درمان دیابت

آیا پروبیوتیک ها برای درمان دیابت مفید هستند؟

درمان دیابت

آیا پروبیوتیک ها برای درمان دیابت مفید هستند؟ آیا می دانستید که در صورت ابتلا به دیابت باید پروبیوتیک مصرف کنید؟ ما هر روز اطلاعات زیادی درمورد رابطه بین دیابت، سلامت روده و کنترل قندخون می آموزیم. در زیر به بحث درباره مصرف پروبیوتیک در بیماران دیابتی و توجه به انتخاب یک مکمل پروبیوتیک می پردازیم.

آیا درمان دیابت ممکن است؟ 

در بسیاری از پژوهش ها نقش پروبیوتیک ها در دیابت و کنترل قندخون، سلامت قلب و سلامت سیستم گوارشی مورد مطالعه قرار گرفته است. این سه مورد برای کنترل دیابت مهم و حیاتی هستند. پروبیوتیک ها ممکن است به پایین آوردن سطح گلوکز و انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع2 کمک کنند و ممکن است سیستم ایمنی، سیستم گوارشی را سالم نگه دارند و ممکن است سلامت قلب را تقویت کنند.
کنترل و حفظ سلامت روده بخش مهمی از کنترل دیابت است. بسیاری از رفتارهایی که برای کنترل دیابت انجام می دهیم مثل رعایت تغذیه، ورزش، کنترل استرس بر سلامت روده تاثیرگذار است. می دانیم که کنترل ضعیف سطح قندخون می تواند بر باکتری های روده اثرگذار باشد.

فرق بین پریبیوتیک و پروبیوتیک چیست؟

پروبیوتیک ها باکتری هایی هستند که در سیستم گوارشی زیست می کنند و به بدن کمک می کنند تا غذایی که می خوریم را هضم کند. شما غالبا نام این باکتری ها که معروف به باکتری های خوب در روده است را شنیده اید. مکمل پروبیوتیک حاوی همین باکتری های خوب هستند.  
پریبیوتیک ها متفاوت هستند. پریبیوتیک ها باکتری نیستند بلکه غذایی برای باکتری های پروبیوتیک هستند. پریبیوتیک ها در انواع غذاهای فیبردار مثل موز، مارچوبه، ریشه کاسنی، پیاز، سیر، کنگر فرنگی، لوبیا یافت می شوند.
در واقع غذایی که می خوریم، باید غنی از باکتری های پروبیوتیک و فیبر پریبیوتیک باشد.

پروبیوتیک ها و سیستم ایمنی

می دانیم که متعادل بودن باکتری و ذخیره باکتری های خوب در روده برای عملکرد سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری های گوارشی مهم است. نتایج پژوهش ها درباره نقش مکمل پروبیوتیک در تقویت سیستم ایمنی ترکیبی هستند. در چند سال آینده شاهد مطالعات بیشتری در این زمینه خواهیم بود.

کپسول مگابیوم ویواتیون یک انتخاب مناسب برای افراد دیابتی

درمان دیابت

خوراکی های غنی از پروبیوتیک
خوراکی هایی که به طور طبیعی غنی از پروبیوتیک هستند، شامل موارد زیر می باشند:

  • ماست
  • کفیر
  • ترشی کلم
  • کامبوچا (نوعی چای سبز یا سیاه شیرین شده)
  • کیمچی (نوعی ترشی)
  • میسو (سس سویا)
  • سبزیجات تخمیرشده

