پیشگیری از پوکی استخوان

<h2>پیشگیری از پوکی استخوان</h2>
پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان

انجام اقداماتی برای پیشگیری از پوکی استخوان در جوانی، می تواند در آینده از شکستگی استخوان ها جلوگیری کند. استخوان بندی انسان در بیست سال اول عمر ساخته شده و تثبیت میشود و تغذیه مناسب در این سنین همراه با انجام ورزش های مناسب موجب میشود تا بدن بتواند استخوان های قویتر و محکم تری بسازد که تا آخر عمر سالم باقی بماند. پس سرمایه گذاری اصلی برای بدست آوردن یک استخوان بندی خوب و محکم در بیست سال اول عمر خواهد بود. بعد از این سن تراکم استخوان بتدریج ولی با یک شیب ملایم کم میشود و حداکثر از دست رفتن تراکم استخوان در سنین بالا اتفاق می افتد. در زنان در ده سال اول بعد از یائسگی هر سال 4-2 درصد تراکم استخوان از دست میرود.

تراکم استخوان در زنان و مردان

کاهش تراکم استخوان در مردان کندتر از زنان است ولی در سن 65 سالگی در هر دو جنس تراکم استخوان تقریبا به یک اندازه خواهد رسید. پوکی استخوان در نژاد سفید، در کسانی که سابقه فامیلی آن را دارند و در زنانی که زود یائسه میشوند بیشتر دیده میشود. از طرف دیگر در کسانی که کلسیم کمی مصرف میکنند، فعالیت بدنی کمی دارند و سیگار و الکل مصرف میکنند هم شدیدتر است. یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر ایجاد یا پیشگیری از پوکی استخوان، تغذیه است. مهمترین عوامل تغذیه ای دخیل در میزان مصرف کلسیم و ویتامین دی و تا حدودی پروتئین است.

کلسیم در پیشگیری از پوکی استخوان

کلسیم یکی از مهمترین مواد مورد نیاز برای داشتن استخوان های محکم است. مهمترین منبع کلسیم شیر، ماست و پنیر است. هیچ منبع غذایی دیگری به میزان لبنیات حاوی کلسیم نیست. تحقیقات نشان داده که کودکان و نوجوانانی که از لبنیات کمتری در رژیم غذایی خود استفاده میکنند استخوان هایی با تراکم کمتر دارند. همچنین بالغینی که در زمان کودکی لبنیات کمتری مصرف کرده اند در بزرگسالی بیشتر به پوکی استخوان دچار میشوند.
برای تامین میزان کافی کلسیم مصرف روزانه سه وعده لبنیات در روز ضروری است. میزان نیاز کلسیم هر فرد بطور متوسط روزی 1000 میلی گرم است. نوجوانان، زنان بعد از سن یائسگی و زنان باردار به روزی 1200 میلی گرم کلسیم نیاز دارند. هر لیوان شیر و یا هر لیوان ماست حدود 250 تا 300 میلی گرم کلسیم دارد. این بدان معنی است که هر فرد بطور متوسط نیاز به مصرف سه لیوان شیر یا سه لیوان ماست دارد. متاسفانه دریافتی کلسیم در اغلب افراد جامعه کمتر از 500 میلیگرم در روز است. برای دریافت میزان کافی کلسیم راهی بجز مصرف بیشتر لبنیات و یا مصرف مکمل های دارویی کلسیم نیست.
در صورتی که نمیتوانید میزان کلسیم روزانه مورد نیاز خود را از طریق غذا تامین کنید باید آنرا از طریق مکمل های حاوی کلسیم به بدن خود برسانید. هر قرص کلسیم بطور معمول حاوی 500 میلی گرم کلسیم است. بهترین زمان مصرف مکمل های کلسیم، همراه با غذا است و در هر وعده نباید بیش از یک عدد قرص مصرف گردد.

