قرص آهن

انواع قرص آهن را بشناسید

انواع قرص آهن

همانطور که همه ما میدانیم آهن یک ریزمغذی ضروری برای بدن است که بسیاری از افراد از کمبود آن رنج می برند. مصرف قرص آهن بهترین راه برای درمان کمخونی ناشی از کمبود آهن است. انواع قرص آهن در بازار وجود دارد و با توجه به نوع نمکی که در ساخت آن استفاده شده است اثربخشی آن متفاوت است.
آهن به طور کلی به اشکال زیر تولید می شود:

انواع قرص آهن

از انواع قرص آهن می توان به فومارات آهن، گلوکونات آهن، سولفات آهن و بیس گلیسینات آهن اشاره کرد. برخی از این مکمل ها ممکن است در فرد مشکلات گوارشی ایجاد کند. آهن فومارات دارای زیست فراهمی کم و عوارض جانبی قابل توجهی است. فومارات آهن ممکن است برای افرادی که مبتلا به بیماری کرون و سایر بیماری های گوارشی هستند مضر باشد و نگرانی هایی در مورد زیست فراهمی این نوع آهن وجود دارد. آهن سولفات پرکاربردترین شکل مکمل آهن برای درمان کمخونی است چرا که ارزان و در دسترس است ولی عوارض گوارشی زیادی دارد. از طرف دیگر سولفات آهن جذب بسیار پایینی دارد و برای مکمل درمانی باید دوزهای بالایی برای بیماران تجویز شود. همچنین میزان جذب آن تحت تاثیر سایر ترکیبات موجود در رژیم غذایی مانند فیتات ها، فنول ها یا فیبرها قرار می گیرد. گلوکونات آهنی با وجود این که محبوب ترین نوع مکمل آهن است، حاوی مقدار کمی آهن المنتال است.

کامل ترین قرص آهن را بشناسید: قرص فرکوپلاس ویواتیون حاوی آهن بیس گلیسینات است که عوارض گوارشی سایر قرص های آهن را نداشته و جذب بالایی دارد. علاوه بر این حاوی ویتامین ها و مینرال هایی است که جذب آهن را افزایش می دهند و توسط پزشکان برای درمان کمخونی توصیه می شود.

آهن المنتال

محتوای آهن المنتال در هر نوع مکمل آهن شاید یکی از مهمترین ملاحظات در انتخاب نوع مکمل آهن باشد. آهن عنصری به مقدار دقیق آهن که یک قرص یا کپسول مکمل دارد اشاره میکند. این آهنی است که جذب می شود و برای بدن قابل استفاده است.

انواع قرص آهن

عوارض جانبی احتمالی مصرف انواع قرص آهن

مصرف انواع قرص آهن چندین عارضه جانبی جزئی دارد که شامل یبوست، گرفتگی معده، اسهال، حالت تهوع، سوء هاضمه و مدفوع سیاه قیری (احتمالا نشانه ای از زخم دستگاه گوارش فوقانی) است. بیشتر عوارض جانبی جزئی مصرف مکمل های آهن پس از سازگاری بدن با مصرف آهن از بین می رود. در صورت تداوم علائم، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید.

جذب آهن

جذب آهن توسط ذخایر آهن بدن کنترل می شود و به طور کلی مقادیر بیشتر توسط افرادی که آهن خون آنها پایین تر است جذب می شود. این بدان معناست که فردی که از کم خونی فقر آهن رنج می برد، ممکن است 90 درصد آهن موجود در مکمل را جذب کند، در حالی که فردی که کمبود آهن ندارد، فقط 10 درصد آهن را مصرف می کند. با وجود این پدیده، به افراد توصیه می شود پیش از مصرف قرص آهن، سطح هموگلوبین و فریتین خون را چک کنند تا از کمبود آهن مطمئن شوند.