اکثر افرادی که رژیم غذایی غربی را دنبال می کنند، پروبیوتیک ها را به مقدار کافی از طریق موادغذایی مصرف نمی کنند از همین رو مصرف مکمل به آنها توصیه می شود.
1- آیا می توانم پروبیوتیک را با متفورمین مصرف کنم؟
بلی. برخی پروبیوتیک ها به تسکین عوارض جانبی سیستم گوارشی (مثل اسهال) مرتبط با متفورمین کمک می کنند.  
2- آیا پروبیوتیک ها برای قندخون بالا مفید هستند؟
پروبیوتیک ها، قند خون را پایین نمی آورند اما برخی داده ها نشان می دهند که مصرف مکمل پروبیوتیک می تواند بواسطه پایین آوردن سطح گلوکز و انسولین در جریان خون، دیابت را کنترل کند.
3- آیا پروبیوتیک ها باعث نفخ می شوند؟
شما ممکن است با شروع مصرف پروبیوتیک، نفخ را تجربه کنید اما این حالت به مرور زمان برطرف می شود.
4- چه مدت طول می کشد تا پروبیوتیک ها در بدن اثر کنند؟
برای تسکین فوری علایمی مثل اسهال یا یبوست، پروبیوتیک ها ممکن است اثراتشان را طی چند روز نشان دهند. در شرایطی با علایم بسیار مزمن، احتمالا چند هفته طول می کشد تا پروبیوتیک ها اثراتشان را نشان دهند و شما متوجه تفاوت حالات و علایم خود شوید.
5- برخی نشانه ها از اثربخشی پروبیوتیک چه مواردی هستند؟
برخی نشانه ها و علایمی که با مصرف پروبیوتیک ظاهر می شوند و به تقویت باکتری های خوب در روده کمک می کنند، شامل موارد زیر هستند:

  • کم شدن ناراحتی های گوارشی
  • منظم شدن حرکات روده
  • کاهش علایم آلرژی بینی
  • بهبود علایم پوستی (راش پوستی و خارش)

6- آیا پروبیوتیک ها و آنتی بیوتیک ها باهم ارتباط دارند؟
آنتی بیوتیک ها یکی از داروهای نجات دهنده در طب امروز هستند. اما همین داروها زمانی که مورد استفاده قرار می گیرند با عوارض جانبی همراه هستند. آنتی بیوتیک ها باکتری های بد را از روده خارج می کنند اما همین رفتار را با باکتری های خوب نیز انجام می دهند. بنابراین اگر به استفاده از آنتی بیوتیک یا دیگر داروها نیاز دارید و اگر فکر می کنید که می توانید از مکمل پروبیوتیک برای تقویت باکتری های خوب در سیستم گوارشیتان بعد از مصرف آنتی بیوتیک بهره ببرید، با پزشکتان مشورت کنید. 

بهترین پروبیوتیک برای بیماران دیابتی

به بیماران دیابتی نوع1 و 2 که بدنبال مکمل پروبیوتیک هستند، توصیه می شود که یک مکمل پروبیوتیک را با اطلاعات زیر که روی برچسب درج شده، انتخاب کنند:  

  • گونه های خاصی از باکتری در مکمل پروبیوتیک وجود داشته باشد
  • حداقل 1 بیلیون واحد تشکیل دهنده کلونی در مکمل پروبیوتیک وجود داشته باشد (این عدد، تعداد باکتری های زنده در یک دوز مکمل پروبیوتیک است)
  • یک برند مشهور از مکمل پروبیوتیک را با فرایندهای ساخت و کیفیت بالا انتخاب کنید
  • گونه های پروبیوتیک را متناسب با نیازهایتان انتخاب کنید. 

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
 

برای کنترل قندخون چی بخوریم؟

کنترل قند خون

دانشمندان درحال آزمایش مکمل های مختلف برای پایین آوردن قندخون و کنترل قند خون هستند. چنین مکمل هایی می توانند برای افرادی با پیش دیابت یا دیابت بخصوص دیابت نوع2 مفید و مطلوب باشد. به مرور زمان، خوردن مکمل در کنار داروهای دیابت ممکن است به پزشک کمک کند تا دوز دارو را کمتر کند گرچه این مکمل ها به طور کامل نمی توانند جایگزین دارو باشند.

کنترل قند خون با کمک مکمل ها

پروبیوتیک ها

آسیب به باکتری های روده ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها با افزایش خطر ابتلا به بیماری هایی از جمله دیابت ارتباط دارد. مکمل های پروبیوتیک که حاوی باکتری ها یا دیگر میکروب های مفید هستند، مزیت های زیادی دارند که ممکن است دسترسی بدن به کربوهیدرات ها را بهبود دهد.با مروری بر 7 مطالعه روی افراد مبتلا به دیابت نوع2، بیمارانی که پروبیوتیک را دستکم برای 2 ماه مصرف کرده بودند، در مقایسه با کسانی که دارونما را دریافت کردند، کاهش 16 میلی گرمی سطح قندخون ناشتا و کاهش 53 درصدی A1C را تجربه کردند. افرادی که پروبیوتیک حاوی بیش از یک گونه باکتری را مصرف کردند، با کاهش بیشتر سطح قندخون ناشتا به میزان 35 میلی گرم مواجه شدند. 
نحوه عملکرد: مطالعات حیوانی نشان می دهد که پروبیوتیک ها ممکن است قندخون را با کم کردن التهاب و پیشگیری از نابودی سلول های پانکراس که انسولین می سازند، پایین بیاورند. مکانیزم های بیشتری ممکن است دراین زمینه دخالت داشته باشند.

