ویتامین ای

هرآنچه باید درباره ویتامین ای بدانیم

ویتامین ای

ویتامین ای یک ماده مغذی است که برای چشم، باروری و سلامت خون، مغز و پوست مهم است. ویتامین E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از سلول ها در برابر اثرات رادیکال های آزاد حفاظت می کنند. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که زمانی تولید می شوند که بدن، مواد غذایی را به تکه های کوچکتر تقسیم می کند یا در معرض دود تنباکو یا اشعه ها قرار می گیرد. رادیکال های آزاد ممکن است در ابتلا به بیماری قلبی، سرطان و دیگر بیماری ها نقش داشته باشد. غذاهای غنی از ویتامین ای شامل: روغن کانولا، روغن زیتون، مارگارین، بادام و بادام زمینی هستند. شما می توانید ویتامین E را از گوشت، لبنیات، سبزی های برگدار و غلات غنی شده بدست آورید. ویتامین E به صورت مکمل خوراکی و به شکل کپسول یا قطره موجود است. کمبود ویتامین ای می تواند باعث درد عصب (نوروپاتی) شود. مقدار مصرف ویتامین E برای بزرگسالان برابر 15 میلی گرم در روز است.

دریافت ویتامین ای در شرایط خاص

بیماری آلزایمر: برخی تحقیقات نشان دادند که دوز بالای ویتامین ای ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر را در افرادی که مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط هستند، به تاخیر بیاندازد. دیگر مطالعات، این مزیت را نشان ندادند. به نظر می رسد که مکمل های ویتامین E هیچ اثری بر پیشرفت نقص شناختی خفیف و تبدیل آن به بیماری آلزایمر ندارد.    
بیماری کبد: مطالعات نشان می دهد که ویتامین E ممکن است علایم بیماری کبد چرب غیرالکلی را بهبود دهد. اگرچه مصرف طولانی مدت آن توصیه نمی شود. 
پری اکلامپسیا: مصرف زیاد ویتامین ای از مشکلات بارداری که بر فشار خون تاثیر دارد، پیشگیری نمی کند.
سرطان پروستات: تحقیقات نشان می دهند که مکمل های ویتامین E و سلنیوم از سرطان پروستات پیشگیری نمی کنند. 
اکثر افراد ویتامین E را به مقدار کافی از طریق یک رژیم غذایی متعادل بدست می آورند. افرادی که به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط دچار شده اند، طبق تحقیقات، مصرف ویتامین E ممکن است به کند شدن روند پیشرفت بیماری کمک کند. 

ویتامین ای

عوارض سطوح پایین ویتامین ای چیست؟

ضعف عضلانی: ویتامین E برای سیستم عصبی مرکزی ضروری است  ویتامین ای یکی از آنتی اکسیدان های اصلی برای بدن است و کمبود آن منجر به استرس اکسیداتیو می شود که می تواند منجر به ضعف عضلانی شود .
 مشکلات هماهنگی و راه رفتن: کمبود ویتامین ای می تواند باعث شود نورون های خاصی به نام نورون های پورکینژ تجزیه شوند و به توانایی آنها در انتقال سیگنال ها آسیب برساند
 بی حسی و سوزن سوزن شدن: آسیب به رشته های عصبی می تواند از انتقال صحیح سیگنال ها توسط اعصاب جلوگیری کند و  می تواند نوروپاتی محیطی ایجاد کند.
زوال بینایی: کمبود ویتامین E می تواند گیرنده های نور در شبکیه و سایر سلول های چشم را ضعیف کند. این می تواند به مرور زمان منجر به از دست دادن بینایی شود.
مشکلات سیستم ایمنی: برخی تحقیقات نشان می دهد که کمبود ویتامین E می تواند سلول های ایمنی را مهار کند. افراد مسن تر ممکن است به ویژه در معرض خطر باشند.

برای تامین مقادیر کافی ویتامین ای، آشنا شوید با: کپسول نرم ژلاتینی ویتامین E 200 ویواتیون

بهترین زمان مصرف مکمل ویتامین ای:

بلافاصله بعد از وعده غذایی که حاوی مقداری چربی باشد. زیرا این ویتامین محلول در چربی می باشد و بعد از غذا جذب بهتری دارد.