آهن شلاته

آهن شلاته یک فرم مکمل آهن است که از نظر شیمیایی تغییر کرده تا بتواند بدون تجزیه شدن از طریق دستگاه گوارش عبور کند. "شلاته" به این معنی است که یونهای فلزی به یونهای غیر فلزی متصل می شوند تا یک مولکول جدید را تشکیل دهند.
از نظر تئوری، این فرایند طوری طراحی شده که آهن بتواند بدون هضم شدن، از طریق فرآیند گوارش عبور کند. در عوض، آهن شلاته به سلولها منتقل می شود و همراه با اسید آمینه ای که به آن متصل است جذب می شود. آهن شلاته با بسیاری از نام های عمومی و برند تجاری شناخته می شود. شلات بیس گلیسینات آهن یکی از رایج ترین نامهای عمومی آن است.

آهن بیس گلیسنات

شلات بیس گلیسینات از دو مولکول گلیسین تشکیل شده است که با پیوندهای کووالانسی به یک آهن متصل می شوند. زیست فراهمی بیشتر این مکمل در سلول های مخاطی باعث جذب آهن بیشتر می شود و به سرعت به بافت های هدف بدن تحویل داده می شود. بنابراین به دوزهای کمتری از آهن برای مکمل درمانی نیاز است، که می تواند منجر به مشکلات گوارشی کمتر و کاهش خطر اضافه بار آهن شود.
خوشبختانه آهن شلاته با گلیسین با مواد غذایی واکنش نمی دهد و سطوح بالای فیتات ها یا فیبرها در رژیم غذایی هیچ مانعی در عملکرد آن ایجاد نمی کند. همچنین جذب بیس گلیسینات آهن با حضور سایر داروها نیز مهار نمی شود. شلات با اسید فیتیک رژیم غذایی رسوب نامحلول ایجاد نمی کند، سبوس و غیره، که منجر به واکنشهای شیمیایی می شوند نمی توانند در مسیر جذب آهن تداخل ایجاد کنند.
تحقیقات نشان داده است که بیس گلیسینات آهن در روده هیدرولیز نمی شود و دست نخورده جذب می شود. پس از جذب در مخاط بافت، شلات هیدرولیز شده و آزاد شدن آهن به داخل پلاسما و بقیه بافتها و اندامهای بدن مشابه بافتهای دیگر تنظیم می شود.
منبع آهن آزاد شده از شلات در بافتهای خون ساز مورد استفاده قرار می گیرد و بخش آمینو اسید از طریق مسیرهای متابولیک طبیعی اسید آمینه متابولیزه می شود. زیرا این شکل از آهن توسط لیگاندهای اسید آمینه محافظت می شود.

سخن آخر

بیس گلیسینات آهن از بهترین انواع قرص آهن است که علاوه بر جذب بهتر، عوارض گوارشی کمتری دارد و بنابراین می تواند برای افراد دچار کمخونی بهترین انتخاب باشد.

نویسنده: نگار رفیعی
منبع: wearefeel

آنمی چیست؟

آنمی

آنمی زمانی رخ می دهد که مقدار گلبول های قرمز خون که انتقال اکسیژن به اعضا و بافت های بدن را برعهده دارند، کافی نباشد. درنتیجه فرد معمولا احساس سرما کرده و علایم خستگی یا ضعف را نشان می دهد. آنمی انواع گوناگونی دارد اما شایعترین نوع آن، آنمی ناشی از فقر آهن است. با اضافه کردن آهن به رژیم غذاییتان می توانید بتدریج علایم این نوع آنمی را برطرف کنید.

انواع آنمی

آنمی انواع مختلفی دارد که هریک از آنها باعث افت تعداد گلبول های قرمز در سیستم گردش خون می شوند. سطح گلبول های قرمز خون بدلایل زیر افت می کند:
بدن نمی تواند بقدرکافی هموگلوبین بسازد (کاهش سطح هموگلوبین)
بدن هموگلوبین می سازد اما هموگلوبین بدرستی کار نمی کند
بدن نمی تواند بقدر کافی گلبول های قرمز خون را بسازد
گلبول های قرمز خون در بدن به سرعت می شکنند
برخی از انواع آنمی که احتمالا نام آنها را شنیده اید، شامل آنمی ناشی از فقر آهن و کم خونی داسی شکل می باشد.