ویتامین دی

کمبود ویتامین دی یکی از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع2 است.  در یک مطالعه، 72درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع2 در شروع مطالعه دچار کمبود ویتامین دی بودند.  نتیجه این مطالعه نشان داد که بعد از 2 ماه خوردن یک مکمل 4500 واحدی از ویتامین دی در روز، سطح قندخون ناشتا و A1C کاهش یافت. در واقع 48 درصد از بیماران دارای A1C بودند که کنترل قندخون را بخوبی نشان می داد درحالیکه قبل از مطالعه فقط 32درصد از بیماران دارای A1C بودند که کنترل قندخون را نشان می داد. 
نحوه عملکرد: ویتامین دی می تواند کارکرد سلول های پانکراس که انسولین می سازد را بهبود دهد و حساسیت و پاسخ بدن به انسولین را افزایش دهد. 
کنترل قند خون

منیزیم

پایین بودن سطح منیزیم خون در 25 تا 38 درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع2 مشاهده شده و در افرادی که سطح قندخونشان تحت کنترل نیست، بیشتر شایع است. در یک مطالعه مروری، 8 مطالعه از بین 12 مطالعه نشان داد که دادن مکمل های منیزیم به مدت 6 تا 24 هفته به افراد سالم یا بیماران مبتلا به دیابت نوع2 یا افرادی با پیش دیابت به پایین آوردن سطح قندخون ناشتا در مقایسه با گروه دارونما کمک کرد. به علاوه افزایش مصرف 50 میلی گرمی منیزیم باعث کاهش 3 درصدی سطح قندخون ناشتا در افرادی شد که با پایین بودن سطح منیزیم خون در مطالعه شرکت کردند. 
نحوه عملکرد: منیزیم در ترشح انسولین و عملکرد انسولین در بافت های بدن دخالت دارد.
نحوه مصرف: دوزهای منیزیم که به بیماران دیابتی داده می شود، معمولا 250 تا 350 میلی گرم است.  مکمل منیزیم را همراه با یک وعده غذایی مصرف کنید تا جذب منیزیم بهتر انجام شود.

آلفا-لیپوئیک اسید

آلفا-لیپوئیک اسید یا ALA یک ترکیب ویتامین مانند و یک آنتی اکسیدان قوی است که در کبد تولید می شود و در برخی غذاها مثل اسفناج، کلم بروکلی و گوشت قرمز یافت می شود. وقتی بیماران مبتلا به دیابت نوع2، دوزهای 300، 600، 900 یا 1200 میلی گرمی ALA را در کنار داروهای دیابتشان به مدت 6 ماه مصرف کردند، سطح قندخون ناشتا و A1C آنها با افزایش دوز ALA، پایین آمد. 
نحوه عملکرد: ALA ممکن است حساسیت انسولین و جذب قند سلول ها را از خون بهبود دهد گرچه ممکن است چند ماه طول بکشد که بیمار، این اثرات را تجربه کند. این مکمل ممکن است از آسیب اکسیداتیو ناشی از افزایش قندخون جلوگیری کند.  
نحوه مصرف: دوز این مکمل 600 تا1200 میلی گرم در روز است که این دوزها قبل از هر وعده غذایی تقسیم شده و مصرف می شود.
احتیاط: ALA ممکن است با داروهای کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید تداخل داشته باشد. بنابراین اگر دچار کمبود ویتامین B1 (تیامین) هستید یا مشروبات الکلی مصرف می کنید، از خوردن دوزهای بسیار بالای ALA خودداری کنید. 

