یائسگی

چرا برخی نگران مضرات سویا هستند؟

مضرات سویا

سویا از یک طرف، سرشار از مواد مغذی است و به نظر می‌رسد رژیم‌ های غذایی حاوی آن با کاهش سطح قند خون، بهبود سلامت قلب، بهبود علائم یائسگی و شاید حتی کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان‌ مرتبط باشد. با این حال، از سوی دیگر، برخی نگران رژیم غذایی غنی از سویا هستند چرا که در مورد مضرات سویا اخباری شنیده اند. به عنوان مثال، برخی بر این باورند که خوردن بیش از حد سویا ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد، عملکرد تیروئید را مختل کند یا اثرات زنانه در مردان داشته باشد. در این مقاله آخرین شواهد علمی در مورد مزایا و مضرات سویا بررسی می شود.

سویا حاوی مواد مغذی مختلف است

دانه های سویا به طور طبیعی سرشار از پروتئین و تمام اسید آمینه های ضروری بدن هستند. همچنین غنی از چربی های گیاهی، کربوهیدرات، چندین ویتامین و مواد معدنی مهم نظیر کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس، منگنز، سلنیوم، تیامین (ویتامین B1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، پیریدوکسین (ویتامین B6) و فولات (ویتامین B9) می باشند. علاوه بر این سویا منبع طبیعی پلی فنول ها است، نوعی آنتی اکسیدان که می تواند به محافظت از بدن در برابر آسیب سلولی و شرایطی مانند بیماری های قلبی کمک کند.
دانه‌های سویا غنی از ایزوفلاون ‌سویا هستند، زیرشاخه ‌ای از پلی‌فنول ‌ها که به آنها به دلیل توانایی آنها برای اتصال و فعال کردن گیرنده‌ های استروژن در بدن فیتواستروژن‌ گفته می‌شود. اعتقاد بر این است که ایزوفلاون های سویا یکی از دلایل اصلی بسیاری از مزایای ادعا شده برای سلامتی غذاهای مبتنی بر سویا هستند. چرا که این باور وجود دارد که ایزوفلاون های سویا از هورمون استروژن تقلید می کنند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که این ایزوفلاون ها از بسیاری جهات با استروژن متفاوت هستند و هر کدام اثرات منحصر به فردی بر بدن انسان دارند.

مضرات سویا

چرا برخی نگران مضرات سویا هستند؟

سویا و غذاهای مشتق شده از آن برای قرن ها بخشی از رژیم غذایی انسان بوده است. با این وجود، برخی افراد به دلیل موارد زیر نگران افزودن سویا در رژیم غذایی خود هستند:
اثرات مقلد استروژن: اغلب تصور می شود که ایزوفلاون های سویا شبیه هورمون جنسی زنانه، استروژن، هستند. اگرچه سویا از نظر ساختار شبیه به این هورمون است، ایزوفلاون های سویا اثرات ضعیف تر و کمی متفاوت تر از استروژن دارند.
خطر ابتلا به سرطان: برخی افراد بر این باورند که ایزوفلاون های سویا ممکن است خطر ابتلا به سرطان های سینه یا اندومتر را افزایش دهند. با این حال، اکثر مطالعات هیچ اثر منفی گزارش نکرده اند. در برخی موارد، حتی به اثرات محافظتی سویا در مقابل برخی از انواع سرطان اشاره شده است. بنابراین نمی توان آن را از مضرات سویا دانست.
اختلال در عملکرد تیروئید: مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می دهند که برخی از ترکیبات موجود در سویا ممکن است عملکرد غده تیروئید را کاهش دهد. با این حال، مطالعات انسانی تاثیرات منفی اندک و یا هیچ اثری ،به ویژه در افرادی که عملکرد تیروئید سالمی دارند، نشان می دهند.
اثرات زنانه در مردان: برخی نگران هستند که ایزوفلاون های سویا ممکن است تولید هورمون مردانه، تستوسترون، را کاهش دهند. با این حال، مطالعات انسانی پیوند ضعیفی بین آن ها یافته اند.
اثرات نامطلوب در نوزادان: باور این است که سویا ممکن است بر رشد مغز، جنسی، تیروئید یا سیستم ایمنی تأثیر منفی بگذارد. با این حال، مطالعات هیچ گونه اثرات منفی طولانی مدت شیر خشک سویا را در نوزادان سالم مشاهده نکرده اند.
GMOs: دانه های سویا اغلب از نظر ژنتیکی اصلاح شده (GMO) هستند. سویای GMO ممکن است حاوی مواد مغذی کمتر و بقایای علف کش بیشتری نسبت به سویای معمولی یا ارگانیک باشد. تحقیقات بیشتری در مورد اثرات بلندمدت سویای GMO برای سلامتی مورد نیاز است.
ضد مغذی ها: دانه های سویا حاوی ترکیباتی هستند که ممکن است توانایی بدن برای جذب ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آنها را کاهش دهد. خیساندن، جوانه زدن، تخمیر و پختن راه هایی برای کاهش سطوح ترکیبات ضد مغذی و کاهش مضرات سویا هستند.
مشکلات گوارشی: مطالعات حیوانی نشان می دهند که مواد ضد مغذی موجود در سویا ممکن است عملکرد سد روده را کاهش داده و منجر به بروز التهاب و مشکلات گوارشی شود. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری برای تایید این موضوع مورد نیاز است.