عوارض جانبی مصرف زیاد ویتامین ای

در صورتی که دوزهای مناسبی از ویتامین E مصرف شود، می تواند برای بدن ایمن و بی خطر باشد. استفاده از ویتامین E به صورت خوراکی بندرت باعث بروز مشکلات می شود اما از عوارض جانبی مصرف زیاد این ویتامین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 تهوع، اسهال، دردهای روده، خستگی، ضعف، سردرد، تاری دید، راش پوستی، اختلال غده جنسی، افزایش میزان کراتین در ادرار
بنابراین در صورت داشتن موارد زیر و قبل از خوردن ویتامین E با پزشک صحبت کنید:

  • کمبود ویتامین A و K
  • بیماری چشمی که درآن، شبکیه آسیب دیده است (retinitis pigmentosa)
  • مشکلات خونریزی
  • دیابت
  • سابقه حمله قلبی یا سکته قلبی
  • سرطان سر و گردن
  • بیماری کبد

مکمل ویتامین ای ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر قصد جراحی دارید، دو هفته قبل از جراحی از خوردن ویتامین E خودداری کنید. همچنین اگر می خواهید تحت عمل جراحی قرار بگیرید یا بتازگی عمل باز کردن شریان های مسدودشده را داشته اید و جریان خون در عضله قلبتان احیا شده است (آنژیوپلاستی)، درباره مصرف ویتامین E با پزشک صحبت کنید.

ویتامین ای

تداخلات دارویی 

استفاده از برخی داروها می تواند بر سطح ویتامین E تاثیر بگذارد. برخی تداخلات دارویی شامل موارد زیر هستند:
مواد آلکیلات و آنتی بیوتیک های ضدتومور: این نگرانی وجود دارد که دوزهای بالای ویتامین E ممکن است بر استفاده از داروهای شیمی درمانی تاثیر داشته باشد. 
داروهای انعقادخون و ضدپلاکت، داروهای گیاهی و مکمل ها: استفاده از ویتامین E با این داروها، داروهای گیاهی و مکمل ها برای کاهش انعقاد خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
سوبسترای سیتوکروم P450 3A4(CYP3A4): هنگام خوردن ویتامین E و دیگر داروهایی که تحت تاثیر این آنزیم ها هستند مثل امپرازول (Prilosec,Zegerid) احتیاط کنید.
استاتین ها و نیاسین: مصرف ویتامین E با استاتین ها یا نیاسین که ممکن است برای افرادی با کلسترول بالا مطلوب باشد، می تواند اثر نیاسین را کاهش دهد.
ویتامین K: مصرف دوز بالای ویتامین E به همراه ویتامین K ممکن است اثرات ویتامین K را کاهش دهد.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: mayoclinic

ویتامین E ، همکار جناب سی

ویتامین E

با شنیدن اسم ویتامین E احتمالا تعداد زیادی ماهی جلوی چشممان رژه می روند، چون یکی از منابع اصلی آن، انواع ماهی ها به ویژه ماهی های چرب است. البته مصرف این ماهی ها زمانی می توانند تاثیرگذار باشند که برای پختن آن از روش مناسب استفاده کنیم. به غیر از ماهی، منابع دیگری نیز حاوی این نوع ویتامین هستند که بهتر است قبل از پرداختن به آنها ، درباره این ویتامین مهم بیشتر بدانیم. این ویتامین سال های پیش، یعنی در سال1936 میلادی از جوانه گندم جدا شد. پس از آن با نام " آلفاتوکوفرول" شناخته شد. نوع آلفا و گامای آن نیز بعد از این نوع شناخته شد، که البته تاثیرشان کمتر از نوع آلفاست. این ویتامین یکی از ویتامین های محلول در چربی است. عمده ترین محل تجمع این ویتامین دیواره سول هاست. وجود این ویتامین مانع از آسیب به سلول ها می شود.