ویتامین دی در پیشگیری از پوکی استخوان

ویتامین دی برای جذب کلسیم ضروری و مورد نیاز است. بدون ویتامین دی بدن نمیتواند کلسیمی را که وارد بدن شده به درستی جذب کرده و بر روی استخوان ها بنشاند. گرچه ویتامین دی توسط پوست بدن انسان وقتی زیر نور آفتاب است ساخته میشود ولی در زندگی شهری امروزی بندرت کسی را میتوان یافت که به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار گیرد تا ویتامین دی مورد نیاز به وی برسد. میزان نیاز هر فرد به ویتامین دی بطور متوسط روزی 800 واحد بین المللی است. مهمترین غذاهایی که حاوی ویتامین دی زیاد هستند ماهی سالمون، ساردین و تون است. بیش از 70 درصد مردم کمبود ویتامین دی دارند. اگر فکر میکنید در رژیم غذایی شما به اندازه کافی ویتامین دی وجود ندارد باید آن را از طریق مکمل ها مانند قرص های مولتی ویتامین و یا قرص های کلسیم-دی به بدن خود برسانید.

پیشگیری از پوکی استخوان

پروتئین

ساختمان استخوان شامل یک داربست سه بعدی از جنس پروتئین است که املاح کلسیم بر روی آن رسوب میکند. برای ساخته شدن داربست استخوان بدن نیاز به پروتئین دارد. بدون پروتئین کافی استخوان ضعیف خواهد بود. بنابراین رژیم غذایی باید حاوی مقادیر کافی پروتئین باشد. مصرف لبنیات نه تنها میتواند کلسیم بدن را تامین کند بلکه حاوی مقادیر فراوانی از پروتئین است.

تغییرات رژیم غذایی برای پیشگیری از پوکی استخوان

یکی از مهمترین عوامل موثر در بروز و یا پیشگیری از پوکی استخوان نوع تغذیه و رژیم غذایی انسان است. تغییرات زیر در رژیم غذایی میتوانند در میزان تراکم استخوان موثر باشند. مصرف زیاد گوشت میتواند احتمال پوکی استخوان را بیشتر کند. گرچه حفظ تراکم استخوان نیازمند مصرف مقادیر کافی پروتئین میباشد، بهتر است برای کسب مقادیر مورد نیاز، بیشتر بر منابع گیاهی پروتئین تکیه شود.  مصرف سبزیجات و میوه های سرشار از منیزیم، پتاسیم و ویتامین کا میتواند احتمال بروز پوکی استخوان را کاهش دهد. افزایش مصرف نمک میتواند موجب افزایش دفع کلسیم از ادرار شود. این پدیده موجب افزایش میزان پوکی استخوان میشود. افزایش میزان مصرف روغن و چربی میتوان احتمال پوکی استخوان را بیشتر کند. نوشابه های گازدار حاوی اسید فسفریک هستند و این ماده میتواند موجب دفع کلسیم از بدن شده و پوکی استخوان را بیشتر کند. مصرف زیاد قهوه میتواند احتمال پوکی استخوان را افزایش دهد. مصرف زیاد ویتامین آ میتواند با افزایش احتمال پوکی استخوان همراه باشد.

آشنا شویم: قرص اوستی کپ ویواتیون

مصرف مکمل کلسیم برای پیشگیری از پوکی استخوان

در کسانی که نمیتوانند کلسیم مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی تامین کنند باید کلسیم بصورت مکمل دارویی مصرف شود. کلسیم مکمل میتواند بصورت قرص یا شربت مصرف شود.

من با شیر مشکل دارم!

بسیاری از مردم اظهار دارند که دستگاه گوارش آنها توانایی هضم و جذب شیر را ندارد و با مصرف آن دچار عوارض گوارشی مانند دل درد، دل پیچه، نفخ و اسهال می گردند. بجای مصرف مقادیر زیاد شیر در دفعات کم، مقادیر کم شیر را در دفعات زیاد مصرف کنید. شیر را همراه با غذا مصرف کنید. شیر را هر روز مصرف کنید تا بدن شما کم کم به آن عادت کند. اگر به شیر بدون لاکتوز دسترسی دارید آن را امتحان کنید. پنیر زیاد بخورید. ماست زیاد بخورید. همراه با مصرف شیر قرص لاکتاز بخورید. بعضی افراد فکر میکنند مصرف زیاد شیر و لبنیات احتمال بروز سنگ کلیه را افزایش میدهد. این سخن کاملا غلط است. مهمترین عامل مستعد کننده بدن انسان به تشکیل سنگ کلیه، زمینه های ژنتیکی و غلیظ شدن ادرار است. پس حتی اگر بدن شما زمینه سنگ سازی کلیه دارد اگر روزانه به قدر کافی آب بخوردید تا حدی که ادرار شما کم رنگ شود احتمال تشکیل سنگ کلیه در شما بسیار کم میشود.

