ویتامین E

هرآنچه باید درباره ویتامین ای بدانیم

ویتامین ای

ویتامین ای یک ماده مغذی است که برای چشم، باروری و سلامت خون، مغز و پوست مهم است. ویتامین E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از سلول ها در برابر اثرات رادیکال های آزاد حفاظت می کنند. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که زمانی تولید می شوند که بدن، مواد غذایی را به تکه های کوچکتر تقسیم می کند یا در معرض دود تنباکو یا اشعه ها قرار می گیرد. رادیکال های آزاد ممکن است در ابتلا به بیماری قلبی، سرطان و دیگر بیماری ها نقش داشته باشد. غذاهای غنی از ویتامین ای شامل: روغن کانولا، روغن زیتون، مارگارین، بادام و بادام زمینی هستند. شما می توانید ویتامین E را از گوشت، لبنیات، سبزی های برگدار و غلات غنی شده بدست آورید. ویتامین E به صورت مکمل خوراکی و به شکل کپسول یا قطره موجود است. کمبود ویتامین ای می تواند باعث درد عصب (نوروپاتی) شود. مقدار مصرف ویتامین E برای بزرگسالان برابر 15 میلی گرم در روز است.

دریافت ویتامین ای در شرایط خاص

بیماری آلزایمر: برخی تحقیقات نشان دادند که دوز بالای ویتامین ای ممکن است پیشرفت بیماری آلزایمر را در افرادی که مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط هستند، به تاخیر بیاندازد. دیگر مطالعات، این مزیت را نشان ندادند. به نظر می رسد که مکمل های ویتامین E هیچ اثری بر پیشرفت نقص شناختی خفیف و تبدیل آن به بیماری آلزایمر ندارد.    
بیماری کبد: مطالعات نشان می دهد که ویتامین E ممکن است علایم بیماری کبد چرب غیرالکلی را بهبود دهد. اگرچه مصرف طولانی مدت آن توصیه نمی شود. 
پری اکلامپسیا: مصرف زیاد ویتامین ای از مشکلات بارداری که بر فشار خون تاثیر دارد، پیشگیری نمی کند.
سرطان پروستات: تحقیقات نشان می دهند که مکمل های ویتامین E و سلنیوم از سرطان پروستات پیشگیری نمی کنند. 
اکثر افراد ویتامین E را به مقدار کافی از طریق یک رژیم غذایی متعادل بدست می آورند. افرادی که به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط دچار شده اند، طبق تحقیقات، مصرف ویتامین E ممکن است به کند شدن روند پیشرفت بیماری کمک کند. 

ویتامین ای

عوارض سطوح پایین ویتامین ای چیست؟

ضعف عضلانی: ویتامین E برای سیستم عصبی مرکزی ضروری است  ویتامین ای یکی از آنتی اکسیدان های اصلی برای بدن است و کمبود آن منجر به استرس اکسیداتیو می شود که می تواند منجر به ضعف عضلانی شود .
 مشکلات هماهنگی و راه رفتن: کمبود ویتامین ای می تواند باعث شود نورون های خاصی به نام نورون های پورکینژ تجزیه شوند و به توانایی آنها در انتقال سیگنال ها آسیب برساند
 بی حسی و سوزن سوزن شدن: آسیب به رشته های عصبی می تواند از انتقال صحیح سیگنال ها توسط اعصاب جلوگیری کند و  می تواند نوروپاتی محیطی ایجاد کند.
زوال بینایی: کمبود ویتامین E می تواند گیرنده های نور در شبکیه و سایر سلول های چشم را ضعیف کند. این می تواند به مرور زمان منجر به از دست دادن بینایی شود.
مشکلات سیستم ایمنی: برخی تحقیقات نشان می دهد که کمبود ویتامین E می تواند سلول های ایمنی را مهار کند. افراد مسن تر ممکن است به ویژه در معرض خطر باشند.

برای تامین مقادیر کافی ویتامین ای، آشنا شوید با: کپسول نرم ژلاتینی ویتامین E 200 ویواتیون

بهترین زمان مصرف مکمل ویتامین ای:

بلافاصله بعد از وعده غذایی که حاوی مقداری چربی باشد. زیرا این ویتامین محلول در چربی می باشد و بعد از غذا جذب بهتری دارد.

