد الکل حاوی شکر فراوان هستند. حتی آب میوه های طبیعی فاقد فیبر و پالپ میوه هستند، از همین رو با مصرف این نوع آب میوه ها، سطح قند خون افزایش یافته و نوسان می کند. بنابراین بهتر است از میوه های طبیعی استفاده کنید.

رژیم غذایی سالم

3-تهیه و پخت مواد غذایی در منزل

سعی کنید بجای رفتن به رستوران و سفارش غذاهای ناسالم، خود را به تهیه و پخت موادغذایی در خانه عادت بدهید. مطمئنا با این کار در هزینه ها صرفه جویی می کنید. با تهیه و پخت مواد غذایی در منزل، دقیقا می دانید که از چه نوع مواد غذایی استفاده کرده اید و حتی از سلامت موادغذایی مطمئن هستید. لازم نیست دایما نگران غذاهای پرکالری یا ناسالم باشید. برای داشتن وعده های غذایی سالم می توانید وعده های غذایی بیشتری را تهیه کنید و آن را برای روزهای بعد در یخچال نگه دارید. و بالاخره تهیه و پخت موادغذایی در منزل، خطر افزایش وزن بخصوص در کودکان را کاهش می دهد.

4-تحرک و رژیم غذایی سالم

داشتن تغذیه خوب و ورزش دو عامل بسیار مهم در حفظ سلامتی محسوب می شوند. ورزش موجب بهبود خلق و خو و نیز کاهش افسردگی، اضطراب و استرس می شود. افسردگی، اضطراب و استرس از جمله احساساتی هستند که منجر به تحریک هیجانات و پرخوری می شوند. غیر از تقویت عضلات و استخوان ها، ورزش می تواند به کاهش وزن، افزایش میزان انرژی، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و بهتر شدن خواب کمک کند. 30 دقیقه انجام ورزش متوسط تا شدید یا از پله بالا رفتن و پیاده روی را جزو برنامه روزانه خود قرار دهید.

5-آب را جایگزین نوشیدنی های گازدار کنید

نوشیدنی های شیرین، ناسالم ترین نوشیدنی ها هستند که تنها حاوی شکر و آب فراوان بوده و مصرف آن با بیماری های قلبی، چاقی و دیابت نوع 2 ارتباط دارد. 500 میلی لیتر نوشیدنی شیرین حاوی 210 کالری است. بنابراین آب را جایگزین نوشیدنی های گازدار و شیرین کنید و یا از آب های معدنی استفاده کنید. نوشیدن آب موجب سوزاندن کالری اضافی و کاهش میزان جذب کالری و قند اضافی می شود.

6- از غذاهای رژیمی فاصله بگیرید

غذاهای رژیمی فریبنده و گمراه کننده هستند. معمولا میزان چربی این غذاها کم بوده و غالبا با برچسب "فاقد چربی"، " کم چرب" یا "کم کالری" به فروش می روند. به هرحال برای جبران طعم و بافت چربی از دست رفته، از شکر و سایر افزودنی ها در غذاهای رژیمی استفاده می شود. بنابراین بیشتر غذاهای رژیمی حاوی قند فراوان و گاهی کالری بیشتر از سایر غذاهای پرچرب هستند. از همین رو توصیه می شود که از میوه ها و سبزیجات به طور کامل استفاده کنید.

7-خوب بخوابید

خوب خوابیدن اهمیت بسزایی دارد. بی خوابی، تنظیم اشتها را مختل می کند و منجر به افزایش اشتها و میزان جذب کالری و درنهایت افزایش وزن می شود. در واقع افرادی که کم خواب هستند و بقدر کافی نمی خوابند، مستعد افزایش وزن هستند. کم خوابی یا بی خوابی تاثیر منفی بر تمرکز، بهره وری، عملکرد ورزشکاران، متابولیسم گلوکز و عملکرد سیستم ایمنی دارد. کم خوابی یا بی خوابی، خطر ابتلا به بیماری های التهابی و قلبی را افزایش می دهد. بنابراین توصیه می شود که خوب خوابیدن و خواب کافی را در اولویت قرار دهید و به ساعات خواب توجه کنید.