اهمیت پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان امر بسیار مهمی است. وقتی شما به سلامتی خود فکر می کنید، احتمالا به تغییراتی در سبک زندگی می اندیشید تا بتوانید از بیماری‌هایی مثل سرطان و بیماری قلبی جلوگیری کنید و کمتر پیش می آید که به سلامت استخوان‌هایتان توجه کنید اما سلامت استخوان از اهمیت زیادی برخوردار است.

پوکی استخوان بیماری شایعی است

پوکی استخوان بیماری است که در آن استخوان ها ضعیف شده و به راحتی می شکنند. در مراحل شدیدتر، ممکن است حتی با یک عطسه شکستگی استخوان ایجاد شود. حدود 10 میلیون نفر در آمریکا در حال حاضر مبتلا به این بیماری هستند و حدود 34 میلیون نفر در معرض خطر این بیماری هستند. آمارها نشان می دهد که حدود نیمی از زنان بالای 50 سال به دلیل پوکی استخوان دچار شکستگی های استخوانی می شوند. در مردان نیز، از هر 4 نفر ممکن است یک نفر مبتلا به شکستگی های استخوانی شوند. همه این آمارها به این دلیل است که پیشگیری از پوکی استخوان جدی گرفته نمی شود.

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان را جدی بگیرید

شکستن استخوان مسئله جدی است مخصوصا در سالمندان. شکستگی های استخوان بیشتر در استخوان های لگن، ران و مچ اتفاق می افتد ولی ممکن است در استخوان های دیگر هم دیده شود. شکستگی استخوان باعث ایجاد درد شدید در آن ناحیه شده و همچنین این مسئله باعث می شود قد افراد کوتاهتر گردیده و حالت خمیده پیدا کنند. پوکی استخوان همچنین ممکن است مانع از این شود که شما به راحتی فعالیت هایی که دوست دارید را انجام دهید در نتیجه ممکن است این مسئله باعث ایجاد افسردگی در فرد شود. شکستگی های استخوان ممکن است مشکلات دیگری را نیز ایجاد کند. 20 % سالمندانی که دچار شکستگی استخوان در ناحیه لگن می شوند ظرف مدت 1 سال بعد، به دلیل مشکلات ناشی از شکستگی و یا در اثر جراحی برای ترمیم شکستگی می میرند و بیشتر کسانی که هم که زنده می مانند نیازمند مراقبت های طولانی مدت در منزل هستند.

پوکی استخوان هزینه بر است

کارشناسان پیش بینی می کنند تا سال 2025 پوکی استخوان مسئول  3 میلیون شکستگی و 3/25 میلیارد هزینه در سال خواهد بود. بنابراین پیشگیری از پوکی استخوان هزینه کمتری خواهد داشت.

آشنا شویم: قرص کلسیم هلث برست

پوکی استخوان به تدریج پیشرفت می کند

متاسفانه ممکن است متوجه نشوید که استخوان های شما در حال ضعیف شدن هستند. ممکن است در حال حاضر به پوکی استخوان مبتلا باشید و یا در معرض ابتلا به این بیماری باشید بدون اینکه متوجه شوید. معمولا شکستن استخوان اولین نشانه ای است که نشان می دهد شما مبتلا به این بیماری هستید. البته در این مرحله بیماری به شدت در شما پیشرفت کرده است. خوشبختانه سنجش تراکم استخوان می تواند قبل از بروز علایم ، این بیماری را نشان دهد. در نتیجه می توان موجب پیشگیری از پوکی استخوان شد.