عوارض جانبی مصرف زیاد ویتامین ای

در صورتی که دوزهای مناسبی از ویتامین E مصرف شود، می تواند برای بدن ایمن و بی خطر باشد. استفاده از ویتامین E به صورت خوراکی بندرت باعث بروز مشکلات می شود اما از عوارض جانبی مصرف زیاد این ویتامین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 تهوع، اسهال، دردهای روده، خستگی، ضعف، سردرد، تاری دید، راش پوستی، اختلال غده جنسی، افزایش میزان کراتین در ادرار
بنابراین در صورت داشتن موارد زیر و قبل از خوردن ویتامین E با پزشک صحبت کنید:

  • کمبود ویتامین A و K
  • بیماری چشمی که درآن، شبکیه آسیب دیده است (retinitis pigmentosa)
  • مشکلات خونریزی
  • دیابت
  • سابقه حمله قلبی یا سکته قلبی
  • سرطان سر و گردن
  • بیماری کبد

مکمل ویتامین ای ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر قصد جراحی دارید، دو هفته قبل از جراحی از خوردن ویتامین E خودداری کنید. همچنین اگر می خواهید تحت عمل جراحی قرار بگیرید یا بتازگی عمل باز کردن شریان های مسدودشده را داشته اید و جریان خون در عضله قلبتان احیا شده است (آنژیوپلاستی)، درباره مصرف ویتامین E با پزشک صحبت کنید.

ویتامین ای

تداخلات دارویی 

استفاده از برخی داروها می تواند بر سطح ویتامین E تاثیر بگذارد. برخی تداخلات دارویی شامل موارد زیر هستند:
مواد آلکیلات و آنتی بیوتیک های ضدتومور: این نگرانی وجود دارد که دوزهای بالای ویتامین E ممکن است بر استفاده از داروهای شیمی درمانی تاثیر داشته باشد. 
داروهای انعقادخون و ضدپلاکت، داروهای گیاهی و مکمل ها: استفاده از ویتامین E با این داروها، داروهای گیاهی و مکمل ها برای کاهش انعقاد خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
سوبسترای سیتوکروم P450 3A4(CYP3A4): هنگام خوردن ویتامین E و دیگر داروهایی که تحت تاثیر این آنزیم ها هستند مثل امپرازول (Prilosec,Zegerid) احتیاط کنید.
استاتین ها و نیاسین: مصرف ویتامین E با استاتین ها یا نیاسین که ممکن است برای افرادی با کلسترول بالا مطلوب باشد، می تواند اثر نیاسین را کاهش دهد.
ویتامین K: مصرف دوز بالای ویتامین E به همراه ویتامین K ممکن است اثرات ویتامین K را کاهش دهد.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: mayoclinic

کاربردهای ویتامین E

ویتامین E

ویتامین E ، یک ماده مغذی محلول در چربی است که در بیشتر غذاها یافت می شود. این ویتامین همانند آنتی اکسیدان عمل می کند و از سلول ها در برابر آسیب ها و صدمات رادیکال آزاد حفاظت می کند. رادیکال های آزاد از جمله ترکیبات در بدن هستند که موادغذایی را به انرژی تبدیل می کنند. افرادی که در معرض دودسیگار، آلودگی هوا و نور ماورابنفش آفتاب هستند، بیشتر در تماس با رادیکال های آزاد قرار دارند. بدن برای تقویت سیستم ایمنی نیاز به ویتامین ای دارد زیرا ویتامین ای می تواند با باکتری ها و ویروس ها مقابله کند. این ویتامین به گشاد کردن عروق خون و جلوگیری از انعقاد خون کمک می کند. به علاوه سلول ها از ویتامین ای برای تعامل با یکدیگر و انجام وظایف مهم استفاده می کنند.

من به چه میزان ویتامین E نیاز دارم؟

مقدار ویتامین ای موردنیاز به سن بستگی دارد. متوسط مقدار ویتامین ای مورد نیاز افراد بزرگسال 15 می لی گرم است که در زنان باردار و شیرده به 19 میلی گرم می رسد. در کودکان نیاز به ویتامین ای کمتر است و در حد 4 تا 5 میلی گرم است.