چقدر آنمی شایع است؟

بیش از 2 میلیارد نفر در جهان که بیش از 30 درصد کل جمعیت را بخود اختصاص داده اند، دچار کمخونی هستند. آنمی در کشورهایی با کمبود منابع شایعتر است اما بیشتر افراد در کشورهای صنعتی شده نیز مبتلا به این بیماری هستند. تقریبا 3 میلیون امریکایی دچار این اختلال هستند.

چه کسانی بیشتر دچار آنمی می شوند؟

گروه های زیر بیشتر در معرض خطر هستند:
زنان: خونریزی در طول قاعدگی و زایمان می تواند منجر به کمخونی شود. این حالت زمانی صدق می کند که شما دچار خونریزی شدید یا فیبروئید باشید.
کودکان 1 تا 2 ساله: بدن در طول اوج رشد نیاز به آهن بیشتری دارد.
اطفال: وقتی اطفال از شیر مادر یا شیر خشک گرفته می شوند و به مصرف غذای جامد روی می آورند، ممکن است آهن کمتری بدست آورند. آهن موجود در غذای جامد براحتی در بدن جذب نمی شود.
افراد بالای 65 سال: افراد بالای 65 سال به احتمال بیشتر رژیم های غذایی با منابع فقیر آهن و بیماری های مزمن دارند.
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند: داروهای رقیق کننده خون شامل آسپیرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، وارفارین (کومادین)، محصولات هپارین، آپیکسابان (الیکوئیس)، بتریکسابان (بویکسا)، دابیگاتران (پراداکسا)، ادوکسابان (ساوایسا) و ریواروکسابان (زارلتو) می باشند.

آنمی

علایم آنمی:

علایم متعددی در انواع آنمی رخ می دهد که از جمله می توان به خستگی، تنفس تند و احساس سرما اشاره کرد. سایر علایم شامل سرگیجه یا ضعف، سردرد، زخم زبان، کم رنگ شدن پوست، خشکی پوست یا کبودی پوست، حرکت غیرارادی پا (سندروم پای بی قرار) و بالا بودن تپش قلب است. علایمی که نشان دهنده کمبود آهن است شامل شکننده بودن ناخن یا ناخن قاشقی شکل و ریزش مو می باشد. کمخونی با تغییر مزه و طعم غذا یا وزوز گوش همراه است. افراد دچار کم خونی داسی شکل غالبا با مشکلات ریوی و قلبی مواجه هستند. اگر دچار آنمی هستید و این اختلال خونی درمان نشده، می تواند منجر به آریتمی (بی نظمی تپش قلب)، بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلبی شود. همچنین این اختلال می تواند شما را در معرض ابتلا به عفونت ها و افسردگی قرار دهد. احتمالا شنیده اید که فقر آهن با جویدن یخ ارتباط دارد. جویدن یخ علامت pica است که اختلالی است که شامل خوردن چیزهایی است که قابل خوردن نیستند مثل گچ. بنابراین pica نشانه فقر آهن است که غالبا در کودکان دیده می شود.

چگونه آنمی بر بزرگسالان و سالمندان تاثیر می گذارد؟

آنمی بر بزرگسالان و سالمندان تاثیر زیادی گذاشته و باعث گیجی یا افسردگی می شود. ضعف و بی حالی ممکن است روند هوشیاری و بیداری فرد را سخت تر کند. اگر آنمی درمان نشود، می تواند عمر سالمند را کوتاه کند.

آشنا شویم: قرص آیرون پلاس هلث برست

آیا آنمی می تواند بر وزن نیز تاثیر بگذارد؟

داشتن آهن کافی می تواند یک فاکتور در مسئله وزن باشد. مطالعات نشان دادند که افراد با اضافه وزن ممکن است کاهش وزن مرتبط با کمبود آهن داشته باشند. کاهش وزن های خود به خودی می تواند مرتبط بیماریی مثل سرطان باشند. افرادی که سابقه جراحی کاهش وزن داشته اند، ممکن است بدلیل کمبود ویتامین و موادمعدنی به آنمی دچار شوند.