در این مقاله در مورد سویا بیشتر بدانید: آنچه باید از خواص سویا بدانید

همه مواد غذایی غنی از سویا یکسان نیستند

به طور کلی، هر چه سویا کمتر فراوری شده باشد، ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات مفید بیشتری ممکن است داشته باشد. از سوی دیگر، هر چه بیشتر فراوری شده باشد، نمک، شکر، چربی، مواد افزودنی و پرکننده های غیر ضروری آن احتمالا بیشتر است. به همین دلیل است که مواد غذایی غنی از سویا با حداقل فرآوری، مانند دانه‌های سویا، توفو و شیرها و ماست‌های سویای شیرین‌نشده، نسبت به پودرهای پروتئینی غنی از سویا، گوشت‌ های مصنوعی یا شیر و ماست‌های سویای شیرین شده ارجح هستند. به علاوه مواد غذایی با سویای کمتر فراوری شده به نظر می رسد در کاهش سطوح قند خون و یا کلسترول موثرتر از غذاهای فرآوری شده غنی از سویا و مکمل های حاوی سویا هستند.
از طرف دیگر، غذاهای تخمیر شده سویا مانند سس سویا، اغلب مفیدتر از محصولات سویا تخمیر نشده در نظر گرفته می شوند. چرا که فرایند تخمیر به کاهش برخی از مواد ضد مغذی موجود در مواد غذایی غنی از سویا کمک می کند.

کلام آخر

سویا سرشار از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مفید است. رژیم‌های غذایی سرشار از سویا با حداقل فرآوری می تواند فواید سلامتی مختلفی از جمله بهبود سلامت قلب، کاهش علائم یائسگی و کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را به همراه داشته باشد.

گردآورنده: نگار رفیعی (کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: healthline

حفظ سلامت زنان از جوانی تا سالمندی

سلامت زنان

در این مقاله در مورد سلامت زنان در دهه های مختلف زندگی صحبت خواهیم کرد اینکه چه نکاتی را باید رعایت کنند تا سلامت بمانند با ما همراه باشید.

حفظ سلامت زنان 20 تا 30 ساله

ورزش و رژیم غذایی

برای حفظ سلامت زنان از مصرف غذاهای سرخ کرده و چرب اجتناب کنید و روزانه حداقل یک ساعت ورزش کنید. خوردن غذاهای مناسب و فعالیت های بدنی به حفظ سلامت شما کمک می کند. اگر خود را به انجام این کارها عادت دهید، از فواید و مزیت های آن تا آخر عمر بهره مند می شوید.
اگر قصد باردار شدن دارید، بهتر است 400 تا 800 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنید. مصرف اسید فولیک حداقل یک ماه قبل از بارداری به سلامت زنان در 3ماه اول بارداری کمک می کند.

مشورت با پزشک

درمورد روش های جلوگیری از بارداری، پیشگیری از STD (بیماری های قابل انتقال از طریق تماس جنسی) و روش های واکسیناسیون با پزشک خود مشورت کنید. اگر خواهر، مادر یا مادربزرگ تا قبل از 50سالگی به سرطان سینه یا بیماری قلبی مبتلا شده اند و اگر بیمار دیابتی در خانواده دارید، برای حفظ سلامتی خود و پیشگیری از این بیماری ها به پزشک مراجعه کرده و از دستورات او بهره مند شوید.