ویتامین E
چه غذاهایی حاوی ویتامین E هستند؟

ویتامین E به طور طبیعی در موادغذایی یافت می شود و حتی به برخی موادغذایی نیز افزوده می شود. بنابراین با خوردن غذاهایی مانند روغن های گیاهی مثل جوانه گندم، روغن آفتابگردان و روغن گلرنگ می توان ویتامین ای مورد نیاز بدن را تامین کرد. روغن ذرت و سویا نیز حاوی مقداری ویتامین ای هستند. مغزها (بادام زمینی، فندق و بخصوص بادام) و دانه ها (تخم آفتابگردان) جزو بهترین منابع ویتامین ای هستند. سبزیجات تیره مثل اسفناج و بروکلی حاوی مقداری ویتامین ای هستند. برخی صنایع غذایی، ویتامین ای را به غلات صبحانه، آب میوه، مارگارین و غذاهای نرم اضافه می کنند. برای آنکه بفهمیم کدام موادغذایی حاوی ویتامین ای است، باید برچسب محصول را چک کنیم.
 

مکمل ویتامین E بخورم؟

مکمل های ویتامین ای به مقادیر و اشکال مختلف در بازار موجود هستند. هنگام انتخاب مکمل ویتامین ای باید به دو نکته مقدار ویتامین E و شکل ویتامین E توجه کرد. اکثر مکمل های مولتی ویتامین که روزی یک عدد مصرف می شوند، حاوی 13.5 میلی گرم ویتامین ای هستند ضمن اینکه مکمل ویتامین ای معمولا حاوی بیش از 67 میلی گرم این ویتامین است. دوز اکثر مکمل های ویتامین ای بیشتر از مقادیر توصیه شده است. برخی افراد، دوزهای بالاتر را مصرف می کنند زیرا معتقدند و یا امیدوارند که با مصرف دوز بالا، سالم می مانند و یا کمتر در معرض خطر بیماری ها قرار می گیرند.

آشنا شویم: کپسول ویتامین E ویواتیون

اگرچه ویتامین ای یک مکمل واحد است اما نام 8 ترکیب از جمله آلفا-توکوفرول در این ویتامین وجود دارد. هریک از اشکال ویتامین ای، کاربرد و فعالیت متفاوتی در بدن دارد. اگر ویتامین ای از نوع طبیعی باشد، عبارت "دی-آلفا-توکوفرول" روی برچسب مکمل درج می شود و اگر ویتامین ای از نوع ساختنی باشد، عبارت "دی-ال-آلفا-توکوفرول" روی برچسب محصولات درج می شود. شکل طبیعی ویتامین ای کارایی بیشتری دارد. 1 گرم ویتامین ای معادل 1 میلی گرم دی-آلفا-توکوفرول (ویتامین ای طبیعی) و 2 میلی گرم دی-آل-آلفا-توکوفرول (ویتامین ای سنتتیک) می باشد.
در برچسب مکمل ها و برخی موادغذایی حاوی ویتامین ای بجای میلی گرم از واحدهای بین المللی (IU) استفاده می شود. 1 واحد ویتامین ای طبیعی معادل 0.67 میلی گرم ویتامین ای است و 1 واحد ویتامین ای ساختنی معادل 0.45 میلی گرم ویتامین ای است. برخی مکمل های ویتامین ای حاوی اشکال دیگری از ویتامین مثل گاما-توکوفرول، توکوترینول و توکوفرول های ترکیبی هستند.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: ods

چقدر ویتامین E مصرف کنم؟

ویتامین E

مقدار ویتامین E در رژیم غذایی امریکایی ها کمتر از حد توصیه شده است. با این وجود افراد سالم به ندرت علایم کمبود ویتامین ای را نشان می دهند، اما کمبود این ویتامین با برخی بیماری ها که در آن چربی به درستی هضم یا جذب نمی شود، ارتباط دارد. به عنوان مثال بیماری کرون، فیبروز کیستیک و بیماری های نادر ژنتیکی مثل آبتالیپوپروتئینوما و آتاکسیا با کمبود ویتامین ای (AVED) ارتباط دارند. سیستم گوارش برای جذب و هضم چربی نیاز به ویتامین ای دارد. کمبود ویتامین E باعث آسیب به عضله و عصب و درنهایت بی حس شدن دست و پا، عدم کنترل حرکات بدن، ضعف عضلات و مشکلات چشمی می شود. علامت دیگر کمبود ویتامین ای، ضعیف شدن سیستم ایمنی است.
 