چگونه آنمی بر بارداری تاثیر می گذارد؟

فقر آهن در طول بارداری، شانس مشکلات و عوارضی مثل زایمان زودرس را افزایش می دهد. مطالعات نشان دادند مادرانی که سطح آهن خونشان پایین بوده، هنگام تولد نوزادشان بیشتر در معرض خطر کاهش وزن و مشکلات مربوط به سطح آهن خونشان می باشند. اگر باردار هستید، احتمال اینکه به کمخونی ناشی از فقر آهن دچار شوید، وجود دارد. جنین برای کسب آهن و سایر موادمغذی وابسته به شماست. بیشتر زنان باردار با مصرف قرص آهن از این بیماری پیشگیری می کنند. اما برای اینکه سطح آهن خون شما و نوزاداتان بقدر کافی باشد، باید غذاهای خوب و متعادل مثل غذاهای غنی از آهن و غذاهای حاوی ویتامین های B12 و B9 مصرف کنید. برای مصرف ویتامین ها و اضافه کردن آهن به رژیم غذایی از دستورات پزشک یا مراقبین سلامت پیروی کنید.

چه عواملی باعث آنمی می شود؟

شایعترین دلیل کمخونی، پایین بودن سطح آهن در بدن است. این نوع، آنمی ناشی از فقر آهن نامیده می شود. بدن برای ساختن هموگلوبین نیاز به مقداری آهن دارد. هموگلوبین، اکسیژن را به تمامی اعضای بدن می رساند. سایر آنمی ها ناشی از موارد زیر رخ می دهند:
رژیم غذایی فاقد ویتامین B12 یا ناتوانی در مصرف یا جذب ویتامین B12 (کم خونی کشنده)
رژیم غذایی فاقد فولیک اسید که فولات نیز نامیده می شود یا وقتی که بدن نمی تواند فولیک اسید را بدرستی استفاده کند (آنمی ناشی از کمبود فولات)
اختلالات خونی توارثی (مثل کم خونی داسی شکل یا تالاسمی)
بیماری هایی که باعث شکستن گلبول های قرمز خون می شوند (آنمی همولیتیک)
بیماری های مزمنی که باعث می شوند بدن نتواند هورمون ها را بقدر کافی برای ایجاد گلبول های قرمز خون تولید کند. این بیماری ها شامل پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، بیماری کلیوی پیشرفته، لوپوس و سایر بیماری های طولانی مدت.
خونریزی مربوط به سایر بیماری ها مثل زخم ها، هموروئید یا گاستریت

چه عواملی باعث آنمی ناشی از فقر آهن می شود؟

آنمی ناشی از فقر آهن می تواند بدلایل زیر رخ دهد:
خونریزی بدلیل از دست دادن خون زیاد (در اثر یک تصادف) یا از دست دادن خون زیاد در یک دوره طولانی. بدن بدلیل خونریزی، آهن زیادی را بیشتر از حدی که بتواند آن را از طریق موادغذایی جایگزین کند، از دست می دهد. این حالت در مورد زنانی اتفاق می افتد که دچار قاعدگی های شدید و سنگین هستند یا افرادی که دچار بیماری روده التهابی هستند.
بدن، آهن را بقدر کافی از طریق رژیم غذایی بدست نمی آورد
نیاز به آهن در برخی دوره ها یا بیماری ها بیشتر از حد معمول می باشد (مثل دوره بارداری یا برخی بیماری ها)

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)

فواید قرص آهن

فواید قرص آهن

آهن یک ماده معدنی مهم است که برای کارکرد صحیح هموگلوبین - یک پروتئین موردنیاز برای انتقال اکسیژن به خون- حیاتی می باشد. قرص آهن نقش بسزایی در بسیاری از فرایندهای مهم بدن دارد. کمبود آهن در خون می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات جدی اعم از آنمی ناشی از فقر آهن می شود. حدود 10 میلیون نفر در ایالات متحده امریکا دچار کمبود آهن هستند و 5 میلیون نفر نیز مبتلا به آنمی ناشی از فقر آهن هستند. مرکز علمی MNT بخشی از مقالات در مورد مزایا و فواید ویتامین ها و موادمعدنی را گرداوری کرده است و نگاه عمقی و دقیقی به جذب مجاز آهن، فواید آن، غذاهای غنی از آهن و خطرات مصرف آهن زیاد برای سلامتی بدن انداخته است.