آیا کرومیوم پلاس ویواتیون را می شناسید؟

کروم

کمبود کروم، توانایی بدن را برای استفاده از کربوهیدرات ها-که به قند تبدیل می شوند-و برای تولید انرژی کاهش می دهد و نیازهای بدن به انسولین را بیشتر می کند. با مروری بر 25 مطالعه، مکمل های کروم سطح A1C را تا 6/0 درصد در بیماران مبتلا به دیابت نوع2 کاهش داد بطوری که میانگین کاهش سطح قندخون ناشتا در این بیماران در مقایسه با گروه دارونما حدود 21 میلی گرم بود. برخی شواهد نشان می دهند که کروم ممکن است به پایین آوردن سطح قندخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع1 کمک کند. 
نحوه عملکرد: کروم ممکن است اثرات انسولین را تقویت کند یا از فعالیت سلول های پانکراس که انسولین تولید می کنند، حمایت کند.  

تنظیم: زهرا محبی(کارشناس ارشد تغذیه)
منبع: healthline

درمان دیابت امکان پذیر است؟

درمان دیابت

جهت درمان دیابت می توان اقداماتی انجام داد. ديابت شيرين بيماري است که از كاهش يا عدم ترشح انسولين از قسمتي از لوزالمعده و یا مقاومت بافت های بدن نسبت به هورمون انسولین ناشی می شود. انسولين روي سوخت و ساز گلوكز با منشاء قند ها (برنج، نان، سيب زميني، ماكاروني، شيرينی ها و... )، پروتئين ها و چربي ها اثر مي گذارد. ديابت شيرين به دو نوع 1 و 2 تقسيم مي شود.

علائم ديابت

برای درمان دیابت باید علائم آن را بشناسیم. پرخوري، پرنوشي، پرادراري؛ و علايم ديگری نظير بي حالي، عفونت، كاهش وزن، سردرد، تاري ديد، افزايش زمان بهبودي زخم، كاهش حس در پاها، كرختي؛ ناتواني جنسي، عفونت واژن و ... از نشانه های شایع این بیماری اند. ولي نكته مهم اين است كه در اكثر مواقع ( 50 % موارد) ديابت نوع 2 بدون علامت بوده و بيماران با عوارض آن مراجعه مي كنند. لذا تمامي افراد به خصوص افراد درجه اول فرد ديابتي، لازم است با آزمايش دوره اي قند خون مورد بررسي و شناسايي قرار گيرند. خوشبختانه این بیماری قابل کنترل است امّا چنانچه ديابت را تحت كنترل در نياوريد به مرور روي تمامي سيستم ها از جمله كليه، اعصاب، چشم و قلب وعروق تاثير مي گذارد.

راه های تشخیص دیابت

شامل انجام آزمايشات خوني مانند H bA1C، قند خون ناشتا، قند خون دو ساعت بعد از مصرف گلوكز، و ساير آزمايش های بر حسب ضرورت مي باشد. قند خون ناشتا بيشتر از 126 و هموگلوبین HbA1C بيشتر از 6/5 نشانه ابتلا به بیماری است. HbA1C در تخمین وضعیت بیماری و کنترل آن نیز نقش دارد.

روش اندازه گيري قند خون در منزل

با توجه به اينكه نحوه استفاده از دستگاه هاي مختلف متفاوت است، لذا به بروشور نحوه استفاده شرکت سازنده توجه نماييد. وسايل آزمايش خود را در منزل در جاي تميز و ثابتي قرار دهيد. يك جدول براي ثبت ميزان قند خون خود با ذكر تاريخ و ساعت و دفعات اندازه گيري داشته باشيد. تعداد دفعات اندازه گيري قند خون در منزل را از پزشك خود بپرسید. دست هاي خود را با آب گرم و مايع صابون( صابون) بشوييد. در ابتدا باید دستگاه را كاليبره كنيد (يعني اينكه دستگاه روشن و طبق دستورالعمل كارخانه سازنده آمادة تست شود). نوار آزمايش را از ظرف آن خارج کرده و در دستگاه قرار دهيد. براي افزايش جريان خون به دست، مچ خود را چندين بار باز و بسته كنيد. محل مورد نظر براي خونگيري را مشخص كنيد، بهتر است هر بار از يك انگشت خون بگيريد. انگشت خود را با لانست سوراخ كنيد. لانست را در جايي كه قبلا فراهم كرده ايد، قرار دهيد. با كمي فشار دادن سر انگشت قطره خون خارج مي شود. اجازه دهيد يك قطره كامل خون روي انگشت ظاهر شود، سپس بدون تماس انگشت با نوار، قطره خون را به گونه اي روي نوار بچكانيد كه تمام ناحيه مورد نظر را بپوشاند. در بعضي از نوار ها زماني كه لبه نوار به خون آغشته شود، خون مسير نوار را طي خواهد كرد لذا نيازي به ريختن خون روي نوار نیست . نتيجه آزمايش، پس از چند ثانيه روي مانيتور دستگاه ظاهر مي شود. نتيجه به دست آمده را در يك جدول حاوی ساعت و تاریخ ياداشت كنيد. پس از اتمام كار وسايل را در جاي هميشگي خود قرار دهيد.