برخی اثرات ویتامین E بر سلامت بدن

دانشمندان در حال مطالعه اثرات ویتامین ای بر سلامت بدن هستند. دراینجا به برخی از این تحقیقات اشاره می کنیم.

بیماری قلبی

برخی مطالعات به رابطه مصرف زیاد مکمل های ویتامین E و کاهش خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب اشاره کردند اما بهترین تحقیق به مزیت ویتامین ای برای سلامت بدن اشاره ای نکرد. افراد در این مطالعات به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (مصرف ویتامین ای) یا دارونما (قرص ساختنی فاقد ویتامین ای یا ترکیبات فعال) تقسیم شدند و نمی دانستند که چه قرصی را مصرف می کنند. به نظر می رسد که مکمل ویتامین ای باعث پیشگیری از بیماری قلبی و کاهش شدت بیماری نمی شود و یا تاثیری بر خطر مرگ و میر ناشی از این بیماری ندارد. دانشمندان نمی دانند که آیا مصرف زیاد ویتامین ای می تواند از قلب افراد جوان و سالم که در معرض خطر بیماری قلبی نیستند، محفاظت کند.

سرطان

اکثر تحقیقات نشان می دهند که ویتامین E به پیشگیری از سرطان کمکی نمی کند و حتی در برخی موارد می تواند مضر باشد. طبق مطالعات، دوز بالای ویتامین ای، خطر ابتلا به سرطان کولون و سینه را کاهش نمی دهد. نتیجه یک مطالعه بزرگ نشان داد که مصرف مکمل ویتامین ای با دوز 180 میلی گرم یا 400 واحد به مدت چندسال، خطر ابتلا به سرطان پروستات را در مردان افزایش می دهد. دو مطالعه که روی مردان و زنان میانسال به مدت 7 سال انجام شد، نشان داد که مصرف زیاد ویتامین ای (با دوز 201 تا 268 میلی گرم یا 300 تا 400 واحد) از ابتلا به سرطان پیشگیری نمی کند. با این حال نتیجه یک مطالعه نشان داد که بین استفاده از مکمل ویتامین ای به مدت 10 سال یا بیشتر و کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه ارتباط وجود دارد. مکمل ویتامین ای و سایر آنتی اکسیدان ها می توانند با داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی تداخل داشته باشند. بیماران تحت درمان قبل از مصرف ویتامین ای یا سایر مکمل های آنتی اکسیدان بخصوص دوز بالا باید با پزشک یا آنکولوژیست مشورت کنند.

ویتامین E

بیماری های چشمی

تحلیل ماکولار مرتبط با سن (AMD) یا از دست دادن قوه بینایی در افراد مسن و آب مروارید جزو شایعترین دلایل از دست دادن قوه بینایی در افراد مسن محسوب می شود. نتایج پژوهش در مورد تاثیر ویتامین ای بر پیشگیری از این بیماری ها یکدست و هماهنگ نیست. در بین افرادی با AMD که در معرض خطر ابتلا به AMD پیشرفته هستند، مصرف دوز بالای ویتامین ای به همراه سایر آنتی اکسیدان ها، مکمل های روی (زینک) و مس می تواند سرعت از دست دادن قوه بینایی را کاهش دهد.

قوای ذهنی

بیشتر مطالعات، این موضوع را مورد تحقیق قرار دادند که آیا مکمل ویتامین E می تواند سالمندان و افراد مسن را به لحاظ ذهنی هوشیار و فعال کند و از افت قوای ذهنی و بیماری آلزایمر پیشگیری کند. تاکنون برخی شواهد نشان دادند که مصرف مکمل ویتامین ای می تواند به سلامت مغز افراد سالم یا افرادی با اختلال خفیف قوای ذهنی کمک کند.