حقایقی در مورد آهن

مصرف روزانه آهن در گروه های سنی مختلف، متفاوت است اما زنان باردار در این میان نیاز بیشتری به آهن دارند. آهن، سلامت بارداری را تقویت کرده، انرژی را افزایش داده و عملکرد ورزشکاران را بهبود می بخشد. فقر آهن در بین زنان ورزشکار بسیار شایع و متداول است. خوراک های کنسروی، غلات غنی شده و لوبیای سفید، بهترین منبع آهن هستند. مصرف زیاد آهن می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد و دیابت را افزایش دهد.

کامل ترین قرص آهن را بشناسید: قرص فرکوپلاس ویواتیون حاوی آهن بیس گلیسینات است که عوارض گوارشی سایر قرص های آهن را نداشته و جذب بالایی دارد. علاوه بر این حاوی ویتامین ها و مینرال هایی است که جذب آهن را افزایش می دهند و توسط پزشکان برای درمان کمخونی توصیه می شود.

مصرف مجاز قرص آهن

سن و جنسیت افراد می تواند بر میزان جذب آهن مورد نیاز آن ها در رژیم غذایی تاثیر بگذارد. مصرف توصیه شده روزانه (RDA) آهن به سن و جنسیت افراد بستگی دارد. کسانی که رژیم گیاهخواری دارند نیز ، نیاز متفاوتی به آهن دارند.

اطفال:

تا 6 ماهگی: 0.27 میلی گرم
7 تا 12 ماهگی: 11 میلی گرم

کودکان:
1 تا 3 سالگی: 7 میلی گرم
4 تا 8 سالگی: 10 میلی گرم

مردان:
9 تا 13 سالگی: 8 میلی گرم
14 تا 18 سالگی: 11 میلی گرم
19 سالگی به بالا: 8 میلی گرم

زنان:
9 تا 13 سالگی: 8 میلی گرم
14 تا 18 سالگی: 15 میلی گرم
19 تا 50 سالگی: 18 میلی گرم
51 سالگی به بالا: 8 میلی گرم
در طول بارداری: 27 میلی گرم
مادران شیرده 14 تا 18 ساله: 10 میلی گرم
مادران شیرده 19 ساله به بالا: 9 میلی گرم

هنگامی که جذب آهن کافی از طریق رژیم غذایی مثل رژیم گیاهخواری سخت و دشوار باشد، استفاده از مکمل های آهن می تواند مفید باشد. بنابراین بهتر است مصرف آهن را از طریق رژیم غذایی بواسطه حذف یا کاهش عواملی که احتمالا مانع جذب آهن و مصرف غذاهای سرشار از آهن می شود، امتحان کنید.
به همین دلیل است که بیشتر غذاهای سرشار از آهن حاوی طیف وسیعی از مواد مغذی مفید است که درکنار هم، سلامت عمومی را حفظ می کنند.

فواید قرص آهن

فواید قرص آهن

آهن به حفاظت از کارکردهای مهم در بدن از جمله انرژی و تمرکز، فرایندهای گوارشی، سیستم ایمنی و تنظیم دمای بدن کمک می کند. غالبا به فواید و مزیت های آهن توجهی نمی شود مگراینکه فرد دچار کمبود آهن شود و آهن کافی جذب بدن او نشود. آنمی ناشی از فقر آهن باعث خستگی، تپش قلب، رنگ پریدگی و تنگی نفس می شود.