8- توت تازه در رژیم غذایی سالم

بری (توت) ها جزو میوه های سالم و سرشار از مواد مغذی، فیبر و آنتی اکسیدان هستند. بری (توت) ها به صورت تازه، منجمد یا خشک در بازار موجود هستند. اگرچه مصرف انواع بری ها ضامن سلامتی است اما بری های خشک، منبع کالری و شکر هستند چون آب آنها گرفته شده است. بری های خشک غالبا حاوی شکر فراوان هستند که این موجب افزایش میزان قندخون می شود. بنابراین از بری های تازه استفاده کنید که بدلیل داشتن آب فراوان، قند و کالری کمتری دارند و می تواند یک میان وعده سالم محسوب شود.

9-حذف پاپ کورن در رژیم غذایی سالم

شاید تعجب کنید که پاپ کورن نوعی اسنک است که سرشار از غلات، مواد مغذی و فیبر می باشد. غذاهای غنی از غلات مزیت های فراوانی برای سلامتی دارند از جمله مصرف این نوع غذاها خطر بروز التهاب و بیماری قلبی را کاهش می دهد. برای اینکه از سلامت پاپ کورن مطمئن شوید، پاپ کورن را در منزل (نه با مایکرویو) تهیه کنید و یا پاپ کرون های بسته بندی شده را خریداری کنید. بسیاری از شرکت ها، پاپ کورن را با روغن، شکر و نمک تهیه می کنند که این روش، سلامتی افراد را به خطر می اندازد.

10-روغن ها در رژیم غذایی سالم

متاسفانه طی چند دهه اخیر، خانواده ها به مصرف روغن های گیاهی و دانه های فرآوری شده روی آورده اند که از جمله می توان به روغن سویا، بذر کتان، آفتابگردان و کانولا اشاره کرد. این روغن ها فرآوری شده هستند و غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. بالا بودن نسبت امگا 6 به امگا 3 منجر به التهاب و بیماری های مزمن قلبی، سرطان، استئوپورز (پوکی استخوان) و بیماری های خودایمنی می شود. روغن های ناسالم را از رژیم غذایی تان حذف کنید و از روغن های سالم نظیر روغن زیتون کاملا طبیعی، روغن آووکادو یا روغن نارگیل استفاده کنید.

آشنا شویم: کپسول امگا فلکس هلث برست

11-برای خوردن غذا از بشقاب های کوچک استفاده کنید

تحقیقات ثابت کردند که اندازه ظروف یا بشقاب می تواند بر میزان خوردن تاثیر بگذارد. انتخاب بشقاب های بزرگ، سهم شما را در خوردن غذا بیشتر می کند اما بشقاب های کوچک، سهم شما را در خوردن غذا کمتر می کند. مطالعات نشان دادند افراد با انتخاب کاسه یا بشقاب بزرگ، 30 درصد بیشتر غذا می خورند. اگر یکی از وعده های غذایی را بیشتر از حد معمول مصرف کرده اید، با کم خوردن در وعده های بعدی نمی توانید آن را جبران کنید. بنابراین با انتخاب ظروف یا بشقاب های کوچک می توانید مغزتان را به کم خوری عادت بدهید.

12- سالاد در رژیم غذایی سالم

هنگامی که به رستوران می روید، بهتر است سالاد سفارش دهید اما تصور نکنید که سالاد همیشه گزینه خوب و سالمی است چون برخی سالادها در مقایسه با سایر مواد غذایی حاوی مواد پرکالری هستند. بنابراین سالاد را همواره در کنار غذا سفارش دهید که این به کنترل میزان اشتها و کالری دریافتی کمک می کند.

13-از قهوه تلخ و فاقد شکر استفاده کنید

قهوه یکی از نوشیدنی های بسیار سالمی است که در دنیا بسیار متداول و رایج شده است. در واقع قهوه منبع آنتی اکسیدان ها بوده و مصرف آن فواید زیادی برای سلامتی دارد از جمله اینکه قهوه می تواند خطر ابتلا به دیابت، افت قوای ذهنی و بیماری کبدی را کاهش دهد. قهوه انواع گوناگونی دارد و حاوی افزودنی های شکر، شیره، خامه، شیرین کننده ها و شیر است. این نوشیدنی بیشتر به صورت دسر سرو می شود. نوشیدن قهوه های حاوی شکر و پر کالری، مزیت های آن را برای سلامتی از بین می برد. بنابراین بجای مصرف این نوشیدنی ها از قهوه تلخ و بدون شکر استفاده کنید و یا در صورت تمایل مقدار کمی شیر یا خامه را به آن اضافه کنید و از مصرف شیرین کننده ها خودداری کنید.

گرداورنده: زهرا محبی (کارشناس ارشد تغذیه)

اشتراک در RSS - مولتی ویتامین