پوکی استخوان

<h2>پوکی استخوان</h2>
پوکی استخوان

چگونه یک مکمل کلسیم مناسب انتخاب کنیم؟

مکمل کلسیم

امروزه مکمل کلسیم در همه داروخانه ها موجود است. کلسیم در طبیعت تنها به طور مخلوط با مواد دیگر وجود دارد. این مواد، کلسیم ترکیبی نامیده می شوند. چندین نوع از ترکیبات و املاح مختلف کلسیم در مکمل های غذایی وجود دارد که شامل کربنات کلسیم، سیترات کلسیم و فسفات کلسیم است. این ترکیبات حاوی مقادیر مختلفی از کلسیم عنصری هستند که مقدار واقعی کلسیم را در مکمل مشخص می­ کند. بر چسب مکمل را برای تعیین مقدار کلسیم عنصری و دوز یا تعداد قرص­های دریافتی در روز به دقت بخوانید.

چگونه یک مکمل کلسیم مناسب انتخاب کنیم؟

مکمل­ کلسیم در طیف گسترده ­ای و بدون نسخه در دسترس می­ باشد، این می­تواند انتخاب را به یک تجربه گیج کننده مبدل کند. بسیاری از مردم می ­پرسند که مکمل کلسیم آنها باید از چه نوع باشد. این افراد باید بدانند که "بهترین" مکمل آن است که نیازهای شما را تامین کند.
در مورد انتخاب مکمل این سوالات را از خود بپرسید:
چطور بدن من این نوع مکمل را تحمل می­کند؟ آیا عوارض جانبی (مانند ایجاد نفخ یا یبوست) وجود دارد؟ اگر چنین است، شما ممکن است بخواهید نوع دیگری از مکمل را امتحان کنید.آیا این مکمل برای من مناسب است؟ آیا این مکمل به طور گسترده به افراد توصیه می­شود؟ آیا هزینه این مکمل با بودجه من همخوانی دارد؟ آیا به طور گسترده در داروخانه­ ها در دسترس است؟

مکمل­ کلسیم: آنچه باید جستجو کرد

کلسیم برای تعدادی از اعمال در بدن ضروری است از جمله می­ توان به تنظیم ضربان قلب، انتقال پیام­های عصبی، تحریک ترشح هورمون­ها، لخته شدن خون، ایجاد و حفظ سلامت استخوان­ ها اشاره نمود. کلسیم یک ماده معدنی است که در بسیاری از غذاها وجود دارد. از آنجا که بدن انسان نمی­ تواند آن را تولید کند دریافت میزان کافی از این ماده مغذی بسیار مهم است. حتی بعد از این که شما به طور کامل رشد کردید، مصرف کلسیم کافی هنوز مهم است، زیرا بدن هر روز از طریق پوست، ناخن، مو، عرق و همچنین از طریق ادرار و مدفوع کلسیم را از دست می­دهد. کلسیم از دست رفته باید از طریق رژیم غذایی روزانه جایگزین شود. در غیر این صورت، بدن برای انجام دیگر وظایف، کلسیم مورد نیاز خود را از استخوان ها برداشت می­کند، که باعث ضعیف­تر شدن استخوان­ها و افزایش احتمال شکستگی آنها در طول زمان می­شود. کارشناسان توصیه می­کنند که افراد بزرگسال نیاز به دریافت روزانه 1000 تا 1200 میلی­گرم کلسیم دارند. اگر چه مواد غذایی بهترین منبع کلسیم هستند، اکثر آمریکایی­ ها نمی­ توانند به اندازه کافی آن را از منابع غذایی دریافت کنند. غذاهای غنی شده با کلسیم (مانند آب پرتقال، نان، غلات، حبوبات، و دیگر مواد غذایی) و مکمل­های غذایی می­ توانند کمبودها و کلسیم مورد نیاز شما را با اطمینان تامین کنند.

مکمل کلسیم

 

قابلیت جذب مکمل کلسیم

بدن به راحتی اغلب مکمل­های حاوی کلسیم را جذب می­ کند. اگر در این زمان حل نشود احتمالا در معده شما نیز حل نمی ­شود. انواع مکمل­ های مایع و جویدنی کلسیم براحتی قابل حل بوده و قبل از ورود به معده شکسته و حل می ­شوند. بهترین جذب کلسیم در بدن از جمله کلیسم موجود در غذاها یا مکمل ­ها، هنگامی است که چندین بار و به مقدار کمتر از 500 میلی ­گرم در روز مصرف شود، اما مصرف یکباره و بیش از 500 میلی­گرم در یک وعده از عدم مصرف آن بهتر است. کربنات کلسیم بهترین جذب را هنگامی که با غذا مصرف شود خواهد داشت و سیترات کلسیم را می­ توان در هر زمان مصرف نمود.
 

میزان تحمل پذیری مکمل کلسیم

برخی از مکمل­های کلسیم ممکن است دارای عوارض جانبی مانند ایجاد نفخ شکم و یا یبوست برای برخی از افراد باشند. اگر با انجام اقدامات ساده­ای مانند افزایش مصرف مایعات و غذاهای پر فیبر مشکل حل نشد، شما باید نوع دیگری از کلسیم را امتحان کنید. همچنین افزایش دوز مکمل کلسیم به طور تدریجی باعث افزایش جذب آن می­شود. در هفته اول فقط 500 میلی­گرم در روز کلسیم مصرف کنید و سپس به آرامی مقدار آن را افزایش دهید. بدون مشورت و تائید پزشک و بیش از مقدار توصیه شده مصرف نکنید.