درمان دیابت

نکات مراقبتی برای درمان دیابت

با توجه به تداخلات دارويي چنانچه به هر علتي به پزشک مراجعه مي نماييد حتماً بگوييد كه انسولين و يا قرص هاي خوراكي پايين آورنده قند خون دريافت مي كنيد زيرا مصرف اين داروها مي تواند با بعضي از داروهاي ديگرتداخل ایجاد کند. يک كارت تعيين هويت يا دست بند هشدار پزشكي براي خود تهيه و زماني كه از منزل خارج مي شويد باخود داشته باشید. كارت هويت شامل نام و نام خانوادگي، تلفن تماس و آدرس منزل،كارت پزشكي حاوي نوع ديابت، نوع درمان، ميزان داروي مصرفي و مركز پزشكي كه پرونده داريد، است. آزمايش دوره اي قند خون را فراموش نكنيد. آزمايش های دوره ها ی خون و ادرار كه پزشک تعيين كرده را در تاريخ مقررانجام دهيد. هميشه در زمان خارج شدن از منزل مواد قندي كه زود جذب می شوند و قند خون را فورا بالا مي برند مثل كشمش، چند حبه قند، چند قطعه آبنبات و يا شكلات به همراه داشته باشيد، تا به محض بروز علايم افت قند خون از آن ها استفاده نماييد. علائم و نشانه هاي افزايش و كاهش قند خون را بشناسيد و در صورت بروز فورا به يک مركز درماني مراجعه كنيد.

افت قند خون(هيپوگليسمي) در افراد دیابتی

از عوارض شايع در درمان دیابت، افت قند خون است، این مشکل درابتداي بروز يعني تا زماني كه بيمار هوشيار است با مصرف مواد قندي قابل پيشگيري مي باشد. به اين دليل توصيه مي شود بيماران ديابتي در خارج از منزل هميشه مواد قندي همراه داشته باشند تا در صورت شروع علائم از آن ها استفاده کنند.
شروع حمله: پیشرفت ناگهانی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت.
علت ایجاد افت قند خون رویداد حمله: بیمار غذا نخورده، استفراغ کرده، ميزان انسولین یا داروی خوراکی را افزایش داده و یا فعالیت جسمي شدید انجام داده است.
تحريک پذيري و لرزش، تعريق زياد، سرگيجه، عدم توانايي در فكر كردن، علائم بينايي و دوبيني، گرسنگي، سردرد، گيجي و منگي، تهوع، تپش قلب و افزايش ضربان قلب، ضعف و خستگي، رنگ پريدگي دور دهان، بي حسي دهان و زبان، عدم توانايي تمركز، خميازه كشيدن بدون كنترل، هذيان، توهم و رفتارهاي غير متعارف .كاهش قند خون در صورت عدم درمان منجر به تشنج و اغما مي شود. با مصرف مواد قندي در مراحل اوليه علايم بهبود مي يابد، در صورتي كه با مصرف مواد ذكر شده بهبودي حاصل نشد به بيمارستان مراجعه كنيد. ابتلا به برخي بيماري هاي ديگر در افراد ديابتي، قند خون را افزايش داده و نياز به انسولين و يا داروهاي خوراكي پايين آورنده قند خون را افزايش مي دهند، زيرا بيماري ها، صدمات و جراحي ها خود موجب افزايش قند خون می شود.
 