درمان پوکی استخوان با ریزمغذی ها

درمان پوکی استخوان

یکی از ریز مغذیهای ضروری در درمان پوکی استخوان كلسیم است. کلسیم بیشترین‌ ماده معدنی تشكیل دهنده بدن می‌باشد كه 99% آن در استخوان‌ها و دندان‌ها است. در شرایط عادی، نسبت كلسیم به فسفر استخوان بصورت دو به یک می‌باشد. بنابراین کلسیم اصلی ترین عنصر در استخوان سازی است.این ماده معدنی علاوه بر اینکه به درمان پوکی استخوان کمک می کند در انتقال پیام‌های عصبی، فعال‌سازی برخی آنزیم‌ها و ترشح هورمونی نیز موثر است. اما فقط كلسیم در تشكیل استخوان و حفظ مقاومت استخوان‌ها مؤثر نبوده و می بایست ریزمغذی‌های ضروری علاوه بركلسیم نیز استفاده شود.
 

ال لیزین در درمان پوکی استخوان

لیزین یک اسیدآمینه ضروری است که به افزایش جذب کلسیم از دستگاه گوارش، نگهداری کلسیم در استخوان ها و تشکیل کلاژن کمک کرده و نیز دفع ادراری کلسیم را کم می کند. از اینرو ال-لیزین جهت حفظ تراکم استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوانجز ریز مغذی‌های ضروری درمان پوکی استخوانبه حساب می آید.

مس

در حدود 200 سال پیش یک پزشک آلمانی، مطلبی را منتشر كرد با این ادعا كه استفاده از مس روند درمان شكستگی استخوان‌ها را بهبود می‌دهد. در سال‌های بعد، شواهد نشان دهنده نقش حیاتی مس در بیوسنتز استخوان و بافت ‌های مربوطه بود. استئوپروز یا پوکی استخوانناشی از كمبود مس، در گونه‌های مختلف حیوانات و انسان به اثبات رسیده است.

منگنز

این عنصر با تاثیر در متابولیسم زیاد بر روی مواد معدنی، سبب بالابردن توده استخوان می شود.

درمان پوکی استخوان

منیزیم در درمان پوکی استخوان

منیزیم نیز چون کلسیم در تشکیل هیدروکسی آپاتیت موثر است. علاوه بر اینکه جذب کلسیم را بالا می برد، با کمک به رسوب کلسیم در مینای دندان از پوسیدگی دندان نیز جلوگیری می کند. بطوریکه کمبود منیزیم موجب اختلال در ساختار و عملکرد استخوانها می گردد. همچنین این ماده از افت قند خون، ایجاد التهاب‌های خاص و برخی علائم عصبی در دوران یائسگی پیشگیری‌ می نماید بنابراین منیزیم نیز جزء یکی از ریز مغذی‌های ضروری درمان پوکی استخوان محسوب می شود.

روی

روی نیز از اجزای مهم هیدروکسی آپاتیت شمرده می شود و وجود این عنصر جهت فعالیت طبیعی آنزیم آلکالین فسفاتاز اهمیت دارد. بطوریکه کمبود روی سبب کم شدن توده استخوانها می گردد. در میان فراورده های مصنوعی روی، فرم گلوکونات آن بهترین جذب را دارد.

ویتامین D

وجود این ویتامین محلول در چربی جهت بهبود جذب کلسیم و متابولسیم کلسیم و فسفردر بدن اهمیت دارد. در نهایت اینكه، از آنجایی‌كه طبق آمار انتشار یافته 70 تا 80 درصد افراد جامعه ما از فقر شدید یا خفیف ویتامین D رنج می‌برند، پیشنهاد می‌شود تمام زنان پس از سن یائسگی با نظر پزشك، مكمل كلسیم و ویتامین D مصرف نمایند تا از پوکی استخوانجلوگیری کنند.

 آشنا شویم: ویتامین D ویواتیون

سویا

یکی از عوامل برجسته در حفظ مقاومت استخوان‌ها سویا می‌باشد. سویا از دسته ایزوفلاون‌ها بوده و ساختار مشابه استروژن انسانی دارد. از جمله اثرات مثبت سویا: كاهش كلسترول خون، به صورت بالقوه كاهش خطر بیماریهای قلبی و از مهمترین اثرات آن می توان به كنترل پوکی استخواناشاره کرد.