تست غربالگری

برای سلامت زنان توصیه می شود که هر 3سال یکبار و از سن 21سالگی تست پاپ اسمیر را برای پیشگیری از سرطان رحم انجام دهند. همچنین به زنان 30 تا 65ساله توصیه می شود که تست پاپ اسمیر را هر3سال یکبار و تست HPV را هر5سال یکبار انجام دهند. این آزمایشات برای تشخیص سرطان رحم ناشی از عفونت HPV مفید هستند. درصورت داشتن روابط جنسی زیاد و خطر ابتلا به STD، دو تست Chlamydia و gonorrhea را هر ساله انجام دهید. انجام تست اچ.آی.وی حداقل یکبار در سال و تست های دیگر مثل tricomoniasis، سفلیس و هپاتیت B نیز توصیه می شود. فشارخون را هر2سال یکبار چک کنید. فشار نرمال کمتر از 120/80 می باشد. اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید و یا در معرض خطر این بیماری قرار دارید، لازم است فشار خون را به طور منظم چک کنید و تست غربالگری دیابت را انجام دهید. آزمایش چربی نیز درصورت تشخیص پزشک الزامی است.

سلامت زنان

 

حفظ سلامت زنان 40 تا 50 ساله

مدیریت دوران یائسگی

جهت حفظ سلامت زنان قبل از ظاهر شدن علایم یائسگی با پزشک در این باره صحبت کنید و از چگونگی مدیریت و کنترل علایم آن مطلع شوید. اگر عوارض دوران یائسگی در شما شدید تا متوسط است، هورمون درمانی در کوتاه مدت بهترین گزینه برای شما می باشد که این روش خطر ابتلا به سرطان سینه، بیماری قلبی، سکته و لخته شدن خون را کاهش میدهد. هورمون درمانی به کاهش گرگرفتگی، تغییر خلق وخو و خشکی واژن کمک می کند.

مصرف کلسیم

اگر تاکنون کلسیم مصرف نکرده اید، از همین الان شروع کنید. مصرف کلسیم با آغاز دوران یائسگی به پیشگیری از پوکی استخوان و ضعیف شدن آنها کمک می کند. اگر لبنیات به حدکافی مصرف نمی کنید، از قرص کلسیم و ویتامین دی استفاده کنید. ویتامین دی با بهبود جذب کلسیم، کلسیم بدن شما را تامین می کند. درصورت لزوم و طبق تشخیص پزشک تست پوکی استخوان را انجام دهید.

تست غربالگری

توصیه می شود که تست ماموگرافی را به طور منظم برای تشخیص سرطان سینه انجام دهید. درصورت تشخیص پزشک، تست دیابت و کولونوسکوپی را برای سرطان کالورکتال انجام دهید. بیماری تیروئید در زنان در سنین بالا شایع تر است بنابراین توصیه می شود که این آزمایش به طور منظم انجام شود. به زنان 30 تا 65 سال توصیه می شود که تست سرطان رحم، تست پاپ اسمیر را هر 3سال یکبار، وتست HPV را هر5سال یکبار انجام دهند.

واکسیناسیون

به بیماران قلبی، ریوی، دیابتی و کلیوی توصیه می شود که هرساله واکسن آنفلوآنزا را استفاده کنند. همچنین درصورت تشخیص پزشک افراد 50سال به بالا می توانند خود را دربرابر زونا واکسینه کنند.

آشنا شویم: سافت ژل مولتی فور هر ویتالی تون

حفظ سلامت زنان 60 ساله به بالا

محافظت از حافظه

برای حفظ سلامتی خود و فعال کردن مغز، مطالعه کنید، جدول حل کنید، معاشرت کنید، فعالیت های جدید انجام دهید، به تفریح بروید و زبان جدیدی را بیاموزید. با بالارفتن سن، استخوان ها ضعیف شده و انعطاف پذیری و نرمی خود را از دست می دهند. ورزش منظم به حفظ سلامت کمک کرده، عضلات را قوی و مقاوم می کند. اگر عادت به کشیدن سیگار و تنباکو دارید، آن را کنار بگذارید. ترک سیگار هیچ وقت دیر نیست. بسیاری از مطالعات ثابت کردند، افراد 65 ساله که سیگار را ترک کرده اند، دیگر دچار حمله قلبی نشده و خطر سرطان ریه در آنها بشدت کاهش یافته است.

تست غربالگری

برای مراقبت از استخوان ها در سلامت زنان تست غربالگری را تا قبل از سن 65سالگی انجام دهید. اگر سابقه شکستگی استخوان یا پوکی استخوان دارید، این تست را حتما انجام دهید. بیشتر کارشناسان به زنان 50 تا 74ساله توصیه می کنند که تست ماموگرافی را 1 تا دوبار در سال برای سرطان سینه انجام دهند. افراد بالاتر از 74سال نیز می توانند با مشاوره پزشک این تست را انجام دهند. کولونوسکوپی نیز از جمله روش هایی است که برای تشخیص پولیپ های کوچک که قابلیت تبدیل به سرطان کولون دارند، استفاده می شود. بنابراین با تشخیص پزشک باید هر10سال یکبار این تست انجام شود. به علاوه درصورت لزوم و تشخیص پزشک می توان برای تست سرطان رحم از تست پاپ اسمیر و HPV استفاده کرد.