نكات آموزشي مراقبت از پاي سالم برای درمان دیابت

روزانه پاهاي خود را از نظر تاول، بريدگي و خراشيدگي معاينه كنيد. براي اين كار مي توانيد از يك آينه نيز استفاده كنيد. اگر در طول شب احساس سرما در پا ها داشتيد، جوراب بپوشيد. از كيف آبگرم، بطري آب گرم و يا پد هاي گرما زا استفاده نكنيد. كنار ساحل و يا استخر پا برهنه قدم نزنيد و حتماً دمپايي بپوشيد. حتماً در منزل نيز دمپايي بپوشيد. از مواد شيميايي براي از بين بردن ميخچه و پينه، از محلول هاي ضد عفوني براي شستشوي پاها، از چسب پارچه اي براي پاها استفاده نكنيد. به هيچ وجه پينه ها و ميخچه هاي پا بريده نشود. در صورت بروز تاول، يا زخم روي پا به پزشك مراجعه كنيد. داخل كفش را روزانه از نظر وجود جسم خارجي مثل شن ريزه، ذرات ناخن، وقسمت هاي زبر بررسي كنيد. زمان خرید کفش را به بعداز ظهر موکول نمائید زیرا پاها به علت ورم اندازه مناسب را خواهد داشت. حتماً، كفش را با جوراب بپوشيد. پیشنهاد می شود قبل از خرید کفش، روی یک مقوا بایستید، دور پا خط بکشید، آن را قیچی کنید، این سایز واقعی پای شماست. چنانچه مقوا در کفش موردنظر جای گرفت، آن را بخرید. در فصل زمستان از جوراب پشمي استفاده كنيد. از كفش راحت و اندازه پا، (حتي يك شماره بزرگتر) استفاده كنيد. جنس كفش باید چرمي باشد تا عرق پا را به خود جذب كند. از صندل هاي بين انگشتي استفاده نكنيد . ناخن ها را كوتاه نگه داريد. باید اطراف ناخن ها كاملاً صاف باشد و از انتها كوتاه نشوند.

بیشتر بدانیم: زخم پای دیابتی چیست؟

رژيم غذايي مناسب درمان دیابت

برای درمان دیابت از غذاهاي آماده ( fast food) بيرون از منزل استفاده نكنيد. رژيم غذايي بيماران ديابتي را رعايت كنيد. وعده هاي غذايي خود را زياد كنيد و در بين وعده هاي اصلي در زمان هاي منظم مختصري غذا بخوريد (ميان وعده ) ولي در كل ميزان كالري دريافتي نبايد از حدي كه براي شما معين شده افزايش يابد. در خصوص رژيم غذايي ديابتي توصيه مي شود با متخصص تغذيه مشورت داشته باشید.

فعالیت های ورزشی مناسب درمان دیابت

انجام فعاليت و ورزش هاي منظم براي كنترل سطح قند خون و وزن و درمان دیابت بسيارمهم است. بهترين زمان براي ورزش كردن 1 تا 3 ساعت بعد از صرف غذاست. توصيه مي شود كه ورزش به طور منظم و تدريجي، در حد تحمل و روزانه در يك زمان مشخص انجام شود، و به تدريج افزايش ياب د . چنانچه براي شما مقدور است هفته اي 5 بار و هر بار 30 دقيقه براساس نظر پزشك و توانايي قلبي و عروقي خود ورزش كنيد. از ورزش كردن در هواي بسيار سرد و خیلی گرم خود داري كنيد. قند خون را قبل از انجام ورزش طولاني و سنگين كنترل كنيد . چنانچه مبتلا به فشار خون بالا و مشكلات بينايي ناشي از ديابت شده ايد، از ورزش هاي شديد و سنگين و آنهايي كه نياز به زور زدن دارد (مانند وزنه برداري) خودداري كنيد. در زمان انجام ورزش با خود مقداری كشمش، سه حبه قند، سه تکه آبنبات و يا شكلات داشته باشيد، تا چنانچه قند خون پايين آمد، از آن ها استفاده نماييد. ورزش هايي مثل پياده روي، شنا، دويدن و دوچرخه سواري براي بيماران ديابتي مناسب تر است، زيرا موجب كاهش قند خون شده و براي وضعيت قلب و عروق مفيد است. توصيه مي شود به تنهايي ورزش نكنيد، در مكاني ورزش كنيد كه چند نفر در اطراف شما باشند. در صورت احساس درد قفسه سينه، تپش قلب، گيجي، ضعف و تهوع، ورزش را قطع كنيد و استراحت نماييد.

نویسنده: نازنین امتی ( کارشناس ارشد تغذیه )

اشتراک در RSS - درمان دیابت