آشنا شویم: قرص کلسیم هلث برست

اثرات متقابل کلسیم

با یک پزشک یا داروساز در مورد تداخلات احتمالی بین مکمل­های کلسیم و داروهای بدون نسخه و نسخه­ای خود صحبت کنید. به عنوان مثال، مکمل­های کلسیم ممکن است جذب آنتی­بیوتیک تتراسایکلین را کاهش دهد. کلسیم همچنین با جذب آهن تداخل دارد. بنابراین شما باید از مصرف هم زمان مکمل کلسیم با مکمل آهن خود داری کنید، مگر این که مکمل کلسیم از نوع سیترات کلسیم یا مکمل آهن همراه با ویتامین C مصرف شود. هر نوع دارو که نیاز به معده خالی دارد نباید همزمان با مکمل­های کلسیمی مصرف شود.
 

محصولات ترکیبی 

مکمل­ کلسیم اغلب در ترکیب با ویتامین D که برای جذب کلسیم لازم است ساخته می­شود. با این حال، مصرف توام کلسیم و ویتامین D ضرورتی نداشته و موجب کاهش جذب کلسیم در بدن نمی­شود. مواد معدنی مانند منیزیم و فسفر نیز مهم هستند و معمولا از طریق مواد غذایی و یا مولتی ویتامین­ها در دسترس بدن قرار می­گیرند. اکثر کارشناسان مواد غذایی، یک رژیم غذایی متعادل به علاوه یک مکمل غذایی حاوی مولتی ویتامین­ها را برای تکمیل کمبودهای تغذیه ای توصیه می­کنند.

تنظیم: واحد علمی

همکاری ویتامین D و K چگونه است؟

همکاری ویتامین D و K چگونه است؟

دریافت مقادیر کافی ویتامین D و K برای سلامتی ضروری است. هر دوی این ویتامین ها خواص زیادی برای بدن دارند. اما برخی منابع ادعا می کنند که مصرف مکمل ویتامین D در صورت کمبود ویتامین K مضر است. در این مقاله قصد داریم در مورد این موضوع صحبت کنیم و مطالعات مختلف در این زمینه را بررسی کنیم.

ویتامین D و K چیست؟

ویتامین D و K ویتامین های ضروری و محلول در چربی هستند. این ویتامین ها در مواد غذایی پرچرب موجود هستند و جذب آنها هنگامی که با چربی مصرف می شوند افزایش می یابد. ویتامین D که اغلب «ویتامین آفتاب» نامیده می ‌شود، در ماهی ‌های چرب و روغن ماهی به وفور یافت می‌ شود، اما وقتی پوست در معرض نور خورشید قرار می ‌گیرد نیز تولید می‌ شود. یکی از عملکردهای اولیه ویتامین D افزایش جذب و حفظ سطح کافی کلسیم در خون است. کمبود ویتامین D ممکن است به تحلیل استخوان و در نهایت پوکی استخوان منجر شود. ویتامین K در سبزیجات برگدار، حبوبات تخمیر شده و در برخی از غذاهای چرب و حیوانی مانند زرده تخم مرغ، جگر و پنیر وجود دارد. ویتامین K برای لخته شدن خون ضروری است و به تجمع کلسیم در استخوان ها و دندان ها کمک می¬کند.

همکاری ویتامین D و K 

ویتامین D و K با همکاری هم در متابولیسم کلسیم نقش دارند و در دو عناصر کلیدی در متابولیسم کلسیم می¬باشند.

نقش ویتامین D

یکی از وظایف اصلی ویتامین D حفظ سطح کافی کلسیم در خون است. ویتامین D از دو طریق می تواند این کار را انجام دهد.
افزایش جذب کلسیم: ویتامین D جذب کلسیم از مواد غذایی را افزایش می دهد.
دریافت کلسیم از استخوان: وقتی کلسیم کافی مصرف نمی شود، ویتامین D کلسیم را از استخوان به جریان خون می برد و از این طریق، سطح کلسیم خون را حفظ می کند. حفظ سطح کافی کلسیم خون ضروری است. در حالی که کلسیم بیشتر به دلیل نقش خود در سلامت استخوان شناخته شده است، اما در بدن عملکردهای حیاتی دیگری نیز دارد. در صورت دریافت ناکافی کلسیم، بدن چاره ‌ای جز استفاده از ذخایر کلسیم موجود در استخوان ‌ها ندارد، حتی اگر این کار به مرور زمان باعث تحلیل و پوکی استخوان شود.

نقش ویتامین K

همانطور که اشاره شد، ویتامین D سطح کلسیم خون را اندازه کافی بالا نگه می دارد تا نیازهای بدن برآورده شود. با این حال، ویتامین D جریان کلسیم در خون را به طور کامل کنترل نمی کند. اینجاست که ویتامین K وارد عمل می شود. ویتامین K حداقل به دو روش سطح کلسیم را در بدن تنظیم می کند.
افزایش کلسیفیکاسیون استخوان ها: ویتامین K استئوکلسین (پروتئینی که باعث تجمع کلسیم در استخوان ها و دندان ها می شود) را فعال می کند. 
کاهش کلسیفیکاسیون بافت های نرم: ویتامین K پروتئین ماتریکس GLA را فعال می کند که از تجمع کلسیم در بافت های نرم مانند کلیه ها و رگ های خونی جلوگیری می کند. کلسیفیکاسیون عروق در ایجاد بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و کلیوی نقش دارد.

همکاری ویتامین D و K چگونه است؟

آیا ویتامین D بدون ویتامین K مضر است؟

برخی از افراد نگران این هستند که مصرف زیاد ویتامین D ممکن است کلسیفیکاسیون عروق خونی و بیماری قلبی را در میان افرادی که کمبود ویتامین K کمی دارند، افزایش دهد. همکاری ویتامین D و K باید بررسی شود.
مسمومیت ویتامین D باعث هیپرکلسمی می شود: یکی از علائم مسمومیت (سطح بالا) ویتامین D، هیپرکلسمی است، که با سطوح بیش از حد کلسیم در خون مشخص می شود. هیپرکلسمی منجر به کلسیفیکاسیون عروق خونی (BVC) می شود. در هیپرکلسمی، سطح کلسیم و فسفر آنقدر بالا می رود که فسفات کلسیم شروع به تجمع در پوشش رگ های خونی می کند.
BVC با بیماری های قلبی مرتبط است: به گفته متخصصان، کلسیفیکاسیون عروق خونی یکی از علل اصلی بیماری قلبی است. 
کمبود ویتامین K با BVC مرتبط است: مطالعات سطوح پایین ویتامین K را با افزایش خطر کلسیفیکاسیون عروق خونی مرتبط می ‌دانند. 
مکمل ‌های ویتامین K از BVC جلوگیری می‌ کنند: یک مطالعه در موش‌ های با خطر بالای کلسیفیکاسیون نشان داد که یک مکمل ویتامین K2 با دوز بالا از BVC جلوگیری می ‌کند. علاوه بر این یک مطالعه در افراد مسن نشان داد که مصرف با 500 میکروگرم ویتامین K1 هر روز به مدت سه سال، BVC را تا 6 درصد کاهش می ‌دهد.

