تقویت حافظه

برای تقویت حافظه چی بخوریم؟

تقویت حافظه

 مغز همانند سیستم قلب و عروق برای عملکرد بهتر وابسته به جریان خون است. انتخاب سبک زندگی سالم برای داشتن سلامت قلب مثل: فعالیت بدنی منظم و الگوی غذایی سالم، روش های خوبی برای سالم نگه داشتن مغز و تقویت حافظه نیز می باشند. چیزی که برای قلب خوب است، برای مغز هم خوب است. مطالعات متعدد نشان دادند که رژیم غذایی مدیترانه ای که برای سلامت قلب مفید است، با بهتر شدن کارکرد قوه شناختی، حافظه و هوشیاری ارتباط دارد. رژیم MIND نوعی از رژیم مدیترانه ای است که به طور خاص سلامت مغز را نشانه می گیرد و بر خوراکی هایی مثل سبزیجات برگ سبز و انوع بری ها تاکید می کند که با سلامت مغز ارتباط دارند. اما چه نوع موادمغذی یا غذاهایی برای تقویت مغز مفید هستند؟ پژوهش ها تاکنون کامل نبوده اند اما در زیر به برخی از این موادمغذی اشاره می کنیم.

مواد مغذی برای تقویت حافظه

اسیدهای چرب امگا3

خانواده اسیدهای چرب پلی غیراشباع امگا3 (PUFA) نقش های مهمی در ساختار و کارکرد مغز دارند و شواهد بالینی نشان می دهد که کمبود این ماده مغذی می تواند اثرات منفی بر قوه شناختی داشته باشد به علاوه مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داد که مصرف زیاد ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا3 با بهبود عملکرد قوه شناختی رابطه مثبت و با رشد و پیشرفت زوان عقل رابطه معکوسی دارد. در یک مطالعه هفت ساله، سالمندانی که یکبار در هفته ماهی یا غذاهای دریایی مصرف می کردند، کمتر در معرض خطر ابتلا به زوان عقل قرار داشتند.  
امگا3 DHA ،زنجیره بلند که در ماهی(بخصوص در ماهی های روغنی مثل سالمون، ماکرول، کیلکا، ماهی کوا و ساردین بیشتر است) صدف خوراکی و جلبک یافت می شود،  برای عملکرد مغز مهم هستند. از آنجایی که بدن نمی تواند DHA بسازد از همین رو انسان ها وابسته به منابع رژیمی هستند و به نظر می رسد که رژیم غذایی غربی ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. طبق یکی از مطالعات، کمتر از یک دوم زنان، مقدار مجاز و توصیه شده از منابع رژیمی را مصرف می کنند. وقتی نوبت به سلامت مغز می رسد، پرهیز از خوردن چربی های اشباع شده و ترانس به اندازه مصرف چربی های پلی غیراشباع امگا3 مهم است. طبق یک مطالعه مروری که در سال 2014 روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شد، مصرف زیاد اسیدهای چرب اشباع شده یا ترانس، زوان عقل را افزایش می دهد. افراد با مصرف چربی اشباع شده بیش از دوبرابر در معرض خطر بیماری آلزایمر هستند.

لوتئین

لوتئین یک کاروتنوئید زرد رنگ است که در زرده تخم مرغ، آووکادو و سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج و کلم برگ یافت می شود. لوتئین یک ماده مغذی است که به سلامت مغز و حفظ عملکرد حافظه کمک می کند. لوتئین به طور انتخابی جذب ماکولای شبکیه چشم می شود که برای سلامت چشم مهم است. برای اینکه لوتئین به شبکیه برسد، لازم است از سد خونی مغزی عبور کند. لوتئین یک کاروتنوئید مهم در مغز است و سطح لوتئین در بافت مغز با عملکرد قوه شناخت از جمله حافظه ارتباط دارد.  