بور

در درمان پوکی استخوان، توجه بسیاری از پزشكان به یك ریزمغذی به نام بور جلب شد! بور ماده ایست كه جهت رشد گیاه لازم است، لذا از این راه به رژیم غذایی انسان راه دارد و در مغزها، میوه‌ها(به خصوص آلو، انگور، آووكادو) و سبزیجات وجود دارد. بور در کم شدن دفع ادراری كلسیم و استفاده بهینه از آن، فعالسازی استرو‍ژن و ویتامین D و در نهایت بهبود عملكرد منیزیم، كلسیم و ویتامین D در بدن نقش دارد. در مورد تاًثیر بور در فعالسازی ویتامین D؛ در یک بررسی بر روی حیوانات مشخص شد، در آنهایی كه در معرض كمبود ویتامین D بودند، خطر جذب مطلوب كلسیم با مصرف مقدار كافی بور تا حدود زیادی برطرف شد.

ورزش های مناسب درمان پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان کار سختی است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعضی از افراد به علت ترس از بیماری پوکی استخوانسعی می‌کنند، شیر و ماست بیشتری بخورند و مصرف لبنیات را در رژیم غذایی‌شان افزایش دهند. البته معمولا کسانی به این فکر افتاده اند که به سنین میانسالی و حتی سالمندی رسیده‌اند و با این کارها می‌خواهند از پوکی استخوان جلوگیری کنند.
در حالی که مصرف لبنیات در سنین سالمندی نمی تواند همان قدر موثر باشد که در دوره نوجوانی و جوانی موثر است. علاوه بر این، بسیاری از این افراد هم هیچ وقت به ورزش و انجام فعالیت های بدنی فکر نمی کنند و آن را شیوه ای مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان یا درمان پوکی استخوان نمی دانند. در صورتی که، ورزش منظم و مناسب یکی از بهترین شیوه ها هم برای کنترل پوکی استخوان و همچنین درمان پوکی استخوان است.

بیماری شایع، البته خاموش به نام پوکی استخوان

تقریبا تمام افراد، نام بیماری پوکی استخوان را شنیده اند و امروزه، کمتر کسی است که نداند پوکی استخوان چیست و چرا ایجاد می شود، ولی برخی نمی دانند بیماری پوکی استخوان نشانه خاصی ندارد و تا وقتی عوارض آن ایجاد نشود، فرد هم از وجودش بی خبر است. پوکی استخوان در تمام جوامع از شایع ترین بیماری های متابولیک به شمار می رود و به عنوان بیماری خاموش آن را می شناسند.دهه دوم زندگی و اوایل دهه سوم، بهترین سنین برای برنامه ریزی و پیشگیری ازپوکی استخوان به حساب می آید.
بهپوکی استخوان، بیماری خاموش گفته می شود، چون نشانه خاصی ندارد تا زمانی که عوارض آن بروز کند. به عبارت دیگر، در صورت وجودپوکی استخوان ممکن است فرد هیچ درد و ناراحتی هم نداشته باشد، ولی توده استخوانی کاهش یافته و سرانجام عوارض بیماریپوکی استخوان آشکار می شود. در چنین شرایطی ممکن است، ضربه ساده و جزئی هم موجب شکستگی های استخوانی شود، به همین دلیل هم پیشگیری و هم درمان پوکی استخوان اهمیت بسیار زیادی دارد.

درمان پوکی استخوان

 

بهترین سنین برای تقویت استخوان ها

درست است که پوکی استخوان، به طور معمول در دوران میانسالی و سالمندی بروز می کند، ولی از سال ها قبل باید به فکرش باشیم و برای پیشگیری از پوکی استخوان برنامه ریزی کنیم. جهت بالابردن ذخایر استخوانی، یک دوره سنی طلایی داریم، سنین نوجوانی تا ابتدای جوانی بهترین زمان برای افزایش ذخایر استخوانی است و هر چه در این سال ها بیشتر به فکر این موضوع باشیم، در آینده هم نتیجه بهتری می گیریم؛ بنابراین، دهه دوم زندگی و اوایل دهه سوم، بهترین سنین برای برنامه ریزی و پیشگیری از پوکی استخوان به حساب می آید. مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مانند لبنیات به مقدار کافی و همچنین داشتن برنامه ورزشی منظم و مناسب می تواند از ایجاد این بیماری جلوگیری کند و در این زمینه نقش موثری دارد.