آشنا شویم: ویتامین E هلث برست

آیا ویتامین E می تواند مضر و خطرناک باشد؟

خوردن ویتامین ای موجود در موادغذایی خطرناک یا مضر نیست. با این حال دوز بالای مکمل ویتامین ای می تواند خطر خونریزی (با کاهش روند انعقاد خون بعد از آسیب یا جراحت) و خونریزی شدید مغزی (معروف به سکته مغزی) را افزایش دهد. به همین دلیل بیشترین دوز ویتامین ای طبیعی و سنتتیک برای بزرگسالان 1100 میلی گرم است که این دوز معادل 1500 واحد ویتامین ای طبیعی و 1100 واحد ویتامین ای ساختنی است. همچنین بیشترین دوز ویتامین ای برای کودکان، کمتر از دوزی است که برای بزرگسالان توصیه شده است. برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف مکمل ویتامین ای حتی کمتر از حد تعیین شده می تواند مضر و خطرناک باشد. به عنوان مثال نتیجه یک مطالعه نشان داد مردانی که روزانه 400 واحد یا 180 میلی گرم ویتامین ای سنتتیک مصرف می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند.

تداخلات دارویی با ویتامین E

مکمل ویتامین E می تواند در مصرف سایر داروها تداخل و اختلال ایجاد کند. می تواند خطر خونریزی در افرادی که داروی ضدانعقاد یا ضدپلاکت مصرف می کنند مثل وارفارین (کومادین) را افزایش دهد. ویتامین ای به همراه سایر آنتی اکسیدان ها (ویتامین ث، سلنیوم و بتاکاروتن) می تواند اثرات دو داروی محافظ قلب (استاتین و نیاسین) را کاهش دهد و بر سطح کلسترول خون تاثیر بگذارد. مصرف مکمل های آنتی اکسیدان در بیماران تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی می تواند اثربخشی درمان ها را تغییر دهد. در مورد مصرف هرگونه مکمل های غذایی و داروها با پزشک، داروخانه یا سایر مراقبین سلامت مشورت کنید. این افراد، شما را نسبت به تداخلات دارویی و مکمل های بدون نسخه و همچنین داروهایی که در جذب، استفاده و یا تجزیه موادمغذی اختلال ایجاد می کنند، آگاه و مطلع می سازند.

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: ods

ویتامین E ، همکار جناب سی

ویتامین E

با شنیدن اسم ویتامین E احتمالا تعداد زیادی ماهی جلوی چشممان رژه می روند، چون یکی از منابع اصلی آن، انواع ماهی ها به ویژه ماهی های چرب است. البته مصرف این ماهی ها زمانی می توانند تاثیرگذار باشند که برای پختن آن از روش مناسب استفاده کنیم. به غیر از ماهی، منابع دیگری نیز حاوی این نوع ویتامین هستند که بهتر است قبل از پرداختن به آنها ، درباره این ویتامین مهم بیشتر بدانیم. این ویتامین سال های پیش، یعنی در سال1936 میلادی از جوانه گندم جدا شد. پس از آن با نام " آلفاتوکوفرول" شناخته شد. نوع آلفا و گامای آن نیز بعد از این نوع شناخته شد، که البته تاثیرشان کمتر از نوع آلفاست. این ویتامین یکی از ویتامین های محلول در چربی است. عمده ترین محل تجمع این ویتامین دیواره سول هاست. وجود این ویتامین مانع از آسیب به سلول ها می شود.

نقش ویتامین E چیست؟

اشاره کردیم که این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل این ویتامین می تواند بدن را در مقابل آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت کند. یکی دیگر از ویژگی های این ترکیبات یعنی ویتامین هایی که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، محافظت از قلب است. این ویژگی باعث حفظ سلامت رگ ها نیز می شود. ویتامین E خاصیت ضد انعقادی دارد. این خاصیت باعث جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها و ایجاد لحته های خونی می شود. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین E به ارتقای سطح سیستم ایمنی بدن کمک می کند. از سوی دیگر استفاده از این خوراکی ها و تامین ویتامین E مورد نیاز به تسریع روند بهبود زخم ها کمک می کند. از سوی دیگر به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، باعث حفظ سلامت سلول های پوست و کمک به شادابی آن می شود. یادمان باشد مصرف مواد غذایی یا کپسول های حاوی ویتامین E روند پیری سلول های پوست را به تعویق می اندازد. در افراد مبتلا به بیماری پوستی" لوپوس" مصرف مقدار کافی از مواد غذایی حاوی ویتامین E می تواند عوارض ناشی از این بیماری را تخفیف دهد. مصرف مقدار مناسب از ویتامین E می تواند مانع از ابتلا به بیماری " آلزایمر" شود. از طرفی این ویتامین به حفظ سلامت سلول های مغز کمک می کند. به همین دلیل مانع از بروز سکته های مغزی می شود. پژوهش ها نشان می دهد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینE یا مکمل های حاوی این ویتامین با تجویز متخصص تغذیه، خطر ابتلا به "التهاب پروستات" را کاهش می دهد. این تاثیر به حدی است که در افرادی که به طور مرتب از مواد غذایی حاوی این ویتامین استفاده می کنند، خطر ابتلا به بیماری التهاب پروستات تا53 درصد کاهش می یابد. کودکانی که مادرانشان در دوره جنینی به میزان کافی ویتامین E دریافت کرده اند، در مقایسه با آنهایی که مادرانشان این ویتامین را دریافت نکرده اند یا کمتر دریافت کرده بودند، پنج برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری " آسم" قرار دارند. خوردن میزان کافی از مواد غذایی حاوی ویتامینE باعث تنظیم قاعدگی و کاهش علائم در افراد مبتلا به سندروم پیش قاعدگی می شود. دریافت میزان کافی ویتامینE روی بارداری نیز تاثیر مثبت دارد.