مصرف زیاد ویتامین K ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد:

خطر کلسیفیکاسیون عروق خونی و بیماری قلبی در افرادی که مقادیر زیادی ویتامین K2 از رژیم غذایی دریافت می کنند، کمتر است. به زبان ساده، مسمومیت با ویتامین D ممکن است باعث کلسیفیکاسیون عروق خونی شود و ویتامین K ممکن است از آن جلوگیری کند. در حالی که دوزهای بسیار بالای ویتامین D ممکن است منجر به سطوح خطرناک کلسیم و کلسیفیکاسیون عروق خونی شود، هنوز مشخص نیست که دوزهای پایین ویتامین D در دراز مدت خطرناک باشند. با این حال، تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام است و ممکن است در آینده نزدیک اطلاعات بهتری به دست برسد.

با مکمل های مناسب ویتامین D و K آشنا شوید: سافت ژل ویتامین د + کا ویواتیون

چگونه ویتامین K کافی دریافت کنیم؟

ویتامین K به اشکال مختلفی وجود دارد که به طور سنتی به دو گروه تقسیم می شود:
ویتامین K1 (فیلوکینون): رایج ترین شکل ویتامین K است و در گیاهان، به ویژه سبزیجات برگ¬دار مانند کلم پیچ و اسفناج یافت می شود.
ویتامین K2 (مناکینون): این شکل در غذا بسیار نادرتر است و عمدتا در مواد غذایی حیوانی و مواد غذایی تخمیر شده یافت می شود. ویتامین K2 یک خانواده بزرگ از ترکیبات، از جمله مناکینون-4 (MK-4) و مناکینون-7 (MK-7) است.
MK-4: در مواد غذایی حیوانی مانند جگر، زرده تخم مرغ و پنیر یافت می شود.
MK-7: با تخمیر باکتریایی تولید می شود و در مواد غذایی تخمیر شده مانند میسو و کلم ترش یافت می شود. همچنین توسط باکتری های روده تولید می شود.

دوز مناسب ویتامین کا

توصیه های غذایی فعلی بین ویتامین K1 و K2 تمایز قائل نمی شوند. برای افراد 19 ساله و بالاتر، میزان مصرف کافی ویتامین کا برای زنان 90 و برای مردان 120 میکروگرم است. علاوه بر مواد غذایی، برای جذب ویتامین K می توانید از مکمل های غذایی نیز استفاده کنید. از آنجایی که ویتامین K محلول در چربی است، مصرف آن با چربی باعث افزایش جذب آن می شود. به عنوان مثال، می توانید کمی روغن به سبزی های برگ دار اضافه کنید یا مکمل های خود را با یک وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید. خوشبختانه بسیاری از مواد غذایی غنی از ویتامین K2 نیز سرشار از چربی هستند. لطفا بدون مشورت با پزشک از دوزهای بالای مکمل های ویتامین K استفاده نکنید، زیرا ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند.
منبع: healthline

تغذیه زنان در سنین مختلف

تغذیه زنان

در هر مرحله از زندگی، تغذیه زنان و ورزش منظم آنها از ارکان سلامتی هستند. یک زن در همه سنین نیازمند رسیدگی به سلامت خود است و مصرف کلسیم، اهن، اسید فولیک و ... در مراحل مختلف زندگی توصیه می شود. اما برخی ویتامین ها و مواد معدنی در زمان های خاصی از زندگی اهمیت ویژه ای پیدا می کنند. 

تغذیه دختران در کودکی و نوجوانی

بهترین تغذیه زنان در این سنین استفاده از رژیم غذایی سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات، محصولات لبنی کم چرب و منابع حاوی پروتئین است. 
دو ماده مغذی بسیار مهم هستند:
کلسیم: اگرچه دریافت کلسیم کافی برای همه سنین مهم است، اما مصرف آن به ویژه در دوران نوجوانی و اوایل جوانی، که استخوان ها در حال جذب کلسیم هستند، اهمیت دارد. لذا مصرف روزانه 1300 میلی گرم کلسیم در دختران 9 تا 19 سال توصیه می شود. منابع کلسیم لبنیات کم چرب، برخی سبزیجات از جمله کلم بروکلی، کلم پیچ و کلم چینی است. بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد. میزان مورد نیاز روزانه ویتامین D برای اکثر کودکان و بزرگسالان سالم 600 واحد در روز است.
آهن: مصرف آهن به ویژه پس از شروع قاعدگی اهمیت دارد. با هر قاعدگی، مقدار کمی آهن بدن از دست می رود. علائم کمبود آهن شامل خستگی، ضعف سیستم ایمنی و عملکرد ضعیف در مدرسه یا محل کار است. میزان مورد نیاز آهن در سنین شروع قاعدگی، حدود 8 میلی گرم است. بین سنین 14 تا 18 سال، میزان مصرف توصیه شده به 15 میلی گرم می رسد. منابع خوب آهن شامل گوشت گاو، بوقلمون، مرغ، انواعی از ماهی نظیر ماهی تن و حبوبات است. بسیاری از مولتی ویتامین ها نیز حاوی مقدار توصیه شده روزانه آهن هستند.