آشنا شویم: قرص کلسیم هلث برست

کدام ورزش در درمان پوکی استخوان موثر است؟

وقتی می گویند برنامه ورزشی برای پیشگیری ازپوکی استخوان موثر است، اولین پرسشی که به ذهن می رسد، این است که کدام ورزش می تواند تاثیر بیشتری داشته باشد؟
داشتن برنامه ورزشی منظم می تواند در پیشگیری ازپوکی استخوان موثر باشد، بویژه ورزش هایی که همراه با تحمل وزن است؛ فعالیت هایی مانند دویدن، پریدن و ورزش های دیگری که همراه با دو یا پرش است مثل والیبال و بسکتبال در کنار ورزش هایی که همراه با تحمل وزن است، انجام ورزش های قدرتی که موجب تقویت عضلات می شود نیز می تواند برای افزایش توده استخوان موثر باشد. مواردی مانند انجام کارهای قدرتی برای تقویت عضلات اطراف زانو یا ناحیه لگن و استفاده از وزنه ها، کش ها و دستگاه های ورزشی برای تقویت عضلات مناسب است.
در سنین میانسالی نیز از بهترین فعالیت های فیزیکی، پیاده روی و پیاده روی سریع است که کمک می کند تراکم استخوانی تا حد قابل قبولی افزایش یابد.

inner2_22_12.jpg

ورزش کنید برای درمان پوکی استخوان

بسیاری از کسانی که دچارپوکی استخوان می شوند، نه تنها سراغ ورزش و فعالیت جسمی نمی روند، بلکه حتی آن را خطرناک و دردسرساز هم می دانند. برای همین هم ترجیح می دهند زندگی بی تحرکی داشته باشند تا مشکلی برایشان پیش نیاید. افرادی که دچار پوکی استخوان می شوند، با تغییر سبک زندگی می توانند وضع را تغییر دهند. اگر می پرسید چگونه پس به این نکته توجه داشته باشید چنین افرادی باید رژیم غذایی شان را تغییر دهند، به طوری که حاوی مقدار کافی کلسیم باشد و در صورت نیاز و با تجویز پزشک نیز ازمکمل های کلسیم و داروهای مورد نیاز هم استفاده کنند. در کنار این موارد، حتما باید برنامه ورزشی مناسب و متناسب با شرایط فرد وجود داشته باشد. حتی در این حالت هم به این افراد، انجام ورزش هایی توصیه می شود که همراه با تحمل وزن باشد.
در سنین میانسالی از بهترین فعالیت های فیزیکی، پیاده روی و پیاده روی سریع است که کمک می کند توده استخوانی تا حد قابل قبولی افزایش یابد.

ورزش‌های مناسب درمان پوکی استخوان

ورزش های دیگری هم می تواند در کنار پیاده روی قرار بگیرد، اما به بیمارانی که دچار پوکی استخوان هستند، توصیه می شود از انجام ورزش های پر برخورد و همچنین فعالیت هایی که احتمال افتادن در آن زیاد است، خودداری کنند. بویژه زمانی که هنوز از نظر درمانی وضع مناسبی پیدا نکرده اند. انجام ورزش های قدرتی به این افراد توصیه می شود؛ کار با وزنه، دمبل یا کش در باشگاه های بدنسازی مناسب است ولی باید دقت داشته باشند از انجام فعالیت ها و حرکاتی که همراه با خم کردن کمر و برداشتن وزنه است یا دراز و نشست که همراه با خم کردن کمر و پشت است، خودداری کنند. انجام این ورزش ها برای افراد مبتلا به پوکی استخوان، به ویژه کسانی که مشکل شان در ناحیه ستون فقرات شدت بیشتری دارد، ممنوع و ممکن است با شکستگی های ناحیه مهره همراه شود. از طرف دیگر، بهتر است این بیماران، ورزش هایی را که همراه با چرخش های سریع و ناگهانی است، انجام ندهند. بنابراین توصیه می شود برای جلوگیری ازپوکی استخوان و همچنین درمانپوکی استخوان از ورزش هایی که همراه با تحمل وزن است مانند پیاده روی، دویدن آهسته یا ورزش های راکتی سبک کمک بگیرید و پس از آن نیز ورزش های قدرتی برای تقویت عضلات، به ویژه عضلات اندام تحتانی و ناحیه پاها می تواند بسیار موثر باشد.