حفظ سلامت بارداری

آهن برای حفظ سلامت بارداری بسیار مهم است. حجم خون و تولید گلبول های قرمز در طول بارداری به طور چشمگیری افزایش می یابد تا اکسیژن و مواد مغذی برای جنین درحال رشد تامین گردد. درنتیجه، نیاز به آهن نیز افزایش می یابد. درحالی که بدن معمولا جذب آهن در طول بارداری را به حداکثر افزایش می دهد اما ناکافی بودن جذب آهن یا سایر عواملی که بر جذب آنها تاثیر دارند، می تواند منجر به فقر آهن شود.
کم شدن جذب آهن در طول بارداری، خطر زایمان زودرس و کم شدن وزن نوزاد و نیز کاهش ذخایر آهن و آسیب به رشد شناختی یا رفتاری اطفال را افزایش می دهد. زنان بارداری که سطح آهنشان پایین است، بیشتر به عفونت مبتلا می شوند زیرا آهن، سیستم ایمنی را تقویت می کند.
بدیهی است که مکمل های آهن برای زنان باردار که دچار فقر آهن هستند، ضروری است. به هرحال تحقیقات، مصرف آهن بیشتری را به زنان باردار حتی کسانی که سطح آهن شان نرمال است، توصیه می کنند. همه زنان باردار باید روزانه 30 تا 60 میلی گرم مکمل آهن را صرف نظر از سطح آهن شان مصرف کنند.

افزایش انرژی

ناکافی بودن آهن در رژیم غذایی می تواند بر کارایی بدن و استفاده از انرژی تاثیر بگذارد. آهن، اکسیژن را برای عضلات و مغز تامین می کند و این ماده مغذی برای عملکرد روانی و جسمی بسیار حیاتی است. کم شدن سطح آهن موجب عدم تمرکز، عصبانیت و کاهش بنیه بدن می شود.

بهبود عملکرد ورزشکاران

فقر آهن در بین ورزشکاران بخصوص زنان ورزشکار شایعتر از افرادی است که سبک زندگی فعالی ندارند. این کمبود بیشتر در بین زنان ورزشکار که ورزش استقامتی انجام می دهند، وجود دارد. برخی کارشناسان پیشنهاد می دهند که زنان ورزشکار که ورزش استقامتی انجام می دهند، برای جذب آهن باید روزانه 10 میلی گرم آهن بیشتری مصرف کنند. فقر آهن در ورزشکاران، عملکرد آنها را کاهش داده و سیستم ایمنی آنها را ضعیف می کند. فقدان هموگلوبین می تواند عملکرد را در طول ورزش و فعالیت بدنی کاهش دهد و توانایی بدن برای ارسال اکسیژن به عضلات را کم کند.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)

چرا باید قرص آهن مصرف کنیم؟

قرص آهن

فقر آهن و کم خونی ناشی از کافی نبودن آهن معدنی در بدن است که برای رفع این کمبود مصرف قرص آهن توصیه می شود. این مشکل موجب سطح پایین و غیرطبیعی سلول‌های قرمز خون و پایین آمدن هموگلوبین خون می‌ گردد. آهن یک ماده معدنی است که به طور طبیعی در بیشتر موادغذایی یافت می شود و حتی به برخی محصولات غذایی افزوده می شود و یا به صورت مکمل غذایی در دسترس افراد قرار می گیرد. آهن از اجزای ضروری و مهم هموگلوبین است. هموگلوبین یک پروتئین اریتروسیت (گلبول قرمز) است که اکسیژن را از ریه ها به بافت ها ارسال می کند. همچنین آهن از اجزای میوگلوبین است. میوگلوبین، پروتئین دیگری است که اکسیژن را تامین می کند. آهن به متابولیسم عضله و سلامت بافت همبند کمک می کند و یک عنصر ضروری برای رشد بدن، رشد اعصاب، عملکرد سلول و ساخت برخی هورمون ها می باشد.

انواع آهن

انواع آهن شامل آهن هم و غیرهم است. گیاهان و موادغذایی غنی شده با آهن حاوی آهن غیرهم هستند. گوشت قرمز، غذاهای دریایی و ماکیان حاوی آهن هم و غیرهم هستند. آهن هم زمانی تشکیل می شود که با پروتوپورفرین ترکیب شود و این آهن حدود 10 تا 15 درصد از آهن جذب شده را در جمعیت های غربی تشکیل می دهند. حدود 3 تا 4 گرم از عنصر آهن المنتال در بدن بزرگسالان مربوط به هموگلوبین است و بقیه آهن به شکل فریتین یا هموسیدرین (حاصل تجزیه فریتین) در کبد، طحال و مغز استخوان ذخیره می شود و یا در میوگلوبین در بافت عضله قرار می گیرد. ترانسفرین، پروتئین اصلی در خون است که به آهن پیوند می شود و آن را به کل بدن انتقال می دهد. در انسان ها معمولا مقادیر اندکی از آهن از طریق ادرار، مدفوع، مجاری گوارشی و پوست دفع می شود. زنان بدلیل از دست دادن خون در دوره قاعدگی، آهن بیشتری را از دست می دهند. هپسیدین-هورمون پپتیدی درحال گردش-تنظیم کننده جذب آهن و توزیع آن در کل بدن از جمله پلاسماست.