واکسینه کردن

به افراد 65سال توصیه می شود که واکسن آنفلوآنزا را هرساله فراموش نکنند. استفاده از واکسن زونا نیز توصیه می شود. اگر سابقه بیماری های دردناک دارید، این واکسن از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و یا شدت بیماری را کمتر می کند.

تغذیه در یائسگی

یائسگی

یائسگی مرحله ای است که همه زنان در مقطعی از زندگی خود، آن را تجربه می کنند و معمولا در سنین 45 تا 55 سالگی روی میدهد. از همین رو قبل از شروع علایم یائسگی باید اقداماتی را در این زمینه انجام داد که این اقدامات، این دوران  را راحت تر کرده و علایم ناخوشایند آن را آسانتر می کند. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و مصرف مکمل غذایی مناسب در هر سنی اهمیت بسزایی دارد اما زمانی که بدن دستخوش یک تغییر و تحول شدید بنام یائسگی می شود، نوع تغذیه اهمیت ویژه ای پیدا می کند. 

جذب کلسیم در طول یائسگی

در تهیه وعده های غذایی به تامین کلسیم موردنیاز بدن خود توجه نمایید. فرآورده های لبنی اعم از شیر، پنیر و ماست ( محصولات گیاهی غنی شده) باید در وعده های غذایی روزمره گنجانده شوند. با بالارفتن سن بخصوص در طول یائسگی و بعد از آن، تراکم استخوان در نتیجه ی کاهش تولید استروژن کم می شود بنابراین مصرف کلسیم کافی در این دوران اهمیت ویژه ای دارد. منابع مختلف کلسیم اعم از شیر بادام تا پنیر سویا و یا مکمل غذایی حاوی کلسیم را امتحان کنید. چنانچه غذاهای گیاهی یا فاقد محصولات لبنی را انتخاب کرده اید، گزینه های مختلفی در این زمینه موجود است.

یائسگی

مصرف آهن در یائسگی

مصرف آهن را در این دوران افزایش دهید. آهن به عملکرد قوه شناختی، سیستم ایمنی و کاهش خستگی کمک می کند. متعادل نگه داشتن میزان آهن موجب کاهش خستگی و افزایش فعالیت و تحرک می شود. اگر رژیم گیاهخواری را دنبال می کنید، جذب آهن از طریق غذاهای فاقد گوشت کمی سخت و دشوار می باشد. البته باید توجه داشت که نیاز به آن در زنان در دوران یائسگی کمتر از دوران های قبل از آن است. سبزی ها با برگ های تیره، گوشت قرمز یا انواع لوبیا را به وعده های غذایی خود اضافه کنید تا مواد مغذی جذب بدن شوند. مصرف مکمل مولتی ویتامین نیز مفید هستند. درحالی که گوشت قرمز منبع غنی از آهن است اما بیاد داشته باشید که در مصرف آن و یا همراه با سایر منابع آهن اعتدال را رعایت کنید.

غذاهای حاوی فیبر در دوران یائسگی

یائسگی و افزایش وزن دو مقوله بهم مرتبط می باشند. برای مدیریت و کنترل وزن در این دوران، غذاهای غنی از فیبر را مورد استفاده قرار دهید. میوه و سبزیجات و نیز انواع لوبیا و غلات را به وعده های غذایی اضافه کنید. فیبر یکی از موادی است که میتواند انرژی شما را در مدت طولانی تامین کند بنابراین احتمال پرخوری غذاهای فیبردار بسیار کم است.

آشنا شویم: مکمل منوهالت پلاس ویواتیون

میزان نوشیدن آب در یائسگی

با نوشیدن مقدار کافی آب، رطوبت بدن خود را حفظ کنید که این برای سلامتی ضروری می باشد. نوشیدن آب می تواند به شما در تامین انرژی و مبارزه با علایم آزاردهنده یائسگی کمک کند. هنگامی که از بستر خارج می شوید، مقداری آب بنوشید یا با هر وعده غذایی یک لیوان آب میل کنید. حتی می توانید آب میوه و سبزیجات را به وعده های غذایی اضافه کنید و آنها را با مواد غذایی ترکیب نمایید. با اجرای یک رژیم غذایی متعادل نه تنها شانس بیشتری برای مقابله با علایم یائسگی دارید بلکه می توانید سلامت خود را بهبود دهید. مصرف مکمل غذایی مناسب برای افراد یائسه می تواند در کاهش علائم یائسگی بسیار موثر باشد.

تنظیم: زهرا محبی

اشتراک در RSS - یائسگی