پیشگیری از پوکی استخوان با تغذیه

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مهم تر از درمان آن است. پوکی استخوان در طی سالیان بروز پیدا می کند و با تغذیه در طی سال های زندگی ارتباط مستقیم دارد. اگر مواد غذایی مناسب استفاده نشود میتواند در آینده منجر به مشکلات استخوانی و پوکی استخوان شود. ریزمغذی ها بسیار موثر در افزایش توده استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان می باشند، بنابراین خوب است بدانید تنها کلسیم و فسفر نیست که در سلامت استخوان ها موثر است بلکه منیزیم وویتامین K، ویتامین C و اسید فولیک برای توده استخوان مفید می باشند.​

پیشگیری از پوکی استخوان

فرد در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی باید سرمایه اولیه استخوانی مناسبی را برای خود فراهم کند و این کار نه تنها با تغذیه بلکه با ورزش و تحرک بدنی و دریافت کافی ویتامین دی از طریق نور خورشید امکان پذیر است. بطوریکه کمبود و نبود هر یک از این موارد نام برده می تواند ابتلای شخص به پوکی استخوان را سرعت بخشد.
در بخش پیشگیری از پوکی استخوان باید مصرف شیر و مواد لبنی مورد توجه قرار بگیرد و تلاش شود که کودکان و نوجوانانی که در حال رشد هستند به میزان کافی شیر و لبنیات مصرف کنند. این واقعیت وجود دارد که هر قدر امروز برای افزایش مصرف شیر در کشور هزینه کنیم، چند برابر آن را طی سال های آینده در حوزه درمان عوارض پوکی استخوان صرفه جویی می کنیم.بنابراین صرف هزینه در این حوزه صرفه اقتصادی دارد. از دیگر مواردی که می بایست در بحث پیشگیری به آن توجه داشت، تنظیم وزن می باشد. چاقی بیش از حد و لاغری مفرط هر دو در ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد.

پیشگیری از پوکی استخوان

نقش تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان

برای کاهش وزن باید تحت نظر متخصص بود و رژیم غذایی صحیحی گرفت. رژیم های غذایی سخت برای کاهش وزن سریع، بی تردید کاهش تراکم استخوان را در پی دارد و سلامت استخوانی فرد را تضعیف می کند. از دیگر موارد که خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد،  میزان مصرف کافئین است. افرادی که علاقمند به مصرف قهوه هستند بدانند که مصرف روزانه بیش از ۲فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد. از طرفی مصرف سبزیجات با برخی مواد غذایی جذب کلسیم را دچار مشکل می کند. اگزالات موجود در برخی سبزیجات یا تانن موجود در چای جذب کلسیم را بر هم میزند. بنابراین بهتر است علاوه بر قرار دادن 1000میلی گرم کلسیم در رژیم غذایی روزانه به انتخاب مواد غذایی و زمان مصرف آن ها هم دقت کنیم.

با مکمل های مناسب پیشگیری از پوکی استخوان آشنا شویم: قرص کلترکس هلث برست

تغذیه در درمان پوکی استخوان

اگر از پیشگیری که بهترین راه مبارزه با پوکی استخوان است بگذریم، در بحث درمان، تغذیه را نمی توان به تنهایی به عنوان یک راهکار درمانی مطرح کرد زیرا پس از ابتلا به پوکی استخوان دارو درمانی اولویت دارد و سپس رژیم غذایی مناسب برای بیمار معرفی می گردد.
باید بدانید فعالیت بدنی برای افرادی که مبتلا به علائم پوکی استخوان شده اند ضروری است البته درست است که آن ها نمی توانند برخی فعالیت های ورزشی را انجام دهند اما می توانند تحت نظر متخصص طب ورزشی فعالیت های بدنی مناسب شرایط خود را انجام دهند.