قرص آهن

ارزیابی وضعیت آهن

ارزیابی وضعیت آهن به شاخص های هماتولوژی بستگی دارد. این شاخص ها حساس یا مختص توصیف طیف کاملی از وضعیت آهن نیستند و می توانند تشخیص فقر آهن را دشوارتر کنند. یکی از رویکردهای تکمیلی، مقایسه جذب آهن از طریق رژیم غذایی و قرص آهن با مقدار توصیه شده است. فقر آهن از تخلیه ذخایر آهن (فقر آهن خفیف) شروع شده و به اریتروپویسیس فقر آهن (تولید اریتروسیت) پیشروی می کند و درنهایت به آنمی ناشی از فقر آهن (IDA) منتهی می شود. اریتروپویسیس فقر آهن (معروف به فقر آهن جزئی)، ذخایر آهن تخلیه شده و اشباع ترانسفرین افت می کند اما سطح هموگلوبین معمولا در حد نرمال و طبیعی است. IDA با کاهش میزان هموگلوبین و کاهش هماتوکریت (نسبت گلبول های قرمز در خون) و میانگین حجم Corpuscular (اندازه اریتروسیت) شناسایی می شود.
میزان فریتین سرم که معیاری برای اندازه گیری ذخایر آهن در بدن است، امروزه موثرترین و مقرون به صرفه ترین تست برای تشخیص فقر آهن می باشد. از آنجایی که فریتین سرم در نخستین مرحله از تخلیه آهن کاهش می یابد لذا با استفاده از آن می توان وضعیت آهن را قبل از شروع IDA شناسایی کرد. کاهش میزان فریتین سرم به کمتر از 30 میکرو گرم در لیتر نشانه فقر آهن و کمتر از 10 میکرو گرم در لیتر نشانه IDA است. با این حال فریتین سرم تحت تاثیر التهاب (ناشی از بیماری عفونی) می باشد که این التهاب می تواند میزان فریتین سرم را بالا ببرد.
تست هموگلوبین و هماتوکریت جزو پرکاربردترین تست ها برای غربالگری بیماران مبتلا به فقر آهن هستند گرچه این تست ها حساس یا اختصاصی نیستند. از میزان هموگلوبین و میزان فریتین سرم برای شناسایی و تشخیص IDA استفاده می شود.

کامل ترین قرص آهن را بشناسید: قرص فرکوپلاس ویواتیون حاوی آهن بیس گلیسینات است که عوارض گوارشی سایر قرص های آهن را نداشته و جذب بالایی دارد. علاوه بر این حاوی ویتامین ها و مینرال هایی است که جذب آهن را افزایش می دهند و توسط پزشکان برای درمان کمخونی توصیه می شود.

میزان مصرف قرص آهن

میزان مصرف توصیه شده آهن و سایر موادمغذی در جدول مرجع غذایی (DRI) هیئت تغذیه (FNB) در موسسه پزشکی آکادمی ملی (آکادمی ملی علوم) آورده شده است. نیاز به قرص آهن در زنان بیشتر است و روزانه به 18 میلی گرم آهن احتیاج دارند در حالی که در مردانی با سن مشابه 8 میلی گرم است. در بارداری و شیردهی نیز میزان نیاز به افزایش می یابد. حد مجاز مصرف آهن در گیاهخواران 1.8 برابر بیشتر از افراد گوشتخوار است. به این دلیل است که دسترسی به آهن هم موجود در گوشت بسیار بیشتر از آهن غیرهم موجود در غذاهای گیاهی است و گوشت، مرغ و غذاهای دریایی، جذب آهن غیرهم را افزایش می دهند.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)

اشتراک در RSS - قرص آهن