تغذیه زنان
 

تغذیه زنان در سنین باروری

دریافت چندین ماده مغذی برای زنان بزرگسال بسیار مهم است؛ به خصوص اگر در سنین باروری می باشند.
اسید فولیک: نوعی ویتامین B است که در پیش گیری از بروز نقص لوله عصبی، به ویژه اسپینا بیفیدا و آنانسفالی کمک می کند. اکثر زنان میزان کافی اسید فولیک را از طریق مواد غذایی مانند سبزیجات برگ سبز دریافت می کنند. با این حال، برخی از پزشکان توصیه می کنند که زنان از مکمل های حاوی اسید فولیک استفاده کنند تا مطمئن شوند که روزانه 400 تا 800 میکروگرم اسید فولیک دریافت می کنند.
ویتامین B12: ویتامینB12 ،همانند فولیک اسید، برای رشد و عملکرد سیستم عصبی ضروری است. از آن جایی که این ویتامین در پروتئین حیوانی و به میزان کمتر در لبنیات یافت می شود، زنان باردار گیاهخوار ممکن است دچار کمبود ویتامین B12 شوند.
امگا 3: این اسیدهای چرب ضروری، EPA و DHA، نقش های زیادی از جمله ساخت سلول های عصبی و حفظ سلامت مغز در بدن دارند. برخی از مطالعات نشان می دهد که امگا 3، به ویژه DHA، می تواند به جلوگیری از زایمان زودرس کمک کند. امگا 3 همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.
کلسیم و ویتامین D: مصرف 600 واحد ویتامین D در روز و دریافت کلسیم کافی برای زنان در سنین بزرگسالی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زنان بالغ در سنین باروری باید بین 1000 تا 1300 میلی گرم کلسیم در روز مصرف نمایند.
آهن: زنان بالغ بین 19 تا 50 سال به 18 میلی گرم و زنان باردار به 27 میلی گرم آهن در روز نیاز دارند. در حالی که زنان شیرده پس از زایمان، روزانه فقط به حدود 9 میلی گرم آهن نیاز دارند، زیرا دیگر قاعدگی ندارند.

با مکمل های مخصوص خانم ها آشنا شوید: سافت ژل مولتی فور هر ویتالی تون

تغذیه زنان در سنین سالمندی

پس از یائسگی، فیزیولوژی بدن زنان تغییر می کند. نیاز به آهن کاهش می یابد زیرا دیگر دوران قاعدگی وجود ندارد. همچنین نیاز به برخی دیگر از مواد مغذی افزایش می یابد زیرا بدن بخشی از توانایی خود در جذب یا متابولیسم آنها از دست می دهد. 
کلسیم: اگرچه با افزایش سن کاهش تراکم استخوان اجتناب ناپذیر است، زنان می توانند با دریافت کلسیم و ویتامین D کافی این روند را به تعویق بیاندازند. زنان بین 50 تا 70 سال به 1200 میلی گرم کلسیم و 600 واحد ویتامین D در روز نیاز دارند. زنان بالای 70 سال به 1200 میلی گرم کلسیم و 800 واحد ویتامین D در روز نیاز دارند. از آنجایی که با افزایش سن، کارایی پوست در تبدیل نور خورشید به ویتامین D کمتر می شود، زنان مسن ممکن است به ویتامین D بیشتری در قالب مکمل ها نیاز داشته باشند.
ویتامین B12: توانایی بدن در جذب این ویتامین با افزایش سن کاهش می یابد. رژیم غذایی سرشار از ماهی، گوشت و غذاهای غنی شده با ویتامین B12 می تواند مقادیر کافی این ویتامین را برای اکثر زنان مسن تامین کند.
مایعات: با افزایش سن زنان، نیاز به مایعات افزایش می یابد. نوشیدن مایعات بیشتر به بهبود عملکرد کلیه ها کمک می کند. متأسفانه، سیگنال‌های تشنگی اغلب با افزایش سن دچار اختلال می‌شوند، بنابراین افراد کمتر مایعات می نوشند. این افراد بهتر است همواره رنگ ادرار خود را بررسی نمایند. ادرار باید شفاف یا بسیار کم رنگ باشد. در صورت تیره تر شدن رنگ ادرار، مصرف مایعات بیشتر توصیه می شود.
از طرف دیگر با افزایش سن و به ویژه پس از یائسگی، نیاز روزانه به کالری کاهش می یابد و زنان بخشی از توده عضلانی بدن خود را از دست می دهند. فعالیت بدنی منظم می تواند به حفظ عضلات کمک کند.

گردآورنده: نگار رفیعی (کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: webmd

چگونه پوکی استخوان ایجاد می شود؟

پوکی استخوان

پوکی استخوان یا استئوپروز به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت استخوان کم شده و موجب افزایش احتمال بروز شکستگی در آن می شود. پوکی استخوان معمولاٌ بتدریج پیشرفت میکند و ممکن است حتی تا زمان بروز شکستگی هیچ علامتی از خود بروز ندهد. پوکی استخوان میتواند در هر استخوانی از بدن ایجاد شود ولی معمولا در ستون مهره ها، لگن، مچ دست و دنده ها بیشتر دیده میشود. برای فهم بهتر پوکی استخوان ابتدا باید بدانیم جنس استخوان از چیست. بافت استخوان از دو قسمت تشکیل شده، یک داربست سه بعدی شبکه مانند از جنس پروتئین که به آن ماتریکس میگویند و رسوب کلسیم بر روی این داربست پروتئینی در قالب مولکول های هیدروکسی آپاتیت

استخوان چیست؟

استخوان یک بافت زنده، حاوی رگ خونی و سلول های متعدد است. همین زنده بودن است که به استخوان امکان رشد و ترمیم میدهد. در طول عمر، بافت استخوانی بدن مرتبا توسط سلول های تخریب کننده (استئوکلاست) جذب شده و در همان حال استخوان جدید توسط سلول های سازنده (استئوبلاست) بر روی آن جایگزین میشود. به این ترتیب بافت همه استخوان های بدن مرتبا در حال نو شدن است. در سنین کودکی و جوانی ساخته شدن استخوان بیشتر از جذب شدن آن است ولی در سنین بالا بیش از اینکه استخوان ساخته شود جذب میشود. حتی در شدیدترین حالات پوکی استخوان، روند ساخته شدن استخوان جدید متوقف نمی شود بلکه فقط میزان آن کم میگردد. در حدود سن بیست سالگی بدن بیشترین مقدار تراکم استخوان را دارد.

پوکی استخوان

تاثیر هورمون ها بر پوکی استخوان

هورمون های بدن بر روی پدیده جذب و تولید مداوم استخوان تاثیر دارند. مهمترین هورمون های تاثیرگذار در این روند، هورمون زنانه استروژن و هورمون مردانه تستوسترون و هورمون پاراتیروئید است. در این بین استروژن بیشترین تاثیر را دارد. زمینه های ژنتیکی و تفاوت های فردی هم در جذب و تولید استخوان و در نتیجه نهایی آن یعنی قدرت و تراکم استخوان تاثیرگذار است.

آشنا شویم: قرص کلترکس پلاس هلث برست

ساختار و تراکم استخوان ها

اکثر استخوان های بدن از یک بدنه اصلی تشکیل شده اند که مانند اسفنج مشبک و متخلخل است و به آن استخوان اسفنجی میگویند و روی آن را لایه ای از استخوان سفت و سخت و بدون سوراخ و بدون تخلخل فرا گرفته است که به آن استخوان کورتیکال میگویند. در قسمت کورتیکال، استخوان بصورت لایه لایه و بسیار متراکم است. در بعضی استخوان های بدن قسمت اسفنجی بیشتر است و در بعضی دیگر قسمت کورتیکال. ساختار سه بعدی و مشبک استخوان به این علت ایجاد شده که استخوان در عین محکم بودن سبک هم باشد. در پوکی استخوان یا استئوپروز تخلخل استخوان اسفنجی بیشتر میشود بطوریکه حفرات داخل آن بزرگتر شده و فاصله بین میله های داربست بیشتر شده و میله های داربست نازکتر میشوند. همچنین قسمت کورتیکال روی استخوان نیز نازک تر میگردد.

11 عامل موثر در پوکی استخوان

پوکی استخوان

پوکی استخوان بیماری است که در سنین بالا دیده می شود. استخوان های ما در جوانی سالم و محکم هستند. زمانی که به میان سالی می رسیم استخوان ها شروع به نازک شدن می کنند و این فرآیند بعد از قاعدگی در خانم ها سریع تر هم می شود. البته هنوز راههایی برای مبارزه با این مشکل و کاهش سرعت آن وجود دارد. یکی از بهترین راهها داشتن یک رژیم غذایی مناسب و الگوی زندگی سالم است. خوردن غذاهای مناسب و فعالیت ها و الگوهای زندگی مناسب می تواند به شما در افزایش تراکم استخوان کمک کند. همانگونه که مصرف صحیح بعضی مواد غذایی میتواند موجب تحریک جوش خوردن شکستگی شود و به این طریق میتوان جوش خوردن استخوان را سریع تر کرد بعضی دیگر ار مواد غذایی، داروها و یا عادات خاص میتوانند موجب تاخیر در این روند شوند. تغذیه مناسب برای شکستگی شامل دوری از این مواد است.

1- افراط در مصرف نمک و پوکی استخوان

هرچه نمک زیادی مصرف کنید، کلسیم بیشتری از بدن شما خارج می شود این بدین معناست که نمک ماده مضری برای سلامت استخوان ها بشمار می رود. غذاهایی مثل نان، پنیر، چیپس و غذاهای سرد حاوی بیشترین نمک هستند. نباید مصرف نمک را به طور کامل قطع کرد بلکه هدف مصرف کمتر از 2300 میلی گرم نمک در روز می باشد.

2- استفاده از تنقلات در زمان تماشای تلویزیون
تماشای تلویزیون و لذت بردن از برنامه های آن خوب است اما نشستن طولانی روی مبل و تماشای تلویزیون توصیه نمی شود. درصورتی که پرسه زدن به یک عادت تبدیل شود و شما تحرک کافی نداشته باشید، استخوان های شما تحلیل می روند. ورزش، استخوان را مقاوم و قوی می کند. زمانی که وزن شما روی پاها قرار می گیرد، فشار زیادی بر استخوان و عضلات شما وارد می شود.

پوکی استخوان

3- فقط دوچرخه سواری کردن
زمانی که از دوچرخه برای رفتن به محل کار یا ورزش استفاده می کنید، قلب و ریه قویتر می شود. این موضوع در مورد استخوان چندان صدق نمی کند زیرا دوچرخه سواری یک ورزش مقاومتی نیست بنابراین دوچرخه سواری برخلاف قدم زدن، دویدن و اسکی تراکم استخوان را افزایش نمی دهد. اگر شما علاقمند به دوچرخه سواری هستید، میتوانید وقت بیشتری را صرف انجام آن کنید و آن را با فعالیت هایی مثل تنیس، اسکی، رقص و شنا ترکیب کنید.( ورزش شنا برای سلامت استخوان مفید می باشد).

4- اوقات فراغت را در خلوت و تنهایی گذراندن
گافی اوقات لازم است به بیرون بروید زیرا بدن ویتامین دی را در نور آفتاب می سازد. کافی است که 10تا 15دقیقه در هفته را در نور آفتاب قرار بگیرید اما زیاده روی نکنید. قرار گرفتن در آفتاب میتواند خطر سرطان پوست را افزایش دهد و مشکلات دیگری را بوجود آورد. سن، رنگ پوست، فصل و محل زندگی ساختن ویتامین دی را سخت و دشوار می سازد. بنابراین می توانید از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید. غلات مقوی، آب میوه و شیر ( من جمله شیر بادام، شیر سویا، برنج، یا سایر شیرهای گیاهی و نیز لبنیات کم چرب) را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. درصورت نیاز به مکمل ویتامین دی از پزشک آن را مطالبه کنید.

5- تفریحات ناسالم
زمانی که با دوستانتان بیرون می روید، نشستن و خورد مدام را کنار بگذارید و راه رفتن را به یک ورزش مفرح تبدیل کنید. راه رفتن از پوکی استخوان جلوگیری می کند. مصرف مشروبات الکلی را به حداقل برسانید. به زنان و مردان توصیه می شود که مشروبات الکلی را بیش از یکبار در روز مصرف نکنند زیرا مصرف مشروبات الکلی در جذب کلسیم اختلال ایجاد میکند.

6- زیاده روی در مصرف برخی نوشیدنی ها
بیشتر نوشیدنی ها من جمله کولا به استخوان آسیب می زند. برخی مطالعات پوکی استخوان را به مصرف کافئین و فسفر در این نوشیدنی ها ارتباط داده اند اما پژوهش های بیشتری در این زمینه نیاز می باشد. سایر کارشناسان نشان دادند که استخوان زمانی دچار آسیب می شود که بجای مصرف شیر یا سایر نوشیدنی های سالم که حاوی کلسیم هستند، از نوشیدنی های گازدار استفاده شود. همچنین افراط در مصرف قهوه یا چای می تواند مانع جذب کلسیم شود.

 7- سبوس گندم همراه با شیر
غذاهای حاوی 100درصد سبوس گندم بسیار سالم می باشند. اما زمانی که سبوس گندم با شیر مصرف می شود، بدن کلسیم کمتری را جذب می کند. در مورد سایر غذاهایی مثل نان که ممکن است حاوی سبوس گندم باشد، نگران نباشید. اگر شما طرفدار تنقلات هستید و مکمل کلسیم مصرف می کنید، بهتر است حداقل 2ساعت بین مصرف سبوس و قرص مکمل فاصله بگذارید.

آشنا شویم: قرص کلسیم هلث برست

8- مصرف سیگار
وقتی سیگار می کشید و دود آن وارد ریه هایتان می شود، بدن نمی تواند بافت سالم و جدیدی را بسازد. بنابراین هرچه اعتیاد شما به سیگار بیشتر باشد، ساخت بافت سالم و جدید دشوارتر خواهد بود. افراد سیگاری شانس بیشتری برای ترک آن دارند اما ترک سیگار در بلندمدت روی میدهد. درصورتی که مصرف سیگار را ترک کنید، خطرات آن را کاهش داده و سلامت استخوان را تضمین کرده اید گرچه اینکار چندین سال به طول می انجامد.

9- داروها
برخی داروها بخصوص در صورت مصرف طولانی، موجب پوکی استخوان می شوند. برخی داروهای ضد گرفتگی عروق و داروهای کورتونی اعم از پردنیزولون و کورتیزون موجب پوکی استخوان می شود. درصورتی که مبتلا به بیماری های آرتریت روماتوئید، لوپوس، آسم و کرون هستید، مصرف داروهای ضد التهاب مثل کورتون ها ممکن است به پوکی استخوان منجر شود.

10- کاهش وزن شدید
کاهش وزن یعنی شاخص توده بدن به میزان کمتر از 5/18 به این معناست که احتمال تحلیل و شکستگی و پوکی استخوان بیشتر است. اگر استخوان های کوچکی دارید، ورزش های مقاومتی انجام دهید و در صورت لزوم و مشورت پزشک می توانید کلسیم بیشتری را به رژیم غذایی تان اضافه کنید. اگر بدون دلیل دچار کاهش وزن شده اید، می توانید موضوع را با پزشک در میان بگذارید. او می تواند هرگونه اختلال در اشتها یا بیماری های دیگر را مورد بررسی و آزمایش قرار دهد.

11- سابقه زمین خوردن و شکستگی
اگر در زمان کودکی جست و خیزهای زیادی داشته اید و بارها و بارها بر زمین افتاده اید، ممکن است این خطر شما را تهدید کند. زیرا هرچه سن بالاتر برود، پوکی استخوان شما را تهدید می کند بخصوص اگر استخوان های شما ضعیف و سست باشند. شکستگی استخوان در بلندمدت درمان می شود. در افراد مسن شکستگی استخوان بوفور اتفاق می افتد و بسختی ترمیم می شود. بنابراین توصیه می شود که در منزل به آرامی و با احتیاط راه بروید و از وسایل ایمن مثل میله کنار پله ها و قالیچه های غیرلغزنده استفاده کنید. هرگونه مانع در مسیر راه رفتن را بردارید تا از افتادن شما بر روی زمین جلوگیری شود.

تنظیم: زهرا محبی (کارشناس ارشد تغذیه)

درمان پوکی استخوان با ریزمغذی ها

درمان پوکی استخوان

یکی از ریز مغذیهای ضروری در درمان پوکی استخوان كلسیم است. کلسیم بیشترین‌ ماده معدنی تشكیل دهنده بدن می‌باشد كه 99% آن در استخوان‌ها و دندان‌ها است. در شرایط عادی، نسبت كلسیم به فسفر استخوان بصورت دو به یک می‌باشد. بنابراین کلسیم اصلی ترین عنصر در استخوان سازی است.این ماده معدنی علاوه بر اینکه به درمان پوکی استخوان کمک می کند در انتقال پیام‌های عصبی، فعال‌سازی برخی آنزیم‌ها و ترشح هورمونی نیز موثر است. اما فقط كلسیم در تشكیل استخوان و حفظ مقاومت استخوان‌ها مؤثر نبوده و می بایست ریزمغذی‌های ضروری علاوه بركلسیم نیز استفاده شود.
 

ال لیزین در درمان پوکی استخوان

لیزین یک اسیدآمینه ضروری است که به افزایش جذب کلسیم از دستگاه گوارش، نگهداری کلسیم در استخوان ها و تشکیل کلاژن کمک کرده و نیز دفع ادراری کلسیم را کم می کند. از اینرو ال-لیزین جهت حفظ تراکم استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوانجز ریز مغذی‌های ضروری درمان پوکی استخوانبه حساب می آید.

مس

در حدود 200 سال پیش یک پزشک آلمانی، مطلبی را منتشر كرد با این ادعا كه استفاده از مس روند درمان شكستگی استخوان‌ها را بهبود می‌دهد. در سال‌های بعد، شواهد نشان دهنده نقش حیاتی مس در بیوسنتز استخوان و بافت ‌های مربوطه بود. استئوپروز یا پوکی استخوانناشی از كمبود مس، در گونه‌های مختلف حیوانات و انسان به اثبات رسیده است.

منگنز

این عنصر با تاثیر در متابولیسم زیاد بر روی مواد معدنی، سبب بالابردن توده استخوان می شود.

درمان پوکی استخوان

منیزیم در درمان پوکی استخوان

منیزیم نیز چون کلسیم در تشکیل هیدروکسی آپاتیت موثر است. علاوه بر اینکه جذب کلسیم را بالا می برد، با کمک به رسوب کلسیم در مینای دندان از پوسیدگی دندان نیز جلوگیری می کند. بطوریکه کمبود منیزیم موجب اختلال در ساختار و عملکرد استخوانها می گردد. همچنین این ماده از افت قند خون، ایجاد التهاب‌های خاص و برخی علائم عصبی در دوران یائسگی پیشگیری‌ می نماید بنابراین منیزیم نیز جزء یکی از ریز مغذی‌های ضروری درمان پوکی استخوان محسوب می شود.

روی

روی نیز از اجزای مهم هیدروکسی آپاتیت شمرده می شود و وجود این عنصر جهت فعالیت طبیعی آنزیم آلکالین فسفاتاز اهمیت دارد. بطوریکه کمبود روی سبب کم شدن توده استخوانها می گردد. در میان فراورده های مصنوعی روی، فرم گلوکونات آن بهترین جذب را دارد.

ویتامین D

وجود این ویتامین محلول در چربی جهت بهبود جذب کلسیم و متابولسیم کلسیم و فسفردر بدن اهمیت دارد. در نهایت اینكه، از آنجایی‌كه طبق آمار انتشار یافته 70 تا 80 درصد افراد جامعه ما از فقر شدید یا خفیف ویتامین D رنج می‌برند، پیشنهاد می‌شود تمام زنان پس از سن یائسگی با نظر پزشك، مكمل كلسیم و ویتامین D مصرف نمایند تا از پوکی استخوانجلوگیری کنند.

 آشنا شویم: ویتامین D ویواتیون

سویا

یکی از عوامل برجسته در حفظ مقاومت استخوان‌ها سویا می‌باشد. سویا از دسته ایزوفلاون‌ها بوده و ساختار مشابه استروژن انسانی دارد. از جمله اثرات مثبت سویا: كاهش كلسترول خون، به صورت بالقوه كاهش خطر بیماریهای قلبی و از مهمترین اثرات آن می توان به كنترل پوکی استخواناشاره کرد.

بور

در درمان پوکی استخوان، توجه بسیاری از پزشكان به یك ریزمغذی به نام بور جلب شد! بور ماده ایست كه جهت رشد گیاه لازم است، لذا از این راه به رژیم غذایی انسان راه دارد و در مغزها، میوه‌ها(به خصوص آلو، انگور، آووكادو) و سبزیجات وجود دارد. بور در کم شدن دفع ادراری كلسیم و استفاده بهینه از آن، فعالسازی استرو‍ژن و ویتامین D و در نهایت بهبود عملكرد منیزیم، كلسیم و ویتامین D در بدن نقش دارد. در مورد تاًثیر بور در فعالسازی ویتامین D؛ در یک بررسی بر روی حیوانات مشخص شد، در آنهایی كه در معرض كمبود ویتامین D بودند، خطر جذب مطلوب كلسیم با مصرف مقدار كافی بور تا حدود زیادی برطرف شد.

پیشگیری از پوکی استخوان با تغذیه

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مهم تر از درمان آن است. پوکی استخوان در طی سالیان بروز پیدا می کند و با تغذیه در طی سال های زندگی ارتباط مستقیم دارد. اگر مواد غذایی مناسب استفاده نشود میتواند در آینده منجر به مشکلات استخوانی و پوکی استخوان شود. ریزمغذی ها بسیار موثر در افزایش توده استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان می باشند، بنابراین خوب است بدانید تنها کلسیم و فسفر نیست که در سلامت استخوان ها موثر است بلکه منیزیم وویتامین K، ویتامین C و اسید فولیک برای توده استخوان مفید می باشند.​

پیشگیری از پوکی استخوان

فرد در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی باید سرمایه اولیه استخوانی مناسبی را برای خود فراهم کند و این کار نه تنها با تغذیه بلکه با ورزش و تحرک بدنی و دریافت کافی ویتامین دی از طریق نور خورشید امکان پذیر است. بطوریکه کمبود و نبود هر یک از این موارد نام برده می تواند ابتلای شخص به پوکی استخوان را سرعت بخشد.
در بخش پیشگیری از پوکی استخوان باید مصرف شیر و مواد لبنی مورد توجه قرار بگیرد و تلاش شود که کودکان و نوجوانانی که در حال رشد هستند به میزان کافی شیر و لبنیات مصرف کنند. این واقعیت وجود دارد که هر قدر امروز برای افزایش مصرف شیر در کشور هزینه کنیم، چند برابر آن را طی سال های آینده در حوزه درمان عوارض پوکی استخوان صرفه جویی می کنیم.بنابراین صرف هزینه در این حوزه صرفه اقتصادی دارد. از دیگر مواردی که می بایست در بحث پیشگیری به آن توجه داشت، تنظیم وزن می باشد. چاقی بیش از حد و لاغری مفرط هر دو در ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد.

پیشگیری از پوکی استخوان

نقش تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان

برای کاهش وزن باید تحت نظر متخصص بود و رژیم غذایی صحیحی گرفت. رژیم های غذایی سخت برای کاهش وزن سریع، بی تردید کاهش تراکم استخوان را در پی دارد و سلامت استخوانی فرد را تضعیف می کند. از دیگر موارد که خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد،  میزان مصرف کافئین است. افرادی که علاقمند به مصرف قهوه هستند بدانند که مصرف روزانه بیش از ۲فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد. از طرفی مصرف سبزیجات با برخی مواد غذایی جذب کلسیم را دچار مشکل می کند. اگزالات موجود در برخی سبزیجات یا تانن موجود در چای جذب کلسیم را بر هم میزند. بنابراین بهتر است علاوه بر قرار دادن 1000میلی گرم کلسیم در رژیم غذایی روزانه به انتخاب مواد غذایی و زمان مصرف آن ها هم دقت کنیم.

با مکمل های مناسب پیشگیری از پوکی استخوان آشنا شویم: قرص کلترکس هلث برست

تغذیه در درمان پوکی استخوان

اگر از پیشگیری که بهترین راه مبارزه با پوکی استخوان است بگذریم، در بحث درمان، تغذیه را نمی توان به تنهایی به عنوان یک راهکار درمانی مطرح کرد زیرا پس از ابتلا به پوکی استخوان دارو درمانی اولویت دارد و سپس رژیم غذایی مناسب برای بیمار معرفی می گردد.
باید بدانید فعالیت بدنی برای افرادی که مبتلا به علائم پوکی استخوان شده اند ضروری است البته درست است که آن ها نمی توانند برخی فعالیت های ورزشی را انجام دهند اما می توانند تحت نظر متخصص طب ورزشی فعالیت های بدنی مناسب شرایط خود را انجام دهند.

علائم پوکی استخوان

علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان در حقیقت کاهش تراکم استخوان است. فرد مبتلا به  پوکی استخوان  بسیار مستعد شکستگی استخوان می شود، به طوری که گاهی فشارهای کوچک چون خم شدن یا بلند کردن یک وسیله سنگین یا حتی سرفه می تواند باعث شکستگی استخوان شود.استخوان دارای بافت زنده ای است که  منظم بازسازی می شود. بافت های استخوانی قدیمی از بین می روند و بافت های جدید استخوانی جانشین آنها می شوند. استخوان انسان در کودکی ویژگی ارتجاعی و تحمل فشار بالاتری دارد و در طی زمان سفت و محکم می‌شود. این مساله در ۲۰ سالگی، به حد خود می‌رسد و بین ۲۰ تا ۳۵ سالگی، مقاومت استخوان به همان قوت باقی می‌ماند. جریان استخوان سازی در بدن از زمان تولد شروع می شود و به طور متوسط تا حدود ۳۵- ۳۰ سالگی ادامه دارد و از آن پس، رو به کم شدن می رود و در نتیجه بافت استخوانی نازک تر و ضعیف‌تر می گردد.

علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان مقاومت استخـوان ها را کم کم  از بین می برد و اصلی ترین عارضه پوکی استخوان، شکستگی است. بیشترین شکستگی در پوکی استخوان، در ناحیه مفصل ران در محل اتصال به لگن و در ستون فقرات که معمولا وزن بدن را تحمل می کنند اتفاق می افتد.شکستگی استخوان در هر سنی دردآور است، شکستگی های ناشی از پوکی استخوان به خصوص در سنین بالاتر جدی‌تر است و حتی می‌تواند کشنده باشد. چنان که در یک فرد سالمند شکستگی ران تا چهار برابر خطر مرگ را بالاتر می برد. شکستگی در ناحیه مچ دست نیز یکی از شکستگی های شایع در مبتلایان به این بیماری می باشد.

بیشتر بدانیم : درمان پوکی استخوان

میتوان از اولین علائم پوکی استخوان یا استئوپروز به بیخوابی ناگهانی، گرفتگی شبانه پاها، درد مداوم کمر، بیماریهای لثه و شل شدن دندانها، کاهش تدریجی قد اشاره کرد.

علل ایجاد کننده پوکی استخوان

در موارد زیر خطر استئوپروز یا پوکی استخوان افزایش می یابد:
  1. جنسیت زن
  2. سابقه خانوادگی پوکی استخوان
  3. سفید پوست بودن
  4. لاغری
  5. کوتاه قدی
  6. یائسگی زودرس
  7. دریافت پایین کلسیم
  8. عدم تحرک
  9. سیگار
  10. مصرف بیش از دو نوشیدنی در روز
  11. استروئید‌‌‌تراپی طولانی مدت (مانند پردنیزون)
  12. مصرف طولانی مدت داروهای ضدتشنج
  13. مصرف داروهایی که سبب بروز گیجی می‌شوند
  14. هیپرتیروئیدیسم
  15. مصرف مقادیر بسیار بالای پروتئین حیوانی
  16. مصرف مداوم آنتی اسیدها
  17. مصرف بیش از ۲ فنجان قهوه در روز
  18. سرب موجود درهوای آلوده‌، اهمیت زیادی در پوکی استخوان دارد. سرب موجود در محیط، در طول زمان در استخوان‌ها تجمع و موجب بروز واکنش‌های شیمیایی در آن‌ها می‌شود و امکان پوکی استخوان را در آینده بالا می برد.
  19. مصرف خوراکی‌هایی هم‌چون شکر و مواد خوراکی قنددار مانند نوشابه‌ها و شیرینی‌، میزان جذب کلسیم را کم می کند و مانع جذب کلسیم در روده و ورود آن به خون می‌شوند و به همین دلیل سرعت پوک شدن استخوان و ایجاد پوکی استخوان را بیشتر  می‌کند.
اشتراک در RSS - پوکی استخوان