نقش ویتامین E چیست؟

اشاره کردیم که این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل این ویتامین می تواند بدن را در مقابل آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت کند. یکی دیگر از ویژگی های این ترکیبات یعنی ویتامین هایی که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، محافظت از قلب است. این ویژگی باعث حفظ سلامت رگ ها نیز می شود. ویتامین E خاصیت ضد انعقادی دارد. این خاصیت باعث جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها و ایجاد لحته های خونی می شود. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین E به ارتقای سطح سیستم ایمنی بدن کمک می کند. از سوی دیگر استفاده از این خوراکی ها و تامین ویتامین E مورد نیاز به تسریع روند بهبود زخم ها کمک می کند. از سوی دیگر به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، باعث حفظ سلامت سلول های پوست و کمک به شادابی آن می شود. یادمان باشد مصرف مواد غذایی یا کپسول های حاوی ویتامین E روند پیری سلول های پوست را به تعویق می اندازد. در افراد مبتلا به بیماری پوستی" لوپوس" مصرف مقدار کافی از مواد غذایی حاوی ویتامین E می تواند عوارض ناشی از این بیماری را تخفیف دهد. مصرف مقدار مناسب از ویتامین E می تواند مانع از ابتلا به بیماری " آلزایمر" شود. از طرفی این ویتامین به حفظ سلامت سلول های مغز کمک می کند. به همین دلیل مانع از بروز سکته های مغزی می شود. پژوهش ها نشان می دهد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینE یا مکمل های حاوی این ویتامین با تجویز متخصص تغذیه، خطر ابتلا به "التهاب پروستات" را کاهش می دهد. این تاثیر به حدی است که در افرادی که به طور مرتب از مواد غذایی حاوی این ویتامین استفاده می کنند، خطر ابتلا به بیماری التهاب پروستات تا53 درصد کاهش می یابد. کودکانی که مادرانشان در دوره جنینی به میزان کافی ویتامین E دریافت کرده اند، در مقایسه با آنهایی که مادرانشان این ویتامین را دریافت نکرده اند یا کمتر دریافت کرده بودند، پنج برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری " آسم" قرار دارند. خوردن میزان کافی از مواد غذایی حاوی ویتامینE باعث تنظیم قاعدگی و کاهش علائم در افراد مبتلا به سندروم پیش قاعدگی می شود. دریافت میزان کافی ویتامینE روی بارداری نیز تاثیر مثبت دارد.

ویتامین E

کمبود ویتامین E

کمبود دریافت ویتامین E اثرات ویژه خودش را در بدن به جا می گذارد. این اثرات از خفیف تا پیشرفته متفاوت هستند. کمبود دریافت ویتامینE روی سلامت پوست تاثیر منفی دارد. به این دلیل که با کاهش دریافت ویتامین E روند پیری سلول های پوست تسریع می شود. نبود یا کمبود این ویتامین روی تولید مثل تاثیر منفی دارد، در مواردی نیز این کمبود می تواند باعث سقط جنین شود. با کاهش دریافت ویتامین E خطر بروز سکته های قلبی و مغزی به دلیل بالا رفتن خطر ایجاد لخته های خون افزایش می یابد. عدم پاسخگویی به محرک های محیطی، اختلالات بینایی، ضعف عضلات، عدم توانایی در حفظ تعادل و کند شدن درمان زخم های پوستی، از دیگر مشکلات کمبود ویتامینE است.

میزان مورد نیاز ویتامین E

میزان نیاز روزانه به ویتامین ای بین هفت تا نه میلی گرم است که البته این میزان برای افراد در شرایط مختلف مانند زنان باردار و سالخوردگان متفاوت است. همانطور که کمبود مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد، دریافت بیش از حد این ویتامین نیز می تواند باعث بروز مشکلاتی شود. البته از آنجا که بدن تحمل مقادیر نسبتا زیاد این ویتامین را دارد، ازدیاد آن کمتر از سایر ویتامین ها مشکل مشکل ساز است.

آشنا شویم: ویتامین ای هلث برست

منابع ویتامین E

انواع ماهی ها به ویژه ماهی های چرب، روغن آفتابگردان، زیتون، ذرت، آجیل های خام مانند فندق، پسته، بادام، گردو، اسفناج، انواع کلم، سویا و سیب زمینی سرشار از ویتامین E هستند. به غیر از ماهی،" سبوس گندم" مهمترین منبع سرشار از ویتامین E است. هلو و مارچوبه نیز به طور نسبی حاوی این ویتامین هستند. جوانه گندم تازه نیز سرشار از این ویتامین است. یادمان باشد برای دریافت ویتامینE لازم است شیوه پخت غذاها درست و اصولی باشد. مثلا ماهی را باید به صورت بخارپز طبخ کرد.

منبع: سلامانه

اشتراک در RSS - ویتامین ای