تقویت حافظه

ویتامین ها

مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که مصرف ویتامین ها و مواد معدنی به حد کافی با کمتر شدن خطر ابتلا به نقایص شناختی ارتباط دارد. ویتامین های گروه B و ویتامین های E، C و D نقش های مهمی در حفظ سلامت و عملکرد مغز دارند. بسیاری از این ویتامین ها (مثل تیامین و ویتامین E) اجزای تشکیل دهنده غشاهای عصبی هستند و دیگر ویتامین ها از جمله B6، B12 و ویتامین سی در فرایند ساخت و بکارگیری ناقلان عصب نقش دارند. اعضای خانواده ویتامین B و ویتامین سی نیز برای تولید انرژی در مغز ضروری هستند. قدرت آنتی اکسیدانی ویتامین های C و E برای کاهش اکسایش در مغز مهم است. با توجه به اهمیت این ویتامین ها در عملکرد سیستم عصب، این ریزمغذی ها به عنوان روشی برای کمک به غلبه بر پیری نورون ها با تاکید ویژه بر ویتامین های E و B مورد مطالعه قرار گرفته اند.

ویتامین E

ویتامین E با خاصیت آنتی اکسیدانی در غلات کامل و سبوس دار، مغزها، دانه ها و روغن های گیاهی یافت می شود. افرادی که کمبود این ویتامین را با مصرف مکمل جبران کردند، با بهبود علایم مغزی و توانایی شناختی مواجه شدند. برای کسانی که سطح ویتامین آنها در حد کافی بوده است، مصرف مکمل بیشتر هیچ کمکی به آنها نمی کند. مطالعه ای که در مجله JAMA در سال 2014 منتشر شد، نشان داد که در بین بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط، کسانی که در رژیم غذاییشان از 2000 واحد ویتامین E نوع آلفا-توکوفرول استفاده می کردند، کند شدن افت عملکرد مغز را در مقایسه با گروه دارونما نشان دادند. متاسفانه مصرف بیش از 1000 واحد ویتامین E در روز ممکن است برای افرادی با CVD خطرآفرین و مضر باشد. 

کپسول نرم ژلاتینی ویتامین ای 400 ویواتیون را می شناسید؟

ویتامین های B

اگرچه نشان داده نشده که مکمل ویتامین های B، کارکرد مغز یا علایم زوال حافظه را بهبود می دهند اما نقش مهمی که این ویتامین ها در مغز دارند، احتمالات جالبی را مطرح می کند. به عنوان مثال کمبود ویتامین B12 که صرفا در محصولات حیوانی یافت می شود، منجر به بروز علایمی همانند دمانس می شود که این روند می تواند با بالارفتن سطح ویتامین B12 معکوس شود.کاهش همزمان سطح ویتامین B12 و فولات با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر ارتباط دارد. یکی از روابط احتمالی بین این ویتامین ها و دمانس، نقش آنها در متابولیسم آمینواسید هموسیستئن است. مطالعات بالینی نشان می دهند که افرادی با نقص شناختی دارای سطح بالایی از هموسیستئن پلاسما هستند و حال اینکه ناکافی بودن سطوح ویتامین های B6، B12، فولات، تیامین و ریبوفلاوین در افزایش سطح هموسیستئن و نقص شناختی نقش دارد.

پلی فنول ها

بیشتر ترکیبات زیست-فعال که در گیاهان یافت می شوند، نقش آنها در سلامت مغز مورد آزمایش قرار گرفته است. دسته ای از ترکیبات بنام پلی فنول ها در مطالعات روی یک جمعیت مورد استفاده قرار گرفتند که با بهتر شدن عملکرد و توانایی های شناختی و کاهش خطر افت شناختی در سالمندان ارتباط داشت. پلی فنول ها که در میوه ها، سبزیجات، چای، آبمیوه و برخی گیاهان یافت می شود، خواص آنتی اکسیدانی داشته و ممکن است اثرات مفیدی بر مغز از جمله اثرات محافظ عصب و ضدالتهابی داشته باشند. مطالب زیادی درباره اثرات مثبت انواع بری ها بر سلامت مغز بدلیل داشتن مقدار زیادی ترکیبات پلی فنول فلاونوئید بنام آنتوسیانین نوشته شده است.