علائم پوکی استخوان

علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان در حقیقت کاهش تراکم استخوان است. فرد مبتلا به  پوکی استخوان  بسیار مستعد شکستگی استخوان می شود، به طوری که گاهی فشارهای کوچک چون خم شدن یا بلند کردن یک وسیله سنگین یا حتی سرفه می تواند باعث شکستگی استخوان شود.استخوان دارای بافت زنده ای است که  منظم بازسازی می شود. بافت های استخوانی قدیمی از بین می روند و بافت های جدید استخوانی جانشین آنها می شوند. استخوان انسان در کودکی ویژگی ارتجاعی و تحمل فشار بالاتری دارد و در طی زمان سفت و محکم می‌شود. این مساله در ۲۰ سالگی، به حد خود می‌رسد و بین ۲۰ تا ۳۵ سالگی، مقاومت استخوان به همان قوت باقی می‌ماند. جریان استخوان سازی در بدن از زمان تولد شروع می شود و به طور متوسط تا حدود ۳۵- ۳۰ سالگی ادامه دارد و از آن پس، رو به کم شدن می رود و در نتیجه بافت استخوانی نازک تر و ضعیف‌تر می گردد.

علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان مقاومت استخـوان ها را کم کم  از بین می برد و اصلی ترین عارضه پوکی استخوان، شکستگی است. بیشترین شکستگی در پوکی استخوان، در ناحیه مفصل ران در محل اتصال به لگن و در ستون فقرات که معمولا وزن بدن را تحمل می کنند اتفاق می افتد.شکستگی استخوان در هر سنی دردآور است، شکستگی های ناشی از پوکی استخوان به خصوص در سنین بالاتر جدی‌تر است و حتی می‌تواند کشنده باشد. چنان که در یک فرد سالمند شکستگی ران تا چهار برابر خطر مرگ را بالاتر می برد. شکستگی در ناحیه مچ دست نیز یکی از شکستگی های شایع در مبتلایان به این بیماری می باشد.

بیشتر بدانیم : درمان پوکی استخوان

میتوان از اولین علائم پوکی استخوان یا استئوپروز به بیخوابی ناگهانی، گرفتگی شبانه پاها، درد مداوم کمر، بیماریهای لثه و شل شدن دندانها، کاهش تدریجی قد اشاره کرد.

علل ایجاد کننده پوکی استخوان

در موارد زیر خطر استئوپروز یا پوکی استخوان افزایش می یابد:
  1. جنسیت زن
  2. سابقه خانوادگی پوکی استخوان
  3. سفید پوست بودن
  4. لاغری
  5. کوتاه قدی
  6. یائسگی زودرس
  7. دریافت پایین کلسیم
  8. عدم تحرک
  9. سیگار
  10. مصرف بیش از دو نوشیدنی در روز
  11. استروئید‌‌‌تراپی طولانی مدت (مانند پردنیزون)
  12. مصرف طولانی مدت داروهای ضدتشنج
  13. مصرف داروهایی که سبب بروز گیجی می‌شوند
  14. هیپرتیروئیدیسم
  15. مصرف مقادیر بسیار بالای پروتئین حیوانی
  16. مصرف مداوم آنتی اسیدها
  17. مصرف بیش از ۲ فنجان قهوه در روز
  18. سرب موجود درهوای آلوده‌، اهمیت زیادی در پوکی استخوان دارد. سرب موجود در محیط، در طول زمان در استخوان‌ها تجمع و موجب بروز واکنش‌های شیمیایی در آن‌ها می‌شود و امکان پوکی استخوان را در آینده بالا می برد.
  19. مصرف خوراکی‌هایی هم‌چون شکر و مواد خوراکی قنددار مانند نوشابه‌ها و شیرینی‌، میزان جذب کلسیم را کم می کند و مانع جذب کلسیم در روده و ورود آن به خون می‌شوند و به همین دلیل سرعت پوک شدن استخوان و ایجاد پوکی استخوان را بیشتر  می‌کند.
اشتراک در RSS - پیشگیری از پوکی استخوان