ویتامین E

کمبود ویتامین E

کمبود دریافت ویتامین E اثرات ویژه خودش را در بدن به جا می گذارد. این اثرات از خفیف تا پیشرفته متفاوت هستند. کمبود دریافت ویتامینE روی سلامت پوست تاثیر منفی دارد. به این دلیل که با کاهش دریافت ویتامین E روند پیری سلول های پوست تسریع می شود. نبود یا کمبود این ویتامین روی تولید مثل تاثیر منفی دارد، در مواردی نیز این کمبود می تواند باعث سقط جنین شود. با کاهش دریافت ویتامین E خطر بروز سکته های قلبی و مغزی به دلیل بالا رفتن خطر ایجاد لخته های خون افزایش می یابد. عدم پاسخگویی به محرک های محیطی، اختلالات بینایی، ضعف عضلات، عدم توانایی در حفظ تعادل و کند شدن درمان زخم های پوستی، از دیگر مشکلات کمبود ویتامینE است.

میزان مورد نیاز ویتامین E

میزان نیاز روزانه به ویتامین ای بین هفت تا نه میلی گرم است که البته این میزان برای افراد در شرایط مختلف مانند زنان باردار و سالخوردگان متفاوت است. همانطور که کمبود مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد، دریافت بیش از حد این ویتامین نیز می تواند باعث بروز مشکلاتی شود. البته از آنجا که بدن تحمل مقادیر نسبتا زیاد این ویتامین را دارد، ازدیاد آن کمتر از سایر ویتامین ها مشکل مشکل ساز است.

آشنا شویم: ویتامین ای هلث برست

منابع ویتامین E

انواع ماهی ها به ویژه ماهی های چرب، روغن آفتابگردان، زیتون، ذرت، آجیل های خام مانند فندق، پسته، بادام، گردو، اسفناج، انواع کلم، سویا و سیب زمینی سرشار از ویتامین E هستند. به غیر از ماهی،" سبوس گندم" مهمترین منبع سرشار از ویتامین E است. هلو و مارچوبه نیز به طور نسبی حاوی این ویتامین هستند. جوانه گندم تازه نیز سرشار از این ویتامین است. یادمان باشد برای دریافت ویتامینE لازم است شیوه پخت غذاها درست و اصولی باشد. مثلا ماهی را باید به صورت بخارپز طبخ کرد.

منبع: سلامانه

نقش ویتامین E در بدن

ویتامین E

ویتامین E از ویتامین‌های محلول در چربی است. این ویتامین همچون ویتامین C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و اثر شیمیایی مواد مضر و رادیکال های آزاد مخرب که به بافت‌های بدن آسیب می‌زند را خنثی می کند. ویتامین E در سال ۱۹۲۰ کشف و در سال ۱۹۳۶از جوانه گندم جدا گردید و آلفا توکوفرول نام گرفت. بعدها دو گونه دیگر به نام بتا و گاما توکوفرول کشف شدند که اثرشان نسبت به آلفا کمتر بود. ویتامین E در لایه چربی دیواره سلول و داخل سلول قرار می‌گیرد و از تخریب دیواره سلول جلوگیری می‌کند. همچنین ویتامین E یک نام برای گروهی از ملکول‌ها است که اثراتی شبیه آلفا توکوفرول را دارند.