کورکومین

ترکیب پلی فنولی بنام کورکومین که دارای رنگدانه زرد است، در زردچوبه یافت می شود. کورکومین اثرات آنتی اکسیدان، ضدالتهابی و محافظ عصب دارد. هند یکی از کشورهایی است که کمترین نرخ بیماری آلزایمر را بخود اختصاص داده است. نشان داده شده که کورکومین در ادویه کاری به کاهش التهاب در مغز و کاهش استرس اکسیداتیو کمک می کند. یک مطالعه روی یک جمعیت بزرگ نشان داد که سالمندان سالم در قاره آسیا که به طور مرتب ادویه کاری غنی از کورکومین مصرف می کردند، در تست عملکرد شناختی نمره بسیار بهتری نسبت به کسانی کسب کردند که کمتر ادویه کاری مصرف می کردند. به این نتیجه رسید که کورکومین ممکن است برای کارکرد مغز و قوه شناختی در طول پیری مفید و سودمند باشد اما تاکنون هیچ کارآزمایی بالینی، شواهد جامعی را مبنی بر موثر بودن مصرف کورکومین در بلندمدت برای پیشگیری یا درمان افت عملکرد شناختی با پیری ارایه نداده است. 

 ریسوراترول

ترکیب پلی فنولی که در انگور، بادام زمینی و برخی بری ها یافت می شود، ریسوراترول است که قابلیت کاوندگی رادیکال آزاد را داراست. مطالعات حیوانی نشان دادند که ریسوراترول ممکن است برای سلامت مغز مفید و سودمند 

کاتچین

کاتچین که به فلاون-3-اول مونومر معروف است، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد و 30 تا 42درصد از وزن چای سبز را بخود اختصاص می دهد. این ترکیب در چای های سفید و سیاه یافت می شود که همگی از برگ های همان گیاه هستند. مطالعات اپیدمیولوژیک (که علت و معلول را ثابت نکردند)، مصرف کاتچین در بلندمدت را به بهبود حافظه کلامی و زبانی و کاهش خطر نقص و افت عملکرد شناختی ارتباط دادند. 

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: todaysdietitian

تاثیر امگا 3 بر سیستم عصبی مغز

تاثیر امگا 3 بر سیستم عصبی مغز

مزیت های اسیدهای چرب امگا3 برای سیستم قلب و عروق بخوبی مشخص شده است. این ماده مغذی برای سلامت سیستم عصبی مغز لازم و ضروری است. مغز متشکل از 60درصد چربی است که برای رشد و کارکرد صحیح نیاز به امگا 3 دارد. محققان کشف کردند که اسیدهای چرب مولکول های بسیار مهم و اثرگذار هستند که بر کل عملکرد و توانایی مغز تاثیر دارند.

اسیدهای چرب امگا 3 با کمک به سیستم عصبی مغز قادر است:

  • سلامت غشای سلول را حفظ نمایند
  • ارتباط بین نورون ها را تسهیل سازند
  • به ساخت و کارکرد ناقلان عصب کمک کنند
  • از جریان خون در مغز حمایت کنند
  • به رشد بافت مغز کمک کنند

از عملکرد قوه شناخت از جمله حافظه حمایت کنند

از بیماری های اعصاب و روان و تحلیل رونده عصب از جمله افسردگی و اضطراب پیشگیری کنند
از آنجایی که انسان فاقد آنزیم های موردنیاز برای ساخت و تشکیل امگا3 است، از همین رو تنها راهی که می توان این اسیدهای چرب را برای بهبود سلامت مغز بدست آورد، از طریق رژیم غذایی است. در این مقاله به نقش امگا3 در رشد و عملکرد مغز و بهترین منابع امگا3 برای سلامتی و تندرستی اشاره می کنیم.
امگا3 نقش مهم و حیاتی در سلامت و ارتباطات سلول، رشد بافت مغز، بهبود خواب و قوه شناخت دارد و از بیماری های اعصاب و روان و تحلیل رونده عصب پیشگیری می کند. از آنجایی که بدن نمی تواند امگا3 بسازد، بنابراین ضروری است که امگا3 را از طریق رژیم غذایی بدست آوریم. 

سیستم عصبی مغز

چرا سیستم عصبی مغز به امگا3 نیاز دارد؟

سه نوع امگا3 در موادغذایی وجود دارد که شامل آلفا-لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) می باشد. DHA و EPA هردو برای سلامت مغز ضروری هستند. DHA فراوانترین اسید چرب در مغز است که اهمیت خاصی در ساختار و کارکرد سلول عصب دارد.  EPA نقش مهمی در تنظیم التهاب سلولی دارد. DHA و EPA هردو رشد مغز، کارکرد مغز و محافظت از مغز همزمان با بالارفتن سن را تعیین می کنند. سطح DHA بسته به نوع و مقدار اسیدهای چرب در رژیم غذایی تغییر می کند و سطوح DHA و EPA به طور طبیعی با بالارفتن سن کاهش می یابند. ما می توانیم DHA و EPA را با مصرف اسیدهای چرب یا با هضم ALA که بدن، آن را به DHA و EPA تبدیل می کند، بدست آوریم. 

یک مکمل مناسب برای تامین امگا3  سافت ژل امــگاپــلاس ویواتیون 

درحالی که بدن می تواند ALA را به DHA و EPA تبدیل کند اما این یک فرایند بسیار موثر و کارآمد نیست و سرعت تبدیل آن نیز بسیار کند است. کافی بودن سطح DHA باعث می شود تا سلول های عصب براحتی، سریع و به طور موثر با هم ارتباط برقرار کنند. اسیدهای چرب، غشای بیرونی سلول های عصب و نیز غلاف میلین که جداره محافظی است که دورتادور اعصاب را پوشانده است، می سازد. آسیب به غلاف میلین می تواند منجر به بروز علایمی مثل از دست دادن بینایی، ضعف عضلات، اسپاسم عضله، از دست دادن هماهنگی و بیماری هایی مثل ام.اس شود. امگا3 می تواند به رشد دوباره غلاف میلین کمک کند و حتی کارکرد عصب در برخی موارد را احیا کند.  
اسیدهای چرب امگا3 برای سلامت مغز و رشد چشم در جنین، نوزاد و تا دوره کودکی ضروری است. رشد مغز تا سن شش سالگی کامل می شود و این یک دوره بحرانی است که درآن، کودک EPAو DHA را به مقدار کافی از رژیم غذاییش بدست می آورد. مطالعات نشان دادند که مصرف زیاد ماهی با بهبود قوه شناخت در بین کودکان ارتباط دارد. تحقیق اخیر گزارش داد که مصرف منظم ماهی با کمتر شدن مشکلات خواب در کودکان و افزایش نمرات IQ ارتباط دارد.
سه نوع امگا3 وجود دارد: ALA، EPA و DHA. EPA نقش مهمی در ساختار مغز، ارتباطات و حفاظت از مغز دارد. این سه نوع امگا3 برای رشد صحیح مغز در جنین، نوزاد و کودکان ضروری بوده و بر کارکرد مغز در دوره نوجوانی و بزرگسالی تاثیر دارند. این سه نوع امگا3 از افت حافظه و زوال عقل در سنین بالا جلوگیری می کنند. 

تنظیم: زهرا محبی
منبع: thebetterfish

بهترین موادغذایی برای تقویت حافظه

تقویت حافظه

برای تقویت حافظه مواد غذایی نقش زیادی دارند. مغز یکی از عضوهای بدن است که کارهای بزرگ و حجیمی را انجام می دهد. مغز کنترل بدن، تپش قلب، عملکرد ریه و تنفس را برعهده دارد و به حرکت، احساس و تفکر کمک می کند. به همین دلیل است که هنگام مواجهه با حجم زیادی از کارها باید از مغز و عملکرد آن محافظت نمود. غذاهایی که می خوریم، نقش بسزایی در سلامت مغز دارند و می توانند فعالیت های ذهنی اعم از حافظه و تمرکز را بهبود بخشند.

ماهی های چرب و تقویت حافظه

هنگامی که در مورد غذاهای مفید برای عملکرد مغز صحبت می کنیم، ماهی چرب در راس غذاها قرار می گیرند. این نوع ماهی شامل سالمون، قزل آلا و ساردین است که منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. مغز(آجیل) حاوی 60 درصد چربی است که نیمی از این چربی مربوط به چربی امگا 3 است. از این چربی برای ساخت سلول های مغز و عصب استفاده می شود و این چربی ها برای یادگیری و حافظه بسیار مهم و ضروری هستند. امگا 3 فواید و مزیت های فراوانی برای سلامت مغز دارد. این چربی می تواند سرعت افت قوای ذهنی مربوط به افزایش سن را کاهش دهد و بیماری آلزایمر را به تعویق بیاندازد. مصرف ناکافی امگا 3 با اختلال یادگیری و افسردگی ارتباط دارد. بنابراین مصرف ماهی فواید و مزیت های خوبی برای سلامتی دارد.

یکی از مطالعات نشان داد افرادی که به طور منظم از ماهی کبابی یا آب پز شده استفاده می کنند، دارای ماده خاکستری بیشتری در مغزشان هستند. ماده خاکستری حاوی سلول های عصب است که روند تصمیم گیری، حافظه و هیجان را کنترل می کند. ماهی چرب یک غذای ایده آل و عالی برای سلامت مغز می باشد. ماهی چرب منبع غنی از امگا 3 می باشد که می تواند سلامت مغز را تضمین کند. امگا 3 نقش مهمی در عملکرد حافظه و بهبود خلق و خو و نیز جلوگیری از زوال عقل دارد.

آشنا شویم: کپسول امگا3 هلث برست

قهوه و تقویت حافظه

اگر قهوه از جمله نوشیدنی هایی است که صبحتان را با آن آغاز می کنید، پس مصرف این نوشیدنی را ادامه دهید. قهوه حاوی کافئین و آنتی اکسیدان است که به عملکرد مغز کمک می کنند. کافئین قهوه اثرات مثبتی بر مغز دارد. کافئین بواسطه مسدود کردن آدنوزین که یک پیام رسان شیمیایی است و باعث خواب آلودگی می شود، مغز را هوشیار نگه می دارد. کافئین ترشح برخی ناقلین عصبی مثل سرتونین که حس سرخوشی ایجاد می کنند را تقویت می نماید. نتیجه یکی از مطالعات نشان داد که مصرف یک فنجان قهوه در صبح یا مقدار اندکی در طول روز به انجام فعالیت هایی که نیاز به تمرکز بیشتری دارند، کمک می کند. مصرف قهوه در بلندمدت با کاهش خطر بیماری های عصبی مثل پارکینسون و آلزایمر ارتباط دارد. این ارتباط می تواند بدلیل وجود حجم زیادی از آنتی اکسیدان ها در قهوه باشد. قهوه می تواند به هوشیاری و بهبود خلق و خو کمک کند و بدلیل داشتن کافئین و آنتی اکسیدان می تواند از وقوع بیماری آلزایمر جلوگیری کند.

بلوبری

بلوبری ها مزیت ها و فواید زیادی برای سلامتی مغز دارند. بلوبری ها و سایر بری های رنگی حاوی آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین گروهی از ترکیبات گیاهی با اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی می باشند. آنتی اکسیدان ها با استرس اکسیداتیو و التهاب که منجر به پیری مغز و بیماری های تحلیل عصب می شود، مقابله می کنند. برخی آنتی اکسیدان های موجود در بلوبری در مغز انباشته شده و به بهبود ارتباط بین سلول های مغز کمک می کنند. مطالعات حیوانی نشان داد که بلوبری ها موجب بهبود عملکرد حافظه می شوند و افت حافظه کوتاه مدت را به تاخیر می اندازند. بنابراین سعی کنید بلوبری را به غلات صبحانه یا اسموتی ها اضافه کنید. آنتی اکسیدان ها می توانند پیری مغز را به تاخیر بیاندازند و حافظه را بهبود بخشند.

نقش زردچوبه در تقویت حافظه

اخیرا زردچوبه بشدت مورد توجه قرار گرفته است. این ادویه زرد رنگ یکی از اجزای اصلی پودر کاری است که مزیت های فراوانی برای مغز دارد. کارکامین یکی از اجزای مهم زردچوبه است که از پرده بین مغز و عروق خونی عبور می کند و می تواند مستقیما وارد مغز شود و به سلول های مغزی سودرسانی کند.
کارکامین یک ترکیب ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است. کارکامین به بهبود حافظه در افراد آلزایمری کمک می کند و پلاک های آمیلوئیدی که نشانه این بیماری است را پاک کرده و از بین می برد. این ماده موجب تقویت سرتونین و دوپامین و در نهایت بهبود خلق و خو می شود. یکی از مطالعات نشان داد که کارکامین به اندازه مصرف داروهای ضدافسردگی طی 6 هفته می تواند علایم افسردگی را کاهش دهد. کارکامین، فاکتور نوروتروفیک که نوعی هورمون رشد است را تقویت می کند. این هورمون به رشد سلول های مغز کمک می کند. کارکامین می تواند افت قوای ذهنی همزمان با افزایش سن را به تاخیر بیاندازد که البته این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری دارد. برای بهره گیری از فواید و مزیت های کارکامین، در پخت و تهیه مواد غذایی از پودر کاری استفاده کنید، برای طلایی شدن سیب زمینی از زردچوبه استفاده کنید و یا چای زردچوبه مصرف کنید. زردچوبه و کارکامین موجود در آن اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی دارند که به عملکرد مغز کمک می کنند. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که زردچوبه علایم افسردگی و بیماری آلزایمر را کاهش می دهد.

تقویت حافظه

بروکلی

بروکلی غنی از ترکیبات گیاهی و آنتی اکسیدان هاست. بروکلی حاوی ویتامین k است و یک فنجان یا 91 گرم بروکلی می تواند 100 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین k را تامین کند. ویتامین k یک ویتامین محلول در چربی است که برای تشکیل اسفنگولیپیدها ضروری می باشد. اسفنگولیپید نوعی چربی است که درون سلول های مغز انباشته می شوند. برخی مطالعات روی سالمندان به ارتباط مصرف ویتامین k و بهبود حافظه اشاره کردند. بروکلی غیر از ویتامین k حاوی ترکیباتی با اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است که می تواند از مغز در برابر آسیب ها و صدمات محافظت کند. بروکلی حاوی ترکیباتی با اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی و همچنین غنی از ویتامین k است.

تقویت حافظه با تخم کدو

تخم کدو حاوی آنتی اکسیدان های قوی است که از بدن و مغز در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. تخم کدو منبع منیزیم، آهن، روی و مس است. هریک از این عناصر و مواد مغذی برای سلامت مغز مفید می باشند. روی برای مخابره عصب لازم و حیاتی است. کمبود روی با بیماری های عصبی مثل آلزایمر، افسردگی و پارکینسون ارتباط دارد. منیزیم برای یادگیری و حافظه ضروری می باشد. کاهش سطح منیزیم با بیماری های عصبی مثل میگرن، افسردگی و صرع ارتباط دارد. مغز از مس برای کنترل سیگنال های عصب استفاده می کند. وقتی سطح مس غیرطبیعی باشد، خطر ابتلا به بیماری های تحلیل عصب مثل آلزایمر افزایش می یابد. فقر آهن با افت عملکرد مغز و آسیب به آن ارتباط دارد. تحقیقات بجای تخم کدو، بیشتر بر ریزمغذی ها متمرکز شده اند. از آنجایی که تخم کدو غنی از ریزمغذی هاست لذا می توانید با افزودن تخم کدو به رژیم غذایی از فواید و مزیت های آن بهره مند شوید. تخم کدو غنی از ریزمغذی ها و عناصر مس، آهن، منیزیم و روی است که برای عملکرد مغز مفید می باشد.
 

نقش شکلات تلخ در تقویت حافظه

شکلات تلخ و پودر کاکائو غنی از ترکیباتی مثل فلاونوئیدها، کافئین و آنتی اکسیدان هاست که تقویت کننده مغز می باشند. فلاونوئیدها گروهی از ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدان می باشند. فلاونوئیدهای موجود در شکلات به یادگیری و عملکرد حافظه کمک می کنند. به گفته محققان، این ترکیبات می توانند حافظه را تقویت کنند و سرعت افت قوای ذهنی بدلیل افزایش سن را کاهش دهند. در واقع بسیاری از مطالعات این نتیجه را تایید کردند. نتیجه یکی از مطالعات روی 900 نفر نشان داد افرادی که به طور منظم شکلات مصرف می کنند، در انجام فعالیت های ذهنی از جمله حفظ کردن و بخاطر سپاری عملکرد بهتری نسبت به سایر افرادی دارند که کمتر شکلات مصرف می کردند. طبق تحقیقات، شکلات تقویت کننده خلق وخوست. نتیجه یکی از مطالعات نشان داد افرادی که شکلات مصرف می کنند، احساس مطلوب و رضایتبخشی دارند. اما هنوز مشخص نیست که آیا این احساس خوب و مطلوب بدلیل وجود ترکیبات موجود در شکلات است یا طعم خوشمزه شکلات است که باعث شادی انسان می شود. فلاونوئیدهای شکلات از مغز محافظت می کنند. مطالعات نشان دادند که مصرف شکلات می تواند حافظه را تقویت کند و خلق و خود را بهبود بخشد.

مغزها (آجیل)

تحقیقات نشان دادند که مغزها می توانند برای سلامت قلب مفید باشند و داشتن یک قلب سالم با مغز سالم ارتباط دارد. گزارشی از مطالعات در سال 2014 نشان داد که مغزها می تواند قوه شناخت را بهبود بخشند و از وقوع بیماری های تحلیل عصب جلوگیری کنند. مطالعه دیگر نشان داد زنانی که به طور منظم مغز می خورند، حافظه قویتری دارند. ریزمغذی های موجود در آجیل و مغزها مثل چربی های سالم، آنتی اکسیدان و ویتامین ای فواید زیادی برای مغز دارند. ویتامین E از غشای سلول در برابر رادیکال های آزاد محافظت کرده و سرعت افت قوای ذهنی را کاهش می دهد. درحالیکه همه مغزها برای عملکرد مغز مفید هستند اما مغز گردو فواید و مزیت های بیشتری برای عملکرد مغز دارد زیرا گردو حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است. مغزها حاوی ریزمغذی های مفیدی مثل ویتامین ای، چربی های سالم و ترکیبات گیاهی برای عملکرد مغز می باشند.

پرتقال

روزانه با مصرف یک پرتقال متوسط می توانید ویتامین سی موردنیاز بدنتان را تامین کنید. مصرف پرتقال برای سلامت مغز بسیار مهم است زیرا ویتامین ث یکی از عناصر مهم و کلیدی در پیشگیری از افت قوای ذهنی می باشد. طبق مقالات سال 2014، مصرف مقدار مناسب و کافی غذاهای غنی از ویتامین ث می تواند از افت قوای ذهنی و ابتلا به بیماری آلزایمر جلوگیری کند. ویتامین ث یک آنتی اکسیدان قوی است که با رادیکال های آزاد مقابله می کند ( رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که به سلول های مغز آسیب می رسانند). با افزایش سن، مصرف ویتامین ث سلامت مغز را تضمین می کند. پرتقال و سایر غذاهای غنی از ویتامین ث از مغز در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند.

تخم مرغ و تقویت حافظه

تخم مرغ منبع خوبی از ریزمغذی هایی مثل ویتامین B6، B12، فولات و کولین می باشد که برای سلامت مغز مفید می باشند. کولین یک ریزمغذی مهم است که بدن با استفاده از آن به تولید استیل کولین می پردازد. استیل کولین یک ناقل عصب است که به تنظیم خلق وخو و حافظه کمک می کند. نتیجه دو مطالعه نشان داد که جذب زیاد کولین با بهتر شدن عملکرد حافظه و قوای ذهنی ارتباط دارد. با این وجود بیشتر مردم، کولین را به قدرکافی در رژیم غذایی شان دریافت نمی کنند. تخم مرغ بهترین و ساده ترین روش برای جذب کولین است چون زرده تخم مرغ منبع این ریزمغذی می باشد. نیاز زنان به کولین روزانه حدود 425 میلی گرم و نیاز مردان حدود 550 میلی گرم است و یک زرده تخم مرغ حاوی 112 میلی گرم کولین می باشد. به علاوه ویتامین های گروه B نیز نقش زیادی در سلامت مغز دارند. این ویتامین ها سرعت افت قوای ذهنی را در سالمندان کاهش می دهند. کمبود دو نوع ویتامین B یعنی فولات و B12 با افسردگی ارتباط دارد. کمبود فولات در سالمندان مبتلا به زوال عقل شایعتر است و مطالعات نشان می دهند که مکمل های فولیک اسید می تواند خطر افت قوای ذهنی را بدلیل افزایش سن به حداقل برساند. ویتامین B12 در تولید و تشکیل مواد شیمیایی مغز و تنظیم سطح قند در مغز نقش دارد. لازم به ذکر است، تحقیقات در مورد رابطه بین مصرف تخم مرغ و سلامت مغز بسیار زیاد است ولی به هرحال برای تایید مزیت و فواید ریزمغذی های موجود در تخم مرغ بر سلامت مغز نیاز به مطالعات بیشتری است.

چای سبز

کافئین علاوه بر قهوه در چای سبز نیز یافت می شود. بنابراین مصرف چای سبز می تواند موجب تقویت حافظه شود. در واقع چای سبز می تواند هوشیاری، عملکرد، حافظه و تمرکز را افزایش دهد. وجود برخی ترکیبات در چای سبز باعث شده تا این نوشیدنی به یک نوشیدنی سالم برای تقویت مغز تبدیل شود. یکی از این ترکیبات، ال-تیانین می باشد؛ ال-تیانین یک آمینواسید است که می تواند از حایل بین خون و مغز عبور کند و فعالیت ناقل عصب GABA را افزایش دهد، اضطراب را کاهش دهد و موجب آرامش فرد شود. ال-تیانین می تواند تعداد امواج آلفا در مغز را افزایش دهد و بدون احساس خستگی موجب آرامش فرد شود. نتیجه یکی از گزارشات نشان داد که ال-تیانین در چای سبز می تواند با اثرات تحریک کنندگی کافئین مقابله کند و موجب آرامش فرد شود. ال-تیانین غنی از پلی فنول و آنتی اکسیدان بوده و از افت عملکرد مغز و قوای ذهنی جلوگیری می کند و خطر بیماری آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد. چای سبز موجب بهتر شدن حافظه می شود. چای سبز یک نوشیدنی عالی است که از مغز محافظت می کند. میزان کافئین چای سبز موجب افزایش هوشیاری شده و آنتی اکسیدان های آن از مغز محافظت کرده و ال-تیانین موجب آرامش فرد می شود.

اشتراک در RSS - تقویت حافظه