نقش ویتامین E در بدن

همانطور که گفته شد این ویتامین در بدن نقش یک آنتی اکسیدان را ایفا می‌کند و از سلول‌های بدن در مقابل مواد آسیب رسان حفاظت می‌کند، یعنی این ویتامین توانایی زیادی در خنثی کردن رادیکال‌های آزاد دارد که درون سلول‌های بدن و بطور طبیعی ساخته می‌شوند و چون دارای الکترون جفت ‌نشده هستند برای متعادل کردن خودشان اقدام به جذب الکترون‌ از سلول‌های سالم بدن می‌کنند و از این طریق به آنها صدمه می‌زنند. خاصیت آنتی اُکسیدانی این ویتامین به آن اجازه می‌دهد تا از آسیب داخل رگ‏ها و سکته قلبی پیشگیری کند. همچنین این ویتامین دارای خاصیت ضد انعقادی (مانع تجمع پلاکت ها) می‌باشد که به جریان راحت خون در رگ‌هایی که دارای پلاک‌های چربی چسبنده به دیواره هستند، کمک می‌کند. ویتامین E همچنین باعث افزایش سطح ایمنی بدن در مقابل بیماری‌ها، جلوگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر، کمک به درمان بیماری‌های چشمی مثل آب مروارید و دژنراسیون ماکولا، کاهش احتمال حملات قلبی در بیماران مبتلا به دیابت، کند کردن روند پیری سلول‌ها، تقویت انسان در مقابل آلودگی‌های زیست محیطی، مقابله با کم خونی، درمان مشکلات ناشی از چربی‌های بد هضم و کمک به بهبود بیماری‌های پوستی، زخم‌ها، اختلالات تولید مثل و کاهش دردهای پیش از قاعدگی و کاهش علائم و نشانه‌های لوپوس می‌شود. همچنین این ویتامین در درمان انواع سرطان‌ها مانند پروستات، پوست و دهان کمک می‌کند. در تحقیقی نشان داده شده است مردانی که از آلفاتوکوفرول بیشتری استفاده کردند، خطر ابتلا به سرطان پرستات در آنان ۵۳٪ کمتر از سایر مردان بوده است. همچنین تحقیقات نشان داده که مصرف این ویتامین در دوران بارداری به کاهش خطر ابتلای نوزاد به بیماری آسم می‌انجامد. در این تحقیق نوزادانی که مادرشان کمترین میزان دریافت ویتامین E را داشته‌اند پنج برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسم بوده‌اند. این ویتامین در جلوگیری از ابتلا به سکته مغزی در افراد غیر سیگاری نقش دارد اما در افراد سیگاری خیر.

ویتامین E

کمبود ویتامین E

کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان و مشکلات قلبی و عروقی و اختلالات تولید مثلی می‌شود. ذخیره این ویتامین در بدن ۱۰ تا ۱۵ سال کفایت می‌کند. اما بعد از این مدت (معمولا کسانی که مشکل هضم چربی دارند به این دوره می‌رسند) اختلالات بینایی، ضعف عضلات، عدم پاسخ گویی به محرک‌های محیطی و عدم توانایی در حفظ تعادل و زخمهای سریع پوستی بروز می‌کند. همچنین این ویتامین در جلوگیری از سقط جنین بسیار موثر است. مصرف بیش از اندازه آن باعث می‌شود مدت زمان انعقاد خون زیاد شود و حتی مصرف بیش از اندازه آن (بیشتر از ۴۰۰ واحد) خطر مرگ به همراه دارد.

آشنا شویم: کپسول ویتامین E هلث برست

منابع حاوی ویتامین E

این ویتامین نه تنها در منابع گیاهی یافت ‌شده بلکه در منابع حیوانی در چربی نیز یافت می‌شود. موادی مثل روغن‌های گیاهی از جمله روغن آفتاب گردان و زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی دارای مقادیری از این ویتامین می‌باشند. همچنین روغن سبوس گندم غنی‌ترین ماده غذایی از لحاظ ویتامین E می‌باشد. در میوه‌هایی مثل هلو و یا مارچوبه نیز به طور نسبی این ویتامین یافت می‌شود. به جز منابع طبیعی ویتامین E به صورت مصنوعی و به شکل قرص و آمپول نیز در دسترس می‌باشد.

اشتراک در RSS